kina
Η Κίνα, που κάποτε κατείχε τη θέση της μεγαλύτερης δανείστριας χώρας διεθνώς, τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε βασικό δανειστή που εισπράττει τεράστια ποσά από χώρες του λεγόμενου Παγκόσμιου Νότου.

Με την παρέλευση των περιόδων χάριτος για τα πολυάριθμα δάνεια που χορήγησε, η Κίνα συγκεντρώνει σήμερα πληρωμές που αγγίζουν τα 22 δισεκατομμύρια δολάρια από 75 από τις φτωχότερες χώρες του πλανήτη, σύμφωνα με το Lowy Institute.

Η δυναμική αυτή οφείλεται στην έντονη δανειοδοτική της δραστηριότητα κατά τη δεκαετία του 2010, όταν και χρηματοδότησε έργα υποδομών συνολικής αξίας άνω του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, στο πλαίσιο του φιλόδοξου σχεδίου "Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος" που προώθησε ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία έχει προκαλέσει ανησυχία σε δυτικούς αξιωματούχους, οι οποίοι κάνουν λόγο για "παγίδα χρέους", υποστηρίζοντας ότι η Κίνα επιδιώκει έτσι να αποκτήσει έλεγχο στρατηγικών υποδομών. Από την πλευρά της, το Πεκίνο απορρίπτει τις κατηγορίες αυτές, επιμένοντας ότι προσφέρει δάνεια με όρους που ευνοούν αμοιβαία τη συνεργασία και την ανάπτυξη.

Συνολικά, οι χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος φέρουν εξωτερικό χρέος ύψους 8,8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Από αυτά, περίπου 442 δισεκατομμύρια δολάρια αφορούν σε δάνεια από την Κίνα, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Στην κορυφή της λίστας των μεγαλύτερων οφειλετών της Κίνας βρίσκεται το Πακιστάν, το οποίο χρωστάει 22,6 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που αντιστοιχεί σχεδόν στο ένα έκτο του συνολικού του εξωτερικού χρέους, ύψους 130,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ακολουθεί η Αργεντινή με 21,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε κινεζικό δανεισμό, έναντι συνολικού χρέους 266,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Αγκόλα βρίσκεται στην τρίτη θέση, οφείλοντας 17,9 δισεκατομμύρια δολάρια από τα 57 δισεκατομμύρια του εξωτερικού της χρέους.

Σε σχέση με το ποσοστό του συνολικού χρέους που κατευθύνεται στην Κίνα, το Τζιμπουτί καταγράφει τη μεγαλύτερη εξάρτηση: σχεδόν το 45% του εξωτερικού του χρέους (3,4 δισεκατομμύρια δολάρια) προέρχεται από κινεζικά δάνεια. Ακολουθεί το Λάος, όπου τα δάνεια της Κίνας αποτελούν το 30% του συνολικού του χρέους (20,4 δισεκατομμύρια δολάρια). Την τριάδα συμπληρώνει η Ζάμπια, όπου περίπου το 20% του εξωτερικού της χρέους, ύψους 29 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σχετίζεται με κινεζική χρηματοδότηση.

Ο παγκόσμιος χάρτης του χρέους δείχνει ξεκάθαρα τη διευρυμένη επιρροή της Κίνας και τον καθοριστικό της ρόλο στη διαμόρφωση της διεθνούς οικονομικής ισορροπίας.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 47.000 υποψήφιους ως 11/6 με τις λύσεις

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 11/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

sintaksei.jpeg
«Βροχή» αγωγών για την 13η σύνταξη – Στο δικαστικό προσκήνιο οι συνταξιούχοι
Αναδρομικά έως 5.000 ευρώ διεκδικούν οι συνταξιούχοι για τις περικοπές στις συντάξεις και την κατάργηση των Δώρων – Κρίσιμες εξελίξεις σε ΣτΕ και...
«Βροχή» αγωγών για την 13η σύνταξη – Στο δικαστικό προσκήνιο οι συνταξιούχοι
taksi_thrania_sxoleia
Υπ. Παιδείας: Η απόφαση για τη λειτουργία Τμημάτων εκτός έδρας Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας
Αναλυτικά θα λειτουργήσουν τα παρακάτω τμήματα εκτός έδρας Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας
Υπ. Παιδείας: Η απόφαση για τη λειτουργία Τμημάτων εκτός έδρας Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας