Προερχόμενο από τη Σαρδηνία, το casu marzu είναι ένα τυρί με μακρά ιστορία και αφοσιωμένους φίλους. Στο νησί αυτό, ανάμεσα σε βουνά και υπέροχες ακτές, παράγεται εδώ και αιώνες αυτό το τυρί που κατά πολλούς, ξεπερνά τα όρια της γαστρονομικής τόλμης.
Το casu marzu διαφέρει από κάθε άλλο τυρί, καθώς περιέχει ζωντανές προνύμφες. Συγκεκριμένα, οι μύγες Piophila casei εναποθέτουν τα αυγά τους μέσα σε ώριμο πεκορίνο fiore sardo. Όταν εκκολαφθούν, οι προνύμφες διασπούν τις πρωτεΐνες του τυριού, δημιουργώντας μια κρεμώδη υφή που θεωρείται ιδιαιτέρως απολαυστική από τους λάτρεις του. Ο τυροκόμος αφαιρεί το επάνω στρώμα και αποκαλύπτει το εσωτερικό, γεμάτο με μικρά σκουλήκια που κινούνται.
Η γεύση του casu marzu είναι έντονη και πικάντικη, αφήνοντας μια αίσθηση που μένει αξέχαστη. Ορισμένοι το χαρακτηρίζουν ακόμη και αφροδισιακό. Παρά το γεγονός ότι αρκετοί εκφράζουν ανησυχίες για την υγιεινή του, δεν υπάρχουν επίσημα καταγεγραμμένα περιστατικά δηλητηρίασης από την κατανάλωσή του. Αξίζει να σημειωθεί πως από το 1962 το συγκεκριμένο τυρί έχει απαγορευτεί στην Ιταλία, αλλά στη Σαρδηνία συνεχίζει να παράγεται, αν και ανεπίσημα, με περηφάνια και σεβασμό στην παράδοση.
Η ιστορία του casu marzu έχει βαθιές ρίζες στον χρόνο. Αν και οι πρώτες αναφορές σε αυτό χρονολογούνται στις αρχές του 20ού αιώνα, υπάρχουν ενδείξεις ότι παρόμοια τυριά καταναλώνονταν ήδη από την εποχή του Αριστοτέλη και του Πλινίου του Πρεσβύτερου. Σήμερα, αν και σε κάποιες περιοχές της Ιταλίας παρασκευάζονται παρόμοια προϊόντα, μόνο στη Σαρδηνία η παράδοση παραμένει τόσο έντονα ζωντανή και ταυτισμένη με την τοπική κουλτούρα.
Ο τυροκόμος Μάριο Μουρόκου, που παράγει casu marzu κοντά στο Αλγκέρο, επισημαίνει ότι το καλό τυρί ξεχωρίζει από την αφράτη, σπογγώδη υφή του. Πλέον, για λόγους υγιεινής και μακροχρόνιας συντήρησης, το τυρί συχνά αποθηκεύεται σε γυάλινα βάζα.
Καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει όλο και περισσότερο την ένταξη των εντόμων στη διατροφή μας, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης και της ανάγκης για βιώσιμες πρωτεΐνες, το casu marzu ίσως να αποτελεί προάγγελο μιας νέας διατροφικής πραγματικότητας πιο φιλικής προς το περιβάλλον.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 47.000 υποψήφιους ως 7/6 με τις λύσεις
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 7/6
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ