Σύμβουλοι Εκπαίδευσης: Αναδρομική τοποθέτηση μετά από δικαστική απόφαση
Αναδρομική τοποθέτηση Συμβούλων Εκπαίδευσης μετά από δικαστική απόφαση

Απόφαση αναδρομικής τοποθέτησης Συμβούλων Εκπαίδευσης κλάδου Θεολόγων ΠΕ01 της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής, σε συμμόρφωση προς δικαστική απόφαση εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας.

Δείτε εδώ αναλυτικά την απόφαση.

Η παλαιότερη δικαστική απόφαση ακύρωσης των τοποθετήσεων

Σημαντικό νομικό προηγούμενο θέτει η απόφαση 2558/2024 του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, η οποία ακύρωσε τοποθετήσεις Συμβούλων Εκπαίδευσης στην Αττική, εξαιτίας σοβαρών διαδικαστικών παραλείψεων κατά το στάδιο της συνέντευξης των υποψηφίων.

Το δικαστήριο έκρινε ότι η διαδικασία επιλογής ήταν ελαττωματική, καθώς δεν τηρήθηκε πρακτικό της συνέντευξης — ούτε για την παρουσίαση της μελέτης περίπτωσης από τους υποψηφίους, ούτε για τις ερωταπαντήσεις με την επιτροπή. Η απουσία αυτής της καταγραφής, όπως υπογράμμισε το δικαστήριο, στερεί από τους υποψηφίους τη δυνατότητα να γνωρίζουν τον τρόπο αξιολόγησης και αφαιρεί από τη διαδικασία τον απαραίτητο έλεγχο νομιμότητας και διαφάνειας.

Ιδιαίτερη σημασία έχει και η ρητή απόρριψη του επιχειρήματος της ηχογράφησης ως εναλλακτικού μέσου τεκμηρίωσης. Το Εφετείο έκρινε ότι η ηχητική καταγραφή δεν υποκαθιστά την επίσημη σύνταξη πρακτικού, η οποία αποτελεί θεμέλιο της αξιοκρατίας και της αντικειμενικότητας στη διοικητική επιλογή.

Η απόφαση αποτελεί κόλαφο για τις διοικητικές πρακτικές του Υπουργείου Παιδείας, καθώς αναδεικνύει σοβαρό έλλειμμα λογοδοσίας και τεκμηρίωσης στη διαδικασία τοποθέτησης στελεχών. Υποχρεώνει ουσιαστικά τη διοίκηση να αποκαλύπτει και να αιτιολογεί την άσκηση της διακριτικής της ευχέρειας, ειδικά σε διαδικασίες κρίσιμες για τη στελέχωση της δημόσιας εκπαίδευσης.

Το εύρος της σημασίας της απόφασης ξεπερνά την επίμαχη υπόθεση, καθώς γεννά νομικές δεσμεύσεις για τις μελλοντικές κρίσεις στελεχών, αλλά ενδέχεται να προκαλέσει και ανατροπές σε ήδη ολοκληρωμένες τοποθετήσεις. Εκπαιδευτικοί που θεωρούν ότι έχουν αδικηθεί στη μοριοδότηση ή την επιλογή, πλέον διαθέτουν ένα ισχυρό νομικό εργαλείο για να διεκδικήσουν επανεξέταση της περίπτωσής τους.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Ηλεία: Νεκρός ο 13χρονος μαθητής που οδηγούσε πατίνι και συγκρούστηκε με αυτοκίνητο

ΑΣΕΠ 1ΕΑ/2025 και 4ΕΑ/2025: Οι οριστικοί πίνακες εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Κωνσταντίνος Βλάσης
ΑΤΕΕΝ: Πώς γίνεται η αναγνώριση προσόντων στις προσλήψεις επικουρικού προσωπικού
Ο υφυπουργός Παιδείας Κώστας Βλάσης διευκρινίζει το πλαίσιο αναγνώρισης προσόντων για προσλήψεις επικουρικού προσωπικού
ΑΤΕΕΝ: Πώς γίνεται η αναγνώριση προσόντων στις προσλήψεις επικουρικού προσωπικού
Απολύθηκε καθηγήτρια επειδή έκανε σεξ με μαθητή της - Η ομολογία του ανήλικου
ΗΠΑ: Απολύθηκε καθηγήτρια επειδή έκανε σεξ με μαθητή της - Η ομολογία του ανήλικου
Ελεύθερη με 250.000 δολάρια μέχρι τη δίκη η 37χρονη που αντιμετωπίζει πέντε κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα
ΗΠΑ: Απολύθηκε καθηγήτρια επειδή έκανε σεξ με μαθητή της - Η ομολογία του ανήλικου