Thumbnail
Η εγκεκριμένη διαιτολόγος Margie Junker αποκαλύπτει τις κορυφαίες διατροφικές επιλογές της που βοηθούν στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων και ρυθμίζουν χοληστερίνη και σάκχαρο

Ο τρόπος ζωής επηρεάζει βαθιά την υγεία της καρδιάς και τον κίνδυνο εμφάνισης παθήσεων όπως η υψηλή χοληστερίνη και ο διαβήτης τύπου 2. Σύμφωνα με στοιχεία του NHS England Digital, το 59% των ενηλίκων στην Αγγλία έχει αυξημένα επίπεδα ολικής χοληστερόλης. Η εγκεκριμένη διαιτολόγος Margie Junker από το UC Davis Health εξηγεί ποιες διατροφικές επιλογές μπορούν να λειτουργήσουν προστατευτικά και προληπτικά.

Παρακάτω, παρουσιάζει τις 7 βασικές τροφικές κατηγορίες που εντάσσει καθημερινά στη διατροφή της, για να μειώσει την LDL («κακή») χοληστερίνη και να ρυθμίσει το σάκχαρο στο αίμα.

1. Φρούτα και λαχανικά σε κάθε μορφή

Τα φρούτα και τα λαχανικά —είτε φρέσκα, είτε κατεψυγμένα, είτε αποξηραμένα— έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο καθημερινό της πιάτο. Τα μύρτιλλα είναι το αγαπημένο της σνακ, ενώ το σπανάκι το θεωρεί ιδανικό για γρήγορες παρασκευές.

  • Αποφεύγει αυστηρά τα κονσερβοποιημένα φρούτα με σιρόπι και κάθε προϊόν με υψηλή φρουκτόζη.

2. Δημητριακά ολικής άλεσης αντί επεξεργασμένων

Απορρίπτει εντελώς το λευκό αλεύρι και προτιμά θρεπτικές επιλογές όπως η βρώμη, η κινόα και το καφέ ρύζι. Οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες, λέει, για την καλή λειτουργία της καρδιάς και του πεπτικού.

3. Πρωτεΐνες από φυσικές και φυτικές πηγές

Η Junker βασίζεται σε φακές, φασόλια, ξηρούς καρπούς και ψάρια όπως ο σολομός και ο τόνος, πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά. Για πρωινό επιλέγει άπαχο ελληνικό γιαούρτι, ενώ στο κρέας αποφεύγει τα επεξεργασμένα είδη και επιλέγει κοτόπουλο χωρίς πέτσα.

4. Υγρά φυτικά έλαια αντί ζωικών λιπών

Αντικαθιστά το βούτυρο και τα στερεά λίπη με φυτικά έλαια όπως ελαιόλαδο, αβοκάντο και καρυδέλαιο, που είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά και κατάλληλα για το μαγείρεμα.

5. Τρόφιμα χαμηλά σε αλάτι και ζάχαρη

Για περισσότερη γεύση χωρίς περιττό νάτριο ή ζάχαρη, χρησιμοποιεί αποξηραμένα μυρωδικά και όχι έτοιμα μείγματα καρυκευμάτων. Θεωρεί τα αναψυκτικά ως "υγρή ζάχαρη" και τα αποφεύγει πλήρως.

6. Ποτά χωρίς πρόσθετες θερμίδες

Πίνει σχεδόν αποκλειστικά νερό, ενώ επιλέγει καφέ χωρίς γλυκαντικά και τσάι χωρίς ζάχαρη. Επίσης, δεν εμπιστεύεται τα ποτά με τεχνητά γλυκαντικά.

7. Έξυπνα σνακ που χορταίνουν και σταθεροποιούν το σάκχαρο

Αναζητά σνακ που παρέχουν σταθερή ενέργεια και δεν προκαλούν αιχμές στο σάκχαρο. Τέτοια είναι οι ξηροί καρποί, τα φρούτα και το γιαούρτι με λίγη βρώμη.

Η Margie Junker υπενθυμίζει ότι πέρα από τη σωστή διατροφή, εξίσου σημαντικά για την υγεία της καρδιάς είναι η τακτική άσκηση, η ποιότητα του ύπνου, η διαχείριση του άγχους και η αποφυγή καπνίσματος και υπερβολικού αλκοόλ.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

daskala
Αλήθεια γνωρίζετε ποιοι είναι οι πιο «προσοντούχοι» και παράλληλα οι πιο κακοπληρωμένοι υπάλληλοι στο Δημόσιο;
Ο κλάδος των εκπαιδευτικών πρωταθλητής στα πτυχία και τα μεταπτυχιακά — ουραγός στους μισθούς
Αλήθεια γνωρίζετε ποιοι είναι οι πιο «προσοντούχοι» και παράλληλα οι πιο κακοπληρωμένοι υπάλληλοι στο Δημόσιο;
PANELLINIES
Πανελλήνιες 2025: Τι ρόλο παίζει η διατροφή στην απόδοση των υποψηφίων
Η σωστή διατροφή αποτελεί κλειδί για τη μνήμη, τη συγκέντρωση και τη διαχείριση του άγχους στη διάρκεια των εξετάσεων
Πανελλήνιες 2025: Τι ρόλο παίζει η διατροφή στην απόδοση των υποψηφίων