Ο Δρ Michael Greger, γιατρός και συγγραφέας του βιβλίου ‘How Not to Age: The Scientific Approach to Getting Healthier as You Get Older‘, μοιράζεται απλές αλλά ουσιαστικές στρατηγικές για να επιβραδύνουμε τη γήρανση και να μειώσουμε τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, χωρίς να καταφύγουμε σε δαπανηρές θεραπείες ή προϊόντα αμφιβόλου ποιότητας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «έχουμε τεράστια δύναμη να καθορίσουμε τη μοίρα της υγείας μας και τη μακροζωία μας», και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της σωστής διατροφής και του υγιεινού τρόπου ζωής.
Ο Dr. Greger στο πιο πρόσφατο έργο του, επικεντρώνεται στο πώς μπορούμε να αναστρέψουμε τη διαδικασία της γήρανσης και να μειώσουμε τις ασθένειες που σχετίζονται με αυτήν, επισημαίνοντας πως η γήρανση είναι βασικός παράγοντας κινδύνου για πολλές χρόνιες παθήσεις, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο καρκίνος και ο διαβήτης.
Ο Dr. Greger προτείνει μια προσιτή προσέγγιση που βασίζεται στην προσαρμογή της διατροφής και του τρόπου ζωής και θεωρείται ο πιο αποτελεσματικός και επιστημονικά τεκμηριωμένος δρόμος προς τη μακροζωία. Ακολουθούν οι προτάσεις του.
Οι 8 μυστικά αντιγήρανσης για μακροζωία και ευεξία
- Ξηροί καρποί
- Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
- Μούρα
- Ο κανόνας των 5 την ημέρα
- Πρεβιοτικά και μεταβιοτικά
- Θερμιδικός περιορισμός
- Περιορισμός πρωτεΐνης
- Το μαγικό μόριο
1. Ξηροί καρποί
Από όλες τις καθορισμένες ομάδες τροφίμων, τίποτα δεν ξεπερνά τους ξηρούς καρπούς για τη μείωση του σχετικού κινδύνου πρόωρου θανάτου. Η κατανάλωση ξηρών καρπών σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από εγκεφαλικό, καρδιακές παθήσεις, αναπνευστικές παθήσεις, λοιμώξεις, διαβήτη, ακόμη και καρκίνο.
2. Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά ταιριάζουν με τους ξηρούς καρπούς όσον αφορά στη δυνατότητά τους να μειώσουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Η κατανάλωση αυτών των λαχανικών μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό μας, να επιβραδύνει το μεταβολισμό μας και να προστατεύσει το σώμα μας από τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
3. Μούρα
Οι άνθρωποι που τρώνε μούρα τείνουν να ζουν πολύ περισσότερο από εκείνους που δεν τρώνε. Τα μούρα έχουν οφέλη για τη γνωστική λειτουργία, το ανοσοποιητικό και την όραση -καθώς και υπέροχη γεύση!
4. Ο κανόνας των πέντε την ημέρα
Ό,τι δεν σκοτώνει τα φυτά μας κάνει πιο δυνατούς. Τα φυτά έχουν βιολογικές διεργασίες που τους επιτρέπουν να ευδοκιμήσουν και εμείς μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτές τις δυνάμεις τρώγοντας τα. «Το ήπιο στρες όπως η άσκηση μπορεί να προκαλέσει μια προστατευτική απόκριση που οδηγεί σε ενισχυμένη άμυνα μακροπρόθεσμα», γράφει ο Γκρέγκερ.
Τα φυτά βιώνουν αυτή την απόκριση αποκατάστασης του στρες συνεχώς και τα κάνει πιο δυνατά. Αν τα φάμε, μπορούμε να μοιραστούμε τα οφέλη! Τα MicroRNA λειτουργούν ως αγγελιοφόροι για το DNA μας. Μπορούν να ρυθμίσουν το τι κάνουν τα γονίδιά μας και μπορούμε να τα τροποποιήσουμε μέσω της διατροφής. Πιστεύεται, για παράδειγμα, ότι θα μπορούσαν να είναι το κλειδί για την πρόληψη της γνωστικής έκπτωσης και του Αλτσχάιμερ.
5. Πρεβιοτικά και μεταβιοτικά
Τα βακτήρια στο έντερο μας μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, να φτιάξουν βιταμίνες για εμάς, να βελτιώσουν την πέψη μας και να εξισορροπήσουν τις ορμόνες μας. Όταν ταΐζουμε τα βακτήρια του εντέρου μας με τροφές που αγαπούν, ωφελούμαστε. Τα λαχανικά, τα φασόλια και τα όσπρια είναι εξαιρετικά για την υγεία του εντέρου.
6. Θερμιδικός περιορισμός
Η προσεκτική μείωση της πρόσληψης θερμίδων και η περιστασιακή νηστεία μπορεί να απελευθερώσει τα κύτταρά μας για αντιγηραντική δράση, όπως η καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών και της φλεγμονής.
7. Περιορισμός πρωτεΐνης
Η μείωση της πρωτεΐνης στη διατροφή μας μπορεί να μας δώσει πρόσβαση στα ίδια οφέλη μακροζωίας με τον περιορισμό των θερμίδων και μπορεί να είναι ακόμα πιο εύκολο να το κάνουμε.
Ο Γκρέγκερ διευκρινίζει ότι εννοεί τη μείωση των πρωτεϊνών στα συνιστώμενα επίπεδα περίπου 50 γραμμάρια την ημέρα και τη μετάβαση σε περισσότερες φυτικές πρωτεΐνες, επειδή η μεθειονίνη, ένα απαραίτητο αμινοξύ που βρίσκεται στα ζωικά προϊόντα, σχετίζεται με μικρή διάρκεια ζωής. Τα ψάρια και το κοτόπουλο περιέχουν πολύ υψηλότερα επίπεδα μεθειονίνης από το κόκκινο κρέας, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά.
8. Το μαγικό μόριο
Προσαρμόζοντας τη διατροφή μας για να αποκαταστήσουμε τα νεανικά επίπεδα ενός από τα πιο άφθονα μόρια στο σώμα μας, μπορούμε να καθυστερήσουμε ή ακόμα και να αντιστρέψουμε τις διαταραχές που σχετίζονται με την ηλικία. Το NAD+ είναι ένα βασικό μόριο και ενώ τα στοιχεία είναι περίπλοκα, η ενίσχυσή του καθώς γερνάμε θα μπορούσε να καταπολεμήσει όλα τα είδη γήρανσης. Τροφές όπως οι μωβ γλυκοπατάτες ή το καλαμπόκι, τα σκούρα μούρα, ο μαϊντανός, ο κουρκουμάς και το πράσινο τσάι μπορεί να βοηθήσουν.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/04
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ