karbonara
Ξεχάστε την κρέμα γάλακτος – η αυθεντική ιταλική καρμπονάρα βασίζεται σε τέσσερα υλικά και πολλή μαεστρία

Όσοι μεγάλωσαν με καρμπονάρα που περιείχε κρέμα γάλακτος, πιθανόν να σοκαριστούν: η αυθεντική συνταγή της Ρώμης δεν έχει ούτε ίχνος από αυτή. Αντιθέτως, βασίζεται στην απλότητα και στην ποιότητα των πρώτων υλών. Και όπως όλα τα σπουδαία ιταλικά πιάτα, κρύβει πίσω της μια φιλοσοφία: λιγότερα υλικά, περισσότερη γεύση.

Τα υλικά της παράδοσης

Η ιταλική καρμπονάρα φτιάχνεται αποκλειστικά με:

  • Σπαγγέτι (ή άλλου τύπου μακριά πάστα),

  • Γκουαντσιάλε (παστό χοιρινό από τα μάγουλα – μπορεί να αντικατασταθεί με πανσέτα αν δεν το βρείτε),

  • Αυγά (μόνο οι κρόκοι για βελούδινη υφή),

  • Πεκορίνο Ρομάνο (το αλμυρό και πικάντικο τυρί της Ρώμης),

  • Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι.

Ούτε σκόρδο, ούτε κρεμμύδι, ούτε βούτυρο. Και βεβαίως, καμία κρέμα γάλακτος – το «δεμένο» αποτέλεσμα προκύπτει από τη ζεστασιά των ζυμαρικών και τη σωστή ανάμειξη του αυγού με το τυρί.

Η τελετουργία της καρμπονάρας

Η εκτέλεση έχει τη δική της ιεροτελεστία. Το γκουαντσιάλε σοτάρεται σε αντικολλητικό τηγάνι μέχρι να γίνει τραγανό, χωρίς λάδι – το δικό του λίπος αρκεί. Ταυτόχρονα, βράζετε τα ζυμαρικά al dente και φυλάτε λίγο από το νερό του βρασμού, το οποίο είναι απαραίτητο για να δέσει η σάλτσα.

Οι κρόκοι ανακατεύονται με άφθονο πεκορίνο και πιπέρι. Όταν τα ζυμαρικά στραγγιστούν, ενσωματώνονται γρήγορα με το γκουαντσιάλε και το μείγμα αυγού-τυριού, εκτός φωτιάς, ώστε να μη «ψηθεί» το αυγό. Με λίγο από το νερό βρασμού, η σάλτσα γίνεται βελούδινη, λουσμένη στο άρωμα του πιπεριού και του τυριού.

Η μαγεία της λιτότητας

Η αυθεντική καρμπονάρα είναι ένα πιάτο με χαρακτήρα. Δεν κολακεύει τους πάντες, δεν είναι «εύκολη» – ούτε και πρέπει να είναι. Η έντονη αλμύρα του πεκορίνο και η λιπαρότητα του γκουαντσιάλε τη μετατρέπουν σε εμπειρία που δύσκολα ξεχνιέται. Και είναι μια ωδή στην απλότητα της ιταλικής κουζίνας: τίποτα περιττό, όλα στη σωστή δοσολογία.

Αν θελήσετε να την φτιάξετε στο σπίτι, θυμηθείτε: το μυστικό είναι η θερμοκρασία. Ποτέ απευθείας φωτιά όταν μπαίνει το αυγό – μόνο η ζεστασιά από τα φρεσκοστραγγισμένα ζυμαρικά. Και βεβαίως, φρέσκος, καλής ποιότητας πεκορίνο. Όλα τα υπόλοιπα είναι… ιεροσυλία.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 12/11

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

βιβλία
«Εδώ Πολυτεχνείο!» - Τα «διδακτικά» σχολικά βιβλία ιστορίας
Η Ιστορία της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και τα γεγονότα πριν και μετά παστώθηκαν με τόσα ψέματα και παραχαράξεις, ώστε χρειάζεται πολύ ξαρμύρισμα...
«Εδώ Πολυτεχνείο!» - Τα «διδακτικά» σχολικά βιβλία ιστορίας
Πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη αλλάζει τη δουλειά των φιλολόγων
Πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη αλλάζει τη δουλειά των φιλολόγων
Η Τεχνητή Νοημοσύνη μεταμορφώνει τη διδασκαλία των γλωσσικών μαθημάτων - Πώς επηρεάζονται τα φιλολογικά μαθήματα και οι ίδιοι οι φιλόλογοι
Πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη αλλάζει τη δουλειά των φιλολόγων
Επέτειος Πολυτεχνείου
Επέτειος Πολυτεχνείου: Ποιοι δρόμοι κλείνουν από σήμερα, Σάββατο
Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την 52η Επέτειο του Πολυτεχνείου θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από σήμερα - Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν
Επέτειος Πολυτεχνείου: Ποιοι δρόμοι κλείνουν από σήμερα, Σάββατο
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Κυριάκος Μητσοτάκης: Στις επόμενες δύο εβδομάδες η Υπουργός Παιδείας θα παρουσιάσει μια σειρά επιλογών για το Λύκειο και τις εξετάσεις
Αναλυτικά τι είπε ο Πρωθυπουργός για τον ρόλο του σχολείου σήμερα και τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για τις πανελλαδικές εξετάσεις
Κυριάκος Μητσοτάκης: Στις επόμενες δύο εβδομάδες η Υπουργός Παιδείας θα παρουσιάσει μια σειρά επιλογών για το Λύκειο και τις εξετάσεις