νοσοκο
Η υποστελέχωση στο ΕΣΥ και οι επιπτώσεις της

Το μεσημέρι του Σαββάτου, μία παθολόγος του Νοσοκομείου "Άγιος Ανδρέας" της Πάτρας υπέστη σοβαρό τροχαίο ατύχημα, επιστρέφοντας σπίτι της έπειτα από περισσότερες από 35 ώρες συνεχούς εφημερίας. Η γιατρός, Βιβή Λουκοπούλου, νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, φέροντας τραύματα σε θώρακα, ήπαρ και ωμοπλάτη.

Σε δηλώσεις της, σημείωσε: «Δεν θυμάμαι τίποτα. Είμαι καλά και ευχαριστώ όλους για την αγάπη και τη στήριξη».

Η υποστελέχωση και οι επιπτώσεις της

Αν και το νοσοκομείο "Άγιος Ανδρέας" διαθέτει 12 μόνιμους παθολόγους, η πίεση παραμένει έντονη. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκο, θα έπρεπε να υπηρετούν τουλάχιστον πέντε ακόμη γιατροί για να καλυφθούν οι ανάγκες.

Η περίπτωση της Βιβής Λουκοπούλου δεν είναι μεμονωμένη. Η υπερ-εργασία και οι απανωτές εφημερίες προκαλούν εξουθένωση και αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο ατυχημάτων στους υγειονομικούς υπαλλήλους.

Επαναλαμβανόμενα περιστατικά εξάντλησης

Λίγο πριν το ατύχημα της γιατρού στην Πάτρα, είχε προηγηθεί ο θάνατος ενός 57χρονου τραυματιοφορέα στο Νοσοκομείο Νίκαιας, ο οποίος εργαζόταν διπλοβάρδια. Οι εργαζόμενοι κάνουν λόγο για απάνθρωπες συνθήκες εργασίας, όπου η υπερεργασία οδηγεί σε τραγωδίες.

Επιπλέον, αναφέρθηκαν τρία ακόμα σοβαρά περιστατικά:

  • Τροχαίο γυναίκας γιατρού λόγω ύπνου στο τιμόνι, μετά από αναγκαστική μετακίνηση και εφημερία σε άλλη πόλη.

  • Πτώση ειδικευόμενου μέσα στο νοσοκομείο λόγω λιποθυμίας από υπερκόπωση.

  • Αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο αναισθησιολόγου στη Θεσσαλονίκη υπό συνθήκες εξοντωτικής υπερ-εργασίας.

Οι φωνές των γιατρών και οι ανεκπλήρωτες υποσχέσεις

Το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή και η ΠΟΕΔΗΝ ζητούν άμεσα μέτρα προστασίας για τους υγειονομικούς. Σε ανακοίνωσή τους καταγγέλλουν:
«Καταγγέλλουμε στο Υπουργείο Υγείας τις άθλιες συνθήκες υπερεργασίας που μπορεί να απειλήσουν ακόμα και τη ζωή των συναδέλφων μας».

Παράλληλα, απαιτούν οι εργαζόμενοι στην Υγεία να ενταχθούν στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, ώστε να αναγνωρίζεται έμπρακτα η επικινδυνότητα της εργασίας τους.

Η διαρροή επιστημόνων από το ΕΣΥ

Η υποστελέχωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) παραμένει δυσεπίλυτο πρόβλημα. Παρά τις προκηρύξεις θέσεων και τα οικονομικά κίνητρα, το δημόσιο σύστημα δεν καταφέρνει να προσελκύσει γιατρούς.

Η ένταση της εργασίας και οι απάνθρωπες συνθήκες ωθούν πολλούς νέους επιστήμονες είτε στον ιδιωτικό τομέα είτε στο εξωτερικό. Ιδιαίτερα κατά τις περιόδους αιχμής όπως το Πάσχα και το καλοκαίρι, η μετακίνηση γιατρών για προσωρινές λύσεις στα νησιά και τις τουριστικές περιοχές καθίσταται απαραίτητη, χωρίς όμως να αποτελεί ουσιαστική λύση.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τέλος τα παλιά διπλώματα: Τι αλλάζει για όλους τους οδηγούς

Διορισμοί εκπαιδευτικών 2026: Το ΦΕΚ με τα νέα πτυχία που «ξεκλειδώνουν» 10.000 μόνιμες θέσεις

Πανελλαδικές: Τι «έπεσε» το 2025 - Όλα τα θέματα στα ΓΕΛ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΜΑΚΡΟΝ.jpg
Μακρόν προς μαθητές: «Κάντε αποτοξίνωση από το διαδίκτυο» με έμπνευση από… ελληνική λέξη
Η πρόταση για «μία μέρα χωρίς ίντερνετ» και το μήνυμα για τα όρια της ψηφιακής ζωής
Μακρόν προς μαθητές: «Κάντε αποτοξίνωση από το διαδίκτυο» με έμπνευση από… ελληνική λέξη
Σκάκι στα σχολεία
Το σκάκι των «από κάτω» που νικά και οι επιλογές της εκπαίδευσης
Μια είδηση των τελευταίων ημερών από τη Νέα Υόρκη δύσκολα θα έπρεπε να περάσει απαρατήρητη, όχι για το αποτέλεσμα, αλλά για όσα αποκαλύπτει.
Το σκάκι των «από κάτω» που νικά και οι επιλογές της εκπαίδευσης
Εργάτης στον καύσωνα
Γιατί τα χειρονακτικά επαγγέλματα θωρακίζονται απέναντι στην τεχνητή νοημοσύνη
Από τα εργοτάξια και τους πετρελαιοκινητήρες μέχρι τα εργαστήρια ιατροδικαστικής, ορισμένοι κλάδοι όχι μόνο δεν απειλούνται, αλλά γνωρίζουν μια νέα,...
Γιατί τα χειρονακτικά επαγγέλματα θωρακίζονται απέναντι στην τεχνητή νοημοσύνη