patatokroketes
Αν ψάχνεις για ένα σπιτικό σνακ που θα λατρέψουν όλοι ή ένα πεντανόστιμο συνοδευτικό για το τραπέζι, οι πατατοκροκέτες είναι η τέλεια λύση.

Τι θα χρειαστείς (για 15-20 κομμάτια):

  • 1 κιλό πατάτες (ιδανικά για πουρέ)

  • 50 γρ. βούτυρο

  • 100 ml ζεστό γάλα

  • 2 κρόκοι αυγών

  • 50 γρ. τριμμένη παρμεζάνα (ή άλλο σκληρό τυρί – προαιρετικό)

  • Λίγο μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)

  • Αλάτι & πιπέρι

Για το πανάρισμα:

  • Αλεύρι

  • 2 αυγά (χτυπημένα με λίγο αλάτι)

  • Τριμμένη φρυγανιά

Για το τηγάνισμα:

  • Ελαιόλαδο ή άλλο φυτικό λάδι

Βήμα-βήμα:

  1. Βράσε τις πατάτες με τη φλούδα σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν καλά (30-40 λεπτά). Στράγγισέ τες, καθάρισέ τες όσο είναι ζεστές και λιώσ’ τες πολύ καλά, μέχρι να μην υπάρχουν κομμάτια.

  2. Φτιάξε τον πουρέ: Βάλε τον λιωμένο πουρέ σε κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά. Ρίξε το βούτυρο, ανακάτεψε μέχρι να λιώσει και πρόσθεσε σταδιακά το ζεστό γάλα, μέχρι να γίνει λείος και αφράτος. Αποσύρε από τη φωτιά.

  3. Κάνε το μείγμα έτοιμο για κροκέτες: Άφησε τον πουρέ να κρυώσει λίγο και μετά πρόσθεσε τους κρόκους έναν-έναν, ανακατεύοντας καλά. Ρίξε (αν θες) παρμεζάνα και μοσχοκάρυδο. Δοκίμασε και αλατοπιπέρωσε ανάλογα.

  4. Βάλε το μείγμα στο ψυγείο: Άπλωσέ το σε ρηχό σκεύος, σκέπασέ το καλά με μεμβράνη που να ακουμπάει την επιφάνεια και βάλ’ το στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες ή ακόμα καλύτερα για όλη τη νύχτα. Έτσι θα «δέσει» και θα πλάθεται εύκολα.

  5. Πλάσε τις κροκέτες: Πάρε μικρές ποσότητες (30-40 γρ.) και πλάσε τις σε μικρά ρολάκια ή οβάλ σχήματα.

  6. Πανάρισε σωστά: Πέρνα τις πρώτα από αλεύρι, μετά από τα χτυπημένα αυγά και τέλος από τη φρυγανιά. Βεβαιώσου ότι καλύπτονται παντού.

  7. Ώρα για τηγάνισμα: Ζέστανε λάδι σε βαθύ τηγάνι ή φριτέζα. Δοκίμασε με λίγο ψωμί αν ροδίζει σε 30 δευτερόλεπτα, είσαι έτοιμος. Τηγάνισε τις κροκέτες λίγες-λίγες μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφένιο χρώμα, περίπου 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά.

  8. Στράγγισέ τες: Βγάλε τις με τρυπητή κουτάλα και άφησέ τις πάνω σε απορροφητικό χαρτί για να φύγει το περιττό λάδι.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Εθνικό Απολυτήριο: Τέλος στις Πανελλαδικές όπως τις ξέραμε - Τι αλλάζει

Το νέο σήμα που μπαίνει στους δρόμους – Τι σημαίνει η πινακίδα με το λουλούδι;

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 16/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

panepistimio-peiraia
Το Τμήμα Βιομηχανικής Διοίκησης & Τεχνολογίας και τις προοπτικές του: Η ανάγκη για Βιομηχανικές Σπουδές
Το Τμήμα Βιομηχανικής Διοίκησης & Τεχνολογίας (ΒΔΤ) του Πανεπιστημίου Πειραιώς, είναι ένα δυναμικό, εξελισσόμενο ακαδημαϊκό κύτταρο, με στόχους,...
Το Τμήμα Βιομηχανικής Διοίκησης & Τεχνολογίας και τις προοπτικές του: Η ανάγκη για Βιομηχανικές Σπουδές
karpouzi
Καρπούζι: Το σημάδι που δεν πρέπει να αγνοήσετε – Πετάξτε το χωρίς δεύτερη σκέψη
Κίνδυνοι από νιτρικά άλατα, σαλμονέλα και φυτοφάρμακα – Πότε ένα καρπούζι μπορεί να σας στείλει στο νοσοκομείο
Καρπούζι: Το σημάδι που δεν πρέπει να αγνοήσετε – Πετάξτε το χωρίς δεύτερη σκέψη
To “Girl Math”, το φαινόμενο που ξεκίνησε στο TikTok
Girl Math: Αθώο viral ή επικίνδυνο κλισέ που αποδυναμώνει τις γυναίκες;
Το φαινόμενο «Girl Math» έχει διχάσει: Από τη μία, προσφέρει μια ανάσα αυτοσαρκασμού σε έναν κόσμο που συνεχώς μας φορτώνει ευθύνες και άγχη. Από την...
Girl Math: Αθώο viral ή επικίνδυνο κλισέ που αποδυναμώνει τις γυναίκες;
σούπερ μάρκετ
Συναγερμός για το πιο διαδεδομένο τρόφιμο παγκοσμίως – Γεμάτο υπολείμματα φυτοφαρμάκων
Επικίνδυνη αποκάλυψη για πασίγνωστο τρόφιμο – Αποσύρεται λόγω φυτοφαρμάκων
Συναγερμός για το πιο διαδεδομένο τρόφιμο παγκοσμίως – Γεμάτο υπολείμματα φυτοφαρμάκων