tzin
Η μικρή αυτή τσέπη, που συχνά αγνοούμε ή χρησιμοποιούμε για μικροπράγματα, κάποτε είχε πολύ συγκεκριμένη χρησιμότητα που σήμερα οι περισσότεροι αγνοούν.

Παλιάς κοπής σχεδιασμός

Θα την έχεις προσέξει: μια μικρή, τετράγωνη θήκη μέσα στη δεξιά μπροστινή τσέπη του τζιν. Ίσως την έχεις χρησιμοποιήσει για ψιλά ή κάποιο κλειδί, αλλά ξέρεις γιατί κατασκευάστηκε αρχικά;

Η απάντηση μας γυρίζει πίσω στον 19ο αιώνα. Ο Levi Strauss, δημιουργός του πρώτου τζιν, ήθελε να φτιάξει ανθεκτικά ρούχα για εργάτες και καουμπόηδες. Εκείνη την εποχή, οι άντρες συνήθιζαν να κουβαλούν μαζί τους ρολόγια τσέπης – αντικείμενα εύθραυστα και πολύτιμα.

Για να προστατεύονται λοιπόν αυτά τα ρολόγια από χτυπήματα, σχεδιάστηκε αυτή η μικρή εσωτερική θήκη. Γι’ αυτό και μέχρι σήμερα, πολλοί την αποκαλούν «τσέπη για ρολόι» ή “watch pocket”.

Από το ρολόι... στο USB

Με την πάροδο του χρόνου, τα ρολόγια τσέπης χάθηκαν, αλλά η μικρή αυτή τσέπη παρέμεινε ως αναπόσπαστο κομμάτι του σχεδίου των τζιν. Πλέον, ο καθένας τη χρησιμοποιεί διαφορετικά και οι δυνατότητες είναι πολλές:

  • Κέρματα ή μάρκες για καρότσια

  • USB ή μικρές συσκευές

  • Αναπτήρες

  • Σκουλαρίκια ή μικρά κοσμήματα

  • Κλειδάκια

  • Χαρτάκια ή μικρές κάρτες

Περισσότερο από μια απλή τσέπη

Σήμερα, ίσως να μη θεωρείται απαραίτητη, αλλά έχει αποκτήσει έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα. Συμβολίζει την ιστορία του τζιν – από εργατικό ρούχο σε fashion statement. Είναι ένα παράδειγμα του πώς ένα πρακτικό στοιχείο μπορεί να γίνει σήμα κατατεθέν.

Οπότε, αν νιώθεις νοσταλγία, ίσως να είναι η κατάλληλη στιγμή να πάρεις ένα ρολόι τσέπης και να του δώσεις ξανά ζωή.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΣΟΚ στην Καλλιθέα: Καθηγήτρια Γυμνασίου συνελήφθη για διακίνηση ναρκωτικών σε μαθητές

Πίνακες εκπαιδευτικών ΑΣΕΠ: Το «στοίχημα» για τη Μεγάλη Εβδομάδα

Αλλαγή νόμου: ΝΕΑ εξ αποστάσεως Πιστοποίηση Η/Υ για Προσλήψεις Εκπαιδευτικών

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

συνοδος
Σ. Ζαχαράκη στην 111η Σύνοδο Πρυτάνεων: «Εντός του Απριλίου 120 εκατ. ευρώ για τη λειτουργία των Ιδρυμάτων»
«Είναι στρατηγική επιλογή η ανάδειξη της Ελλάδας σε διεθνή και περιφερειακό εκπαιδευτικό κόμβο»
Σ. Ζαχαράκη στην 111η Σύνοδο Πρυτάνεων: «Εντός του Απριλίου 120 εκατ. ευρώ για τη λειτουργία των Ιδρυμάτων»