ωμό κρεάς
Η κατάψυξη είναι μια ασφαλής και πρακτική μέθοδος διατήρησης του κρέατος, αρκεί να ακολουθούνται οι σωστοί κανόνες αποθήκευσης, απόψυξης και μαγειρέματος.

Σωστή διαδικασία κατάψυξης

Η κατάψυξη βοηθά στη διατήρηση των θρεπτικών συστατικών του κρέατος, αρκεί να γίνεται με τον σωστό τρόπο:

  • Χρήση κατάλληλων συσκευασιών: Το κρέας πρέπει να αποθηκεύεται σε αεροστεγείς σακούλες κατάψυξης, ώστε να αποφεύγεται η αλλοίωση λόγω "καψίματος από τον πάγο".

  • Διαίρεση σε μερίδες: Είναι καλό να καταψύχουμε το κρέας σε ποσότητες που ανταποκρίνονται σε μια μαγειρική χρήση, ώστε να μη χρειαστεί να αποψύξουμε μεγαλύτερη ποσότητα απ’ όση χρειαζόμαστε.

  • Σήμανση: Η αναγραφή της ημερομηνίας κατάψυξης στις συσκευασίες βοηθά στον καλύτερο έλεγχο της διάρκειας αποθήκευσης.

  • Ιδανική θερμοκρασία: Ο καταψύκτης πρέπει να διατηρείται στους -18°C και το κρέας να καταναλώνεται εντός 3-4 μηνών, αν και μεγαλύτερα κομμάτια μπορούν να παραμείνουν μέχρι και έναν χρόνο.

Απόψυξη και επίδραση στη γεύση

Όταν το κρέας καταψύχεται, το νερό που βρίσκεται στους ιστούς του διαστέλλεται, με αποτέλεσμα να διασπά κάποιες από τις κυτταρικές μεμβράνες. Κατά την απόψυξη, το κρέας χάνει μέρος των φυσικών του χυμών, κάτι που μπορεί να το κάνει πιο στεγνό και λιγότερο τρυφερό.

  • Αν προορίζεται για μαγειρευτά φαγητά: Η απώλεια των χυμών δεν επηρεάζει σημαντικά τη γεύση, αφού το κρέας μαγειρεύεται σε σάλτσες ή ζωμούς.

  • Αν πρόκειται για ψητά (μπριζόλες, μπιφτέκια κ.λπ.): Η διαφορά είναι πιο αισθητή, καθώς το κρέας μπορεί να βγει πιο στεγνό από το επιθυμητό.

Το Μυστικό για ζουμερό ψήσιμο

Ένας αποτελεσματικός τρόπος για να διατηρήσετε την υφή του κατεψυγμένου κρέατος είναι να το μαγειρέψετε κατευθείαν από την κατάψυξη. Αντί να περιμένετε να αποψυχθεί, μπορείτε να το ψήσετε σε χαμηλή θερμοκρασία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Με αυτόν τον τρόπο, το κρέας διατηρεί περισσότερους από τους φυσικούς του χυμούς. Αυτή η τεχνική είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για λεπτά κομμάτια, όπως μπριζόλες και μπιφτέκια.

Κατάψυξη και ωρίμανση: Ένας διαδεδομένος μύθος

Σε αντίθεση με όσα πιστεύουν κάποιοι, το κρέας δεν "σιτεύει" στην κατάψυξη. Η ωρίμανση είναι μια διαδικασία που απαιτεί ελεγχόμενη θερμοκρασία και υγρασία, κάτι που δεν μπορεί να επιτευχθεί σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Εθνικό Απολυτήριο: Τέλος στις Πανελλαδικές όπως τις ξέραμε - Τι αλλάζει

Το νέο σήμα που μπαίνει στους δρόμους – Τι σημαίνει η πινακίδα με το λουλούδι;

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 16/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

δουκας
Δούκας για απόφαση ΣτΕ: «Η πανεπιστημιακή γνώση δεν είναι εμπορικό προϊόν»
Αντιδράσεις για την απόφαση του ΣτΕ υπέρ των μη κρατικών πανεπιστημίων – Παρέμβαση Δούκα και κριτική από ΠΑΣΟΚ
Δούκας για απόφαση ΣτΕ: «Η πανεπιστημιακή γνώση δεν είναι εμπορικό προϊόν»
ipourgeio_paideias
Αποσπάσεις Εκπαιδευτικών 2025: Την Τετάρτη 18 Ιουνίου η κρίσιμη συνεδρίαση του ΚΥΣΠΕ στο Υπουργείο Παιδείας
Στο επίκεντρο οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών, οι μεταθέσεις και αιτήματα για ιδιωτικό έργο με αμοιβή – Τι περιλαμβάνει η ημερήσια διάταξη του ΚΥΣΠΕ
Αποσπάσεις Εκπαιδευτικών 2025: Την Τετάρτη 18 Ιουνίου η κρίσιμη συνεδρίαση του ΚΥΣΠΕ στο Υπουργείο Παιδείας
Άδωνις Γεωργιάδης
Νέο κρεσέντο Γεωργιάδη: «Περιθωριακοί» και «ανόητοι» όσοι συμμετέχουν στη δράση March to Gaza
Επικίνδυνος κυνισμός Γεωργιάδη με ιδεολογικό πρόσημο - Ο υπουργός Υγείας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους Χριστιανούς που, κατά τα λεγόμενά του,...
Νέο κρεσέντο Γεωργιάδη: «Περιθωριακοί» και «ανόητοι» όσοι συμμετέχουν στη δράση March to Gaza