ωμό κρεάς
Η κατάψυξη είναι μια ασφαλής και πρακτική μέθοδος διατήρησης του κρέατος, αρκεί να ακολουθούνται οι σωστοί κανόνες αποθήκευσης, απόψυξης και μαγειρέματος.

Σωστή διαδικασία κατάψυξης

Η κατάψυξη βοηθά στη διατήρηση των θρεπτικών συστατικών του κρέατος, αρκεί να γίνεται με τον σωστό τρόπο:

  • Χρήση κατάλληλων συσκευασιών: Το κρέας πρέπει να αποθηκεύεται σε αεροστεγείς σακούλες κατάψυξης, ώστε να αποφεύγεται η αλλοίωση λόγω "καψίματος από τον πάγο".

  • Διαίρεση σε μερίδες: Είναι καλό να καταψύχουμε το κρέας σε ποσότητες που ανταποκρίνονται σε μια μαγειρική χρήση, ώστε να μη χρειαστεί να αποψύξουμε μεγαλύτερη ποσότητα απ’ όση χρειαζόμαστε.

  • Σήμανση: Η αναγραφή της ημερομηνίας κατάψυξης στις συσκευασίες βοηθά στον καλύτερο έλεγχο της διάρκειας αποθήκευσης.

  • Ιδανική θερμοκρασία: Ο καταψύκτης πρέπει να διατηρείται στους -18°C και το κρέας να καταναλώνεται εντός 3-4 μηνών, αν και μεγαλύτερα κομμάτια μπορούν να παραμείνουν μέχρι και έναν χρόνο.

Απόψυξη και επίδραση στη γεύση

Όταν το κρέας καταψύχεται, το νερό που βρίσκεται στους ιστούς του διαστέλλεται, με αποτέλεσμα να διασπά κάποιες από τις κυτταρικές μεμβράνες. Κατά την απόψυξη, το κρέας χάνει μέρος των φυσικών του χυμών, κάτι που μπορεί να το κάνει πιο στεγνό και λιγότερο τρυφερό.

  • Αν προορίζεται για μαγειρευτά φαγητά: Η απώλεια των χυμών δεν επηρεάζει σημαντικά τη γεύση, αφού το κρέας μαγειρεύεται σε σάλτσες ή ζωμούς.

  • Αν πρόκειται για ψητά (μπριζόλες, μπιφτέκια κ.λπ.): Η διαφορά είναι πιο αισθητή, καθώς το κρέας μπορεί να βγει πιο στεγνό από το επιθυμητό.

Το Μυστικό για ζουμερό ψήσιμο

Ένας αποτελεσματικός τρόπος για να διατηρήσετε την υφή του κατεψυγμένου κρέατος είναι να το μαγειρέψετε κατευθείαν από την κατάψυξη. Αντί να περιμένετε να αποψυχθεί, μπορείτε να το ψήσετε σε χαμηλή θερμοκρασία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Με αυτόν τον τρόπο, το κρέας διατηρεί περισσότερους από τους φυσικούς του χυμούς. Αυτή η τεχνική είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για λεπτά κομμάτια, όπως μπριζόλες και μπιφτέκια.

Κατάψυξη και ωρίμανση: Ένας διαδεδομένος μύθος

Σε αντίθεση με όσα πιστεύουν κάποιοι, το κρέας δεν "σιτεύει" στην κατάψυξη. Η ωρίμανση είναι μια διαδικασία που απαιτεί ελεγχόμενη θερμοκρασία και υγρασία, κάτι που δεν μπορεί να επιτευχθεί σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 14/9

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

tilekpaideusi 1280
Ρατσιστικές και στερεοτυπικές φράσεις σε σχολικό βιβλίο και εκπαιδευτικό υλικό: «Τον αράπη κι αν τον πλύνεις...»
Παρεμβάσεις για ρατσιστικά και στερεοτυπικά περιεχόμενα σε εκπαιδευτικό υλικό – Θετική ανταπόκριση από Υπουργείο Παιδείας και ΙΕΠ
Ρατσιστικές και στερεοτυπικές φράσεις σε σχολικό βιβλίο και εκπαιδευτικό υλικό: «Τον αράπη κι αν τον πλύνεις...»