psomi
Η άνοδος της τιμής του ψωμιού: Ένας καθρέφτης της γενικευμένης ακρίβειας

Το ψωμί, άλλοτε φθηνό και καθημερινό αγαθό, μετατρέπεται σταδιακά σε οικονομικό δείκτη της κρίσηςΑπό βασικό στοιχείο της ελληνικής διατροφής, το ψωμί μετατρέπεται σταδιακά σε είδος «πολυτελείας». Η μέση τιμή της φρατζόλας ψωμιού μισού κιλού, από τα 0,80 ευρώ το 2020, έχει ήδη φτάσει στα 1,20 ευρώ και αναμένεται να αγγίξει τα 1,40 ευρώ εντός του 2025, εφόσον συνεχιστεί η ανοδική πορεία του κόστους παραγωγής.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (Έρευνα Οικογενειακών Προϋπολογισμών 2023), η μέση μηνιαία κατανάλωση ψωμιού ανά νοικοκυριό μειώθηκε κατά 4,3%, φτάνοντας τα 8,1 κιλά (από 8,5 κιλά το 2022). Η ημερήσια κατά κεφαλή κατανάλωση έχει μειωθεί στο μισό από το 2011: 100 γρ./ημέρα από 200 γρ./ημέρα πριν 14 χρόνια.

psomi

Οι λόγοι της νέας ακρίβειας – Πρώτες ύλες και ενέργεια

Αύξηση στο κόστος πρώτων υλών:

Όπως σημειώνει η πρόεδρος αρτοποιών Θεσσαλονίκης, Έλσα Κουκουμέρια, το κόστος του μαλακού αλεύρου – βασικού συστατικού για το ψωμί – έχει αυξηθεί από 0,35-0,37 ευρώ/κιλό στα 0,52-0,53 ευρώ/κιλό, με ενδιάμεσο σταθμό τα 0,48-0,49 ευρώ/κιλό.

Ραγδαία αύξηση στο ενεργειακό κόστος:

Ο λογαριασμός ρεύματος των φούρνων έχει υπερδιπλασιαστεί, με την τιμή της κιλοβατώρας να έχει φτάσει από 0,08 ευρώ σε 0,19 ευρώ – δηλαδή αύξηση άνω του 120%.

Ο Παναγιώτης Σαχινίδης, πρόεδρος της Συντεχνίας Αρτοποιών Αθηνών, υπογραμμίζει ότι αν η τιμή του ψωμιού ακολουθούσε αναλογικά το λειτουργικό κόστος, θα είχε πενταπλασιαστεί.

800 λουκέτα σε φούρνους από το 2022 – Το πρόβλημα της διαδοχής

Εκτός από την ακρίβεια, η βιοτεχνική αρτοποιία αντιμετωπίζει και το πρόβλημα της έλλειψης διαδοχής. Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, Μιχάλης Μούσιος, περίπου το 20-25% των λουκέτων των τελευταίων ετών οφείλεται στο γεγονός ότι οι νέες γενιές δεν συνεχίζουν την οικογενειακή παράδοση.

Συνολικά, 800 φούρνοι έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους τα τελευταία τρία χρόνια, με τις μικρές, γειτονιές-βασισμένες μονάδες να βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα.

Η πορεία της τιμής της φρατζόλας ψωμιού 2020–2025

ΈτοςΤιμή Φρατζόλας (500γρ)
20200,80 €
20210,95 €
20221,10 €
20231,20 €
2025 (εκτίμηση)1,40 €

 

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 70.000 υποψήφιους ως 14/5 με τις λύσεις

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 19/05

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

theoi
Το μυστικό άρωμα των θεών: Λουλούδια, έλαια και λατρεία στην αρχαιότητα
Νεότερες ιστορικές έρευνες αποκαλύπτουν ότι τα αγάλματα των θεοτήτων στους ναούς δεν ήταν ψυχρές, αδρανείς φιγούρες, αλλά αντιμετωπίζονταν σχεδόν σαν...
Το μυστικό άρωμα των θεών: Λουλούδια, έλαια και λατρεία στην αρχαιότητα
perpatima
Πώς μια απλή συνήθεια μπορεί να μειώσει το κοιλιακό λίπος μετά τα 60
Η Δρ. Margaret Chen, γεροντολόγος από το Ιατρικό Κέντρο του Ώστιν, αποκάλυψε ότι μέσα από αυτή την καθημερινή συνήθεια κατάφερε να μειώσει το...
Πώς μια απλή συνήθεια μπορεί να μειώσει το κοιλιακό λίπος μετά τα 60
τουαλετα
Ποιά είναι η συνήθεια που βλάπτει το εντέρο μας χωρίς να το καταλαβαίνουμε;
Πολλές φορές χωρίς να το καταλαβαίνουμε, υιοθετούμε καθημερινές συνήθειες που επιβαρύνουν το έντερό μας. Μία από τις πιο κοινές, αλλά και επιβλαβείς,...
Ποιά είναι η συνήθεια που βλάπτει το εντέρο μας χωρίς να το καταλαβαίνουμε;
omeleta
Ομελέτα φούρνου με λαχανικά και φέτα: Εύκολη, υγιεινή και πεντανόστιμη
Αν ψάχνετε για ένα πιάτο που συνδυάζει ευκολία, θρεπτική αξία και γεύση, τότε αυτή η ομελέτα φούρνου είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεστε.
Ομελέτα φούρνου με λαχανικά και φέτα: Εύκολη, υγιεινή και πεντανόστιμη