psomi
Η άνοδος της τιμής του ψωμιού: Ένας καθρέφτης της γενικευμένης ακρίβειας

Το ψωμί, άλλοτε φθηνό και καθημερινό αγαθό, μετατρέπεται σταδιακά σε οικονομικό δείκτη της κρίσηςΑπό βασικό στοιχείο της ελληνικής διατροφής, το ψωμί μετατρέπεται σταδιακά σε είδος «πολυτελείας». Η μέση τιμή της φρατζόλας ψωμιού μισού κιλού, από τα 0,80 ευρώ το 2020, έχει ήδη φτάσει στα 1,20 ευρώ και αναμένεται να αγγίξει τα 1,40 ευρώ εντός του 2025, εφόσον συνεχιστεί η ανοδική πορεία του κόστους παραγωγής.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (Έρευνα Οικογενειακών Προϋπολογισμών 2023), η μέση μηνιαία κατανάλωση ψωμιού ανά νοικοκυριό μειώθηκε κατά 4,3%, φτάνοντας τα 8,1 κιλά (από 8,5 κιλά το 2022). Η ημερήσια κατά κεφαλή κατανάλωση έχει μειωθεί στο μισό από το 2011: 100 γρ./ημέρα από 200 γρ./ημέρα πριν 14 χρόνια.

psomi

Οι λόγοι της νέας ακρίβειας – Πρώτες ύλες και ενέργεια

Αύξηση στο κόστος πρώτων υλών:

Όπως σημειώνει η πρόεδρος αρτοποιών Θεσσαλονίκης, Έλσα Κουκουμέρια, το κόστος του μαλακού αλεύρου – βασικού συστατικού για το ψωμί – έχει αυξηθεί από 0,35-0,37 ευρώ/κιλό στα 0,52-0,53 ευρώ/κιλό, με ενδιάμεσο σταθμό τα 0,48-0,49 ευρώ/κιλό.

Ραγδαία αύξηση στο ενεργειακό κόστος:

Ο λογαριασμός ρεύματος των φούρνων έχει υπερδιπλασιαστεί, με την τιμή της κιλοβατώρας να έχει φτάσει από 0,08 ευρώ σε 0,19 ευρώ – δηλαδή αύξηση άνω του 120%.

Ο Παναγιώτης Σαχινίδης, πρόεδρος της Συντεχνίας Αρτοποιών Αθηνών, υπογραμμίζει ότι αν η τιμή του ψωμιού ακολουθούσε αναλογικά το λειτουργικό κόστος, θα είχε πενταπλασιαστεί.

800 λουκέτα σε φούρνους από το 2022 – Το πρόβλημα της διαδοχής

Εκτός από την ακρίβεια, η βιοτεχνική αρτοποιία αντιμετωπίζει και το πρόβλημα της έλλειψης διαδοχής. Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, Μιχάλης Μούσιος, περίπου το 20-25% των λουκέτων των τελευταίων ετών οφείλεται στο γεγονός ότι οι νέες γενιές δεν συνεχίζουν την οικογενειακή παράδοση.

Συνολικά, 800 φούρνοι έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους τα τελευταία τρία χρόνια, με τις μικρές, γειτονιές-βασισμένες μονάδες να βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα.

Η πορεία της τιμής της φρατζόλας ψωμιού 2020–2025

ΈτοςΤιμή Φρατζόλας (500γρ)
20200,80 €
20210,95 €
20221,10 €
20231,20 €
2025 (εκτίμηση)1,40 €

 

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 18/8

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

trapeza_7.jpg
Προσοχή! Τι πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι για τις καταθέσεις μετρητών στην τράπεζα
Τι πρέπει να προσέχετε στις καταθέσεις μετρητών - Η εφορία δεν αρκείται σε ισχυρισμούς περί «χρημάτων στο σπίτι» χωρίς αποδείξεις
Προσοχή! Τι πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι για τις καταθέσεις μετρητών στην τράπεζα
chatgpt texniti noimosini
Το ChatGPT δεν διασφαλίζει πλήρως την ιδιωτικότητα – Οι χρήστες πρέπει να είναι προσεκτικοί
H έλλειψη απόρρητου σημαίνει ότι αυτές οι πληροφορίες μπορούν να γίνουν διαθέσιμες σε νομικά πλαίσια
Το ChatGPT δεν διασφαλίζει πλήρως την ιδιωτικότητα – Οι χρήστες πρέπει να είναι προσεκτικοί