Τρόφιμα
Επιστήμονες αποκαλύπτουν την πιο ισχυρή φυσική ασπίδα ενάντια στο οξειδωτικό στρες

Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Food Chemistry, αναδεικνύει τα μανιτάρια ως κορυφαία διατροφική πηγή δύο ισχυρών αντιοξειδωτικών ουσιών, της εργοθειονίνης και της γλουταθειόνης.

«Διαπιστώσαμε, χωρίς καμία αμφιβολία, ότι τα μανιτάρια είναι η πλουσιότερη διατροφική πηγή αυτών των δύο αντιοξειδωτικών και ότι ορισμένες ποικιλίες είναι ιδιαίτερα ευεργετικές» αναφέρει ο Ρόμπερτ Μπίλμαν, ομότιμος καθηγητής του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια.

Τα αντιοξειδωτικά αυτά παίζουν σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες, το οποίο προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες που παράγονται κατά τη διαδικασία μεταβολισμού της τροφής. Η συσσώρευση των ελεύθερων ριζών σχετίζεται με σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως ο καρκίνος, η στεφανιαία νόσος και το Αλτσχάιμερ. Οι επιστήμονες τονίζουν ότι η κατανάλωση μανιταριών μπορεί να συμβάλει στην προστασία των κυττάρων από τέτοιες βλάβες.

Ανάμεσα σε 13 είδη μανιταριών που εξετάστηκαν, τα βασιλομανίταρα (πορτσίνι) ξεχώρισαν ως η πλουσιότερη πηγή εργοθειονίνης και γλουταθειόνης. Αν και τα πιο κοινά λευκά μανιτάρια έχουν μικρότερη περιεκτικότητα, εξακολουθούν να υπερέχουν σε αντιοξειδωτική αξία σε σύγκριση με τις περισσότερες τροφές.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον καθηγητή Μπίλμαν, η θρεπτική τους αξία παραμένει υψηλή ακόμα και μετά το μαγείρεμα, καθώς οι δύο αυτές ουσίες είναι ανθεκτικές στη θερμότητα. Η έρευνα αυτή ενισχύει τη θέση των μανιταριών ως απαραίτητο διατροφικό σύμμαχο για τη διατήρηση της υγείας.
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ξυλοδαρμος
Σοκ στο Κερατσίνι: Συνελήφθη άνδρας για τον άγριο ξυλοδαρμό της συζύγου του – Η περιγραφή της 46χρονης σοκάρει
Συναγερμός στις Αρχές μετά την καταγγελία της 46χρονης γυναίκας για ενδοοικογενειακή βία
Σοκ στο Κερατσίνι: Συνελήφθη άνδρας για τον άγριο ξυλοδαρμό της συζύγου του – Η περιγραφή της 46χρονης σοκάρει
σχολικό
«Μην τραγουδάς, μην μιλάς, μην κουνιέσαι»: Καταγγελίες για αυταρχική συμπεριφορά σε σχολικό λεωφορείο ιδιωτικού σχολείου
Γονείς καταγγέλλουν αντιπαιδαγωγική στάση οδηγού και συνοδού – Ανεπαρκής η αντίδραση της διεύθυνσης
«Μην τραγουδάς, μην μιλάς, μην κουνιέσαι»: Καταγγελίες για αυταρχική συμπεριφορά σε σχολικό λεωφορείο ιδιωτικού σχολείου
cinema
Ξεκινά η μαγεία του θερινού σινεμά στον κήπο του Ζαππείου – Η ΑΙΓΛΗ ανοίγει και πάλι τις πόρτες της
Η ΑΙΓΛΗ επιστρέφει την Πρωτομαγιά στον κήπο του Ζαππείου, προσφέροντας κινηματογραφικές βραδιές με άρωμα καλοκαιριού, ρετρό ατμόσφαιρα και τεχνολογία...
Ξεκινά η μαγεία του θερινού σινεμά στον κήπο του Ζαππείου – Η ΑΙΓΛΗ ανοίγει και πάλι τις πόρτες της