Χάπια - Φάρμακα
Καθώς η περίοδος των εποχικών αλλεργιών πλησιάζει, ένας διακεκριμένος γιατρός του Χάρβαρντ εφιστά την προσοχή στη χρήση συγκεκριμένων φαρμάκων, καθώς μπορεί να σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης.

Ο Δρ. Anthony Komaroff, αρχισυντάκτης του Harvard Health Letter, τονίζει ότι τα αντιισταμινικά και άλλα αντιχολινεργικά φάρμακα, τα οποία συνταγογραφούνται για αλλεργίες, αϋπνία, ακράτεια ούρων και άλλες παθήσεις, ενδέχεται να επηρεάζουν αρνητικά τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Αυτά τα φάρμακα δρουν αναστέλλοντας την ακετυλοχολίνη, μια νευροδιαβιβαστική ουσία που παίζει καθοριστικό ρόλο στη μνήμη και τη σκέψη. Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, η συχνή χρήση τους μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο άνοιας, είτε μέσω της πρόκλησης φλεγμονής είτε μέσω της διατάραξης των μηχανισμών που υποστηρίζουν τη γνωστική λειτουργία.

Η προειδοποίηση του Δρ. Komaroff έρχεται σε μια περίοδο που εκατομμύρια άνθρωποι, πάσχοντες από αλλεργική ρινίτιδα, καταφεύγουν σε αντιισταμινικά για ανακούφιση. Ωστόσο, όπως επισημαίνει, τα επιστημονικά δεδομένα είναι ακόμη διφορούμενα. Ενώ κάποιες έρευνες δείχνουν σαφή συσχέτιση μεταξύ της μακροχρόνιας χρήσης αυτών των φαρμάκων και της γνωστικής έκπτωσης, άλλες δεν βρίσκουν καμία τέτοια σύνδεση.

Αν και δεν υπάρχουν οριστικές αποδείξεις για τη σχέση αντιισταμινικών και άνοιας, ο Δρ. Komaroff συστήνει προσοχή. Συνιστά την ελάχιστη δυνατή δόση και τη διαρκή αξιολόγηση των ωφελειών έναντι των πιθανών κινδύνων. Επιπλέον, προτείνει οι ασθενείς να συμβουλεύονται τον γιατρό τους πριν από τη συστηματική λήψη τέτοιων φαρμάκων, προκειμένου να εξασφαλίσουν τη βέλτιστη επιλογή για την υγεία τους.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

«Κανόνι» σε μεγάλη ασφαλιστική στην Ελλάδα - Χιλιάδες οδηγοί χωρίς κάλυψη από 1η Ιουλίου!

Εθνικό Απολυτήριο: Τέλος στις Πανελλαδικές όπως τις ξέραμε – Τι προβλέπει το σχέδιο για την εκπαίδευση το 2025

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 16/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

δικαστήριο
Δικαστήρια: Νέος γραπτός διαγωνισμός ΕΣΔΙ – Από σήμερα οι αιτήσεις
Προκήρυξη για την εισαγωγή 122 νέων σπουδαστών στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών – Δύο στάδια εξετάσεων σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα
Δικαστήρια: Νέος γραπτός διαγωνισμός ΕΣΔΙ – Από σήμερα οι αιτήσεις
Εκπαιδευτικός με απογοήτευση
Σχολεία σε κίνδυνο: «Στάζουν οι στέγες και πλημμυρίζουν τα προαύλια»
«Στην πόλη μας υπάρχουν σχολεία που στάζουν οι στέγες, που πλημμυρίζουν τα προαύλια, που είναι χαλασμένα τα υδραυλικά»
Σχολεία σε κίνδυνο: «Στάζουν οι στέγες και πλημμυρίζουν τα προαύλια»