sxoliki_taxi
Η ανακοίνωση της ΟΙΕΛΕ

Σε πανικό, λόγω της διαφαινόμενης τεράστιας συμμετοχής των ιδιωτικών εκπαιδευτικών στις κινητοποιήσεις της Παρασκευής, είναι κάποιοι ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων.

Όπως αναφέρει η ΟΙΕΛΕ, δεν γνωρίζουμε, εάν αυτό είναι αποτέλεσμα της πίεσης κάποιων γονέων, ή εάν είχαν υποσχεθεί σε πολιτικούς φίλους πως “στα σχολεία μας δεν θα κουνηθεί φύλλο”.

Η ανακοίνωση της ΟΙΕΛΕ

Πληροφορούμαστε με κατάπληξη ότι συνάδελφοι κάποιων σχολείων παραλαμβάνουν στα mails τους μια νομική “τεκμηρίωση” ότι δήθεν η απεργία της ΟΙΕΛΕ είναι παράνομη, καθώς δεν απεστάλη εξώδικο στους εργοδότες. (Φυσικά, όλοι σχεδόν οι συνάδελφοι γνωρίζουν πως, όταν κηρύττει η ΓΣΕΕ απεργία – άρα στέλνει εξώδικο – καλύπτονται αυτόματα όλοι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα, άρα η αποστολή εξώδικου από Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα ή σωματεία είναι περιττή).

Για να ξεκαθαρίσουμε την όποια αμφιβολία μπορεί να έχουν κυρίως νεότεροι συνάδελφοι, δημοσιοποιούμε γνωμοδότηση του νομικού μας συμβούλου Γιώργου Μελισσάρη για το θέμα:

“Η απεργία θεωρείται νόμιμη μέχρι τη χρονική στιγμή που θα κριθεί από το αρμόδιο δικαστήριο παράνομη η απόφαση της συνδικαλιστικής οργάνωσης για την κήρυξή της. Εν προκειμένω,  η απεργία κηρύχθηκε με απόλυτα νόμιμο τρόπο από τη Διοίκηση της ΓΣΕΕ και δεν έχει προσβληθεί από κανέναν, ούτε υπάρχει σχετική δικαστική απόφαση, επομένως είναι καθ’ όλα νόμιμη.

Ο εργαζόμενος που συμμετέχει σε νόμιμη απεργία θεωρείται ότι απουσιάζει για δικαιολογημένη αιτία. Κατά συνέπεια νομιμοποιείται η αποχή του από την εργασία και ο χρόνος αποχής εξομοιώνεται με χρόνο εργασίας, σημαντικό γεγονός για τα δικαιώματά του, όπως π.χ. προϋπηρεσία.

Ο εργαζόμενος απεργός προστατεύεται από την απόλυση, δεδομένου ότι η συμμετοχή του σε απεργία δεν μπορεί να αποτελέσει νόμιμο λόγο απόλυσης. Η τυχόν απόλυση κατά τη διάρκεια απεργίας ή μετά από συμμετοχή σε απεργία για λόγους εκδίκησης, θεωρείται παρεμπόδιση της άσκησης της ελεύθερης συνδικαλιστικής δράσης και είναι άκυρη ως καταχρηστική. Ταυτόχρονα, απαγορεύεται και κάθε άλλο εκδικητικό και ζημιογόνο μέτρο για τον εργαζόμενο-απεργό, όπως π.χ. η μετάθεση ή ο εξαναγκασμός σε παραίτηση.

Στην απεργία που κήρυξε η ΓΣΕΕ μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι εργαζόμενοι με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου όλης της χώραςανεξάρτητα αν συνδικαλιζονται ή όχι.  Το άρθρο 20 παρ. Ν. 1264/1982 λέει ότι  “Εργαζόμενοι του κλάδου ή της επιχείρησης που δεν είναι μέλη της συνδικαλιστικής οργάνωσης που κήρυξε απεργία μπορούν να λάβουν μέρος σ` αυτή. Εργαζόμενοι της επιχείρησης που δεν είναι μέλη καμιάς συνδικαλιστικής οργάνωσης μπορούν να λάβουν μέρος σε απεργία που κήρυξε νόμιμα η πλέον αντιπροσωπευτική σε σχέση με την εργασιακή ιδιότητα οργάνωση.”

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Συναγερμός ΕΦΕΤ: Ανάκληση σε πασίγνωστη φέτας λόγω Λιστέριας

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Βγήκαν οι προκηρύξεις εκπαιδευτικών - Όλα τα κριτήρια

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Συνέδριο του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού – ΓΓΕΕ με θέμα «Γραμματισμός στις ειδήσεις για τους νέους: πλοήγηση στον κόσμο της πληροφορίας και των ψηφιακών μέσων», για το πρόγραμμα «Καλλιεργώντας Κριτικούς Αναγνώστες»
Υπουργείο Παιδείας - ΓΓΕΕ: Με επιτυχία το Συνέδριο «Γραμματισμός στις ειδήσεις για τους νέους»
Κορυφώθηκε στη ΓΓΕΕ το Συνέδριο για το πρωτοποριακό πρόγραμμα «Καλλιεργώντας Κριτικούς Αναγνώστες» – Σ. Ζαχαράκη: «Η παιδεία είναι η ισχυρότερη άμυνα...
Υπουργείο Παιδείας - ΓΓΕΕ: Με επιτυχία το Συνέδριο «Γραμματισμός στις ειδήσεις για τους νέους»
UFO στην Ελλάδα: Στη δημοσιότητα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα και βίντεο από το Πεντάγωνο
UFO στην Ελλάδα: Στη δημοσιότητα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα και βίντεο από το Πεντάγωνο
Δεκάδες αρχεία για θεάσεις UAP στο Αιγαίο και την ενδοχώρα εξέδωσε το Υπουργείο Πολέμου των ΗΠΑ – Τι κατέγραψαν οι αισθητήρες των πιλότων
UFO στην Ελλάδα: Στη δημοσιότητα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα και βίντεο από το Πεντάγωνο