mikites
Τι μπορεί να προκαλέσει

Η αλόγιστη χρήση μυκητοκτόνων αζόλης στη γεωργία και την κηπουρική συμβάλλει στην αυξανόμενη αντοχή του μύκητα Aspergillus, καθιστώντας λιγότερο αποτελεσματικές τις αντιμυκητιακές θεραπείες.

Σε κοινή έκθεση, πέντε ευρωπαϊκοί οργανισμοί –μεταξύ αυτών η Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) και ο Οργανισμός Φαρμάκων (EMA)– κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας πως η ανεξέλεγκτη χρήση των αζολών, ειδικά στον αγροτικό τομέα, επιταχύνει την ανάπτυξη ανθεκτικών στελεχών του μύκητα.

Τα φάρμακα αζόλης αποτελούν βασική θεραπεία για την ασπεργίλλωση, μια σοβαρή λοίμωξη που επηρεάζει κυρίως άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Ωστόσο, η εκτεταμένη χρήση τους σε φυτοπροστατευτικά προϊόντα, καλλυντικά και κτηνιατρικά φάρμακα αυξάνει τον κίνδυνο ανθεκτικών στελεχών, υπονομεύοντας την αποτελεσματικότητα των θεραπειών.

Στην έκθεση υπογραμμίζεται η ανάγκη για διατομεακή συνεργασία στο πλαίσιο της προσέγγισης One Health. Οι ειδικοί προτείνουν αυστηρότερες διαδικασίες έγκρισης για τα μυκητοκτόνα αζόλης, επενδύσεις σε εναλλακτικές θεραπείες και καλύτερη διαχείριση απορριμμάτων που έχουν υποβληθεί σε τέτοια επεξεργασία.

Η αντιμυκητιακή αντοχή αποτελεί αναδυόμενη απειλή για τη δημόσια υγεία, με την έκθεση να τονίζει ότι η αντιμετώπισή της απαιτεί αυστηρότερη ρύθμιση και υπεύθυνη χρήση των αζολών.
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Γιάννης Λαμπρόπουλος
Υφ. Προστασίας του Πολίτη: Δεν έγιναν συλλήψεις εκπαιδευτικών στη Νέα Ιωνία
«Ανακριβείς οι αιτιάσεις περί συλλήψεων, χρήσης χειροπέδων ή εφαρμογής αυτοφώρου» αναφέρει ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη
Υφ. Προστασίας του Πολίτη: Δεν έγιναν συλλήψεις εκπαιδευτικών στη Νέα Ιωνία
foto_education.jpg
Δικαίωση ζητούν οι νεοδιόριστοι – Καταγγελία ΣΕΠΕ Ημαθίας για εργασιακή ομηρία
Στο πλευρό των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών ο ΣΕΠΕ Ημαθίας κατά την εκδίκαση των προσφυγών για τη μονιμοποίησή τους στο Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης
Δικαίωση ζητούν οι νεοδιόριστοι – Καταγγελία ΣΕΠΕ Ημαθίας για εργασιακή ομηρία