psomi
Συνταγή για το πιο νόστιμο ψωμί που φάγατε ποτέ

Η συνταγή για το πιο νόστιμο ψωμί είναι πανεύκολη και το ψωμί βγαίνει θεϊκό! Δεν ξεραίνεται, δεν μπαγιατεύει (την επόμενη μέρα είναι τόσο φρέσκο όσο την πρώτη, αν και πιστέψτε με, δεν θα μείνει για πολύ καιρό γιατί φαγώνεται όλο με μιας!) και έχει ΓΕΥΣΗ ΨΩΜΙΟΥ! Μου είχε λείψει πολύ!

Τα υλικά για 2 μεγάλα ψωμιά:

  • 1 κιλό αλεύρι σκληρό για ψωμιά (αν δεν βρείτε, και με ΓΟΧ γίνεται μια χαρά)
  • 2,5 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
  • 2 κυβάκια νωπή μαγιά των 25gr (δηλαδή σύνολο 50gr- θα τα βρείτε σε όλα τα σούπερ μάρκετ)/ σε ξηρή μαγιά αντιστοιχεί σε 10 γρ.
  • 3 ποτήρια νερό (ή αλλιώς 630 ml.)🙂

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι.

Κάνουμε μια λακούβα στη μέση και βάζουμε τα κυβάκια της μαγιάς (εγώ το κάνω αυτές τις μέρες με ξηρή μαγιά γιατί δε βρίσκω νωπή). Ρίχνουμε σιγά σιγά και το νερό (σιγά σιγά, για να ελέγχετε το ζυμάρι) και «λιώνουμε» με το χέρι τη μαγιά. Μόλις λιώσει ζυμώνουμε με το αλεύρι για να γίνει το ζυμάρι.(Προσοχή! Μη προσθέσετε επιπλέον αλεύρι από αυτό που λέει η συνταγή!!!)

Ζυμώνουμε καλά.

Βάζουμε το ζυμάρι στο μπολ με μια μεμβράνη από πάνω (για να μην πιάσει κρούστα) και το αφήνουμε να ξεκουραστεί 30 λεπτά.

2 εκδοχές τώρα. Αν βιάζεστε, το αφήνετε να ξεκουραστεί μόνο μια φορά και μετά κατευθείαν ψήσιμο όπως θα δείτε παρακάτω (έτσι το κάνω όλες αυτές τις ημέρες που δεν θέλω να περιμένω). Στη δεύτερη εκδοχή που ακολουθεί, του δίνετε μια ώθηση για να γίνει θεϊκό το ψωμάκι σας! 
 

2η εκδοχή με περισσότερη “περιποίηση” 🙂

Το βγάζουμε από τη σακούλα, το ξαναζυμώνουμε λίγο και το βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα. Και εδώ ισχύει ότι όσο περισσότερη ώρα το αφήσουμε στο ψυγείο τόσο το καλύτερο. (Η Μαίρη μου είπε ότι πολλές φορές το βάζει στο ψυγείο όλο το βράδυ και το ψήνει το πρωί. Όπως επίσης ότι όταν βιάζεται πολύ δεν το βάζει καθόλου. Πάλι βγαίνει πολύ νόστιμο.)

Όταν το βγάζουμε από το ψυγείο το αφήνουμε πάλι μια ώρα να ξεκουραστεί.

Σε ένα ταψί βάζουμε λίγο λάδι για να μην κολλήσει (εγώ βάζω κατευθείαν λαδόκολλα και είναι οκ)

Τα κάνουμε στρόγγυλα και τα πιέζουμε λίγο με τα χέρια μας να απλώσουν και να πάρουν σχήμα.

Δε χρειάζεται προθέρμανση ο φούρνος και ψήνουμε 180ο με αέρα πάνω-κάτω και το ταψί στο προτελευταίο επίπεδο για 45 λεπτά με μια ωρίτσα. Ανάλογα πόσο δυνατός είναι ο φούρνος σας.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ποιοι οδηγούν τα «ΑΟ» αυτοκίνητα στην Ελλάδα - Τι σημαίνουν οι μυστηριώδεις πινακίδες

Voucher 2250 ευρώ σε ανέργους με ΚΑΥΑΣ DYPAHS - ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΑΜΕΣΑ ΣΤΟ ΕΚΕΚ ΕΔΩ

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 1/8

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

biskota
Μπισκότα ολικής άλεσης χωρίς ζάχαρη
Αν αναζητάτε ένα υγιεινό σνακ χωρίς προσθήκη ζάχαρης αλλά με φυσική γλύκα και πλούσια θρεπτικά συστατικά, τότε αυτά τα μπισκότα είναι ό,τι πρέπει.
Μπισκότα ολικής άλεσης χωρίς ζάχαρη
ζαχαρακη
Ζαχαράκη: Στα ζητήματα Παιδείας, η Ελλάδα του 2025 δεν έχει καμία σχέση με όσα παραλάβαμε το 2019
Από 9.882 εκπαιδευτικούς Παράλληλης Στήριξης που βρήκαμε το σχολικό έτος 2019-2020, φτάσαμε στους 16.284 το 2023-2024 – αύξηση της τάξης του 65% μέσα...
Ζαχαράκη: Στα ζητήματα Παιδείας, η Ελλάδα του 2025 δεν έχει καμία σχέση με όσα παραλάβαμε το 2019