psomi
Συνταγή για το πιο νόστιμο ψωμί που φάγατε ποτέ

Η συνταγή για το πιο νόστιμο ψωμί είναι πανεύκολη και το ψωμί βγαίνει θεϊκό! Δεν ξεραίνεται, δεν μπαγιατεύει (την επόμενη μέρα είναι τόσο φρέσκο όσο την πρώτη, αν και πιστέψτε με, δεν θα μείνει για πολύ καιρό γιατί φαγώνεται όλο με μιας!) και έχει ΓΕΥΣΗ ΨΩΜΙΟΥ! Μου είχε λείψει πολύ!

Τα υλικά για 2 μεγάλα ψωμιά:

  • 1 κιλό αλεύρι σκληρό για ψωμιά (αν δεν βρείτε, και με ΓΟΧ γίνεται μια χαρά)
  • 2,5 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
  • 2 κυβάκια νωπή μαγιά των 25gr (δηλαδή σύνολο 50gr- θα τα βρείτε σε όλα τα σούπερ μάρκετ)/ σε ξηρή μαγιά αντιστοιχεί σε 10 γρ.
  • 3 ποτήρια νερό (ή αλλιώς 630 ml.)🙂

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι.

Κάνουμε μια λακούβα στη μέση και βάζουμε τα κυβάκια της μαγιάς (εγώ το κάνω αυτές τις μέρες με ξηρή μαγιά γιατί δε βρίσκω νωπή). Ρίχνουμε σιγά σιγά και το νερό (σιγά σιγά, για να ελέγχετε το ζυμάρι) και «λιώνουμε» με το χέρι τη μαγιά. Μόλις λιώσει ζυμώνουμε με το αλεύρι για να γίνει το ζυμάρι.(Προσοχή! Μη προσθέσετε επιπλέον αλεύρι από αυτό που λέει η συνταγή!!!)

Ζυμώνουμε καλά.

Βάζουμε το ζυμάρι στο μπολ με μια μεμβράνη από πάνω (για να μην πιάσει κρούστα) και το αφήνουμε να ξεκουραστεί 30 λεπτά.

2 εκδοχές τώρα. Αν βιάζεστε, το αφήνετε να ξεκουραστεί μόνο μια φορά και μετά κατευθείαν ψήσιμο όπως θα δείτε παρακάτω (έτσι το κάνω όλες αυτές τις ημέρες που δεν θέλω να περιμένω). Στη δεύτερη εκδοχή που ακολουθεί, του δίνετε μια ώθηση για να γίνει θεϊκό το ψωμάκι σας! 
 

2η εκδοχή με περισσότερη “περιποίηση” 🙂

Το βγάζουμε από τη σακούλα, το ξαναζυμώνουμε λίγο και το βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα. Και εδώ ισχύει ότι όσο περισσότερη ώρα το αφήσουμε στο ψυγείο τόσο το καλύτερο. (Η Μαίρη μου είπε ότι πολλές φορές το βάζει στο ψυγείο όλο το βράδυ και το ψήνει το πρωί. Όπως επίσης ότι όταν βιάζεται πολύ δεν το βάζει καθόλου. Πάλι βγαίνει πολύ νόστιμο.)

Όταν το βγάζουμε από το ψυγείο το αφήνουμε πάλι μια ώρα να ξεκουραστεί.

Σε ένα ταψί βάζουμε λίγο λάδι για να μην κολλήσει (εγώ βάζω κατευθείαν λαδόκολλα και είναι οκ)

Τα κάνουμε στρόγγυλα και τα πιέζουμε λίγο με τα χέρια μας να απλώσουν και να πάρουν σχήμα.

Δε χρειάζεται προθέρμανση ο φούρνος και ψήνουμε 180ο με αέρα πάνω-κάτω και το ταψί στο προτελευταίο επίπεδο για 45 λεπτά με μια ωρίτσα. Ανάλογα πόσο δυνατός είναι ο φούρνος σας.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 18/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΙΕΠ
ΙΕΠ: Πρόσκληση για εκπαιδευτικούς πληροφορικής για τον πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό τεχνητής νοημοσύνης
Πρωτοβουλία του ΙΕΠ για την ενίσχυση της Τεχνητής Νοημοσύνης στη σχολική εκπαίδευση
ΙΕΠ: Πρόσκληση για εκπαιδευτικούς πληροφορικής για τον πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό τεχνητής νοημοσύνης
super market
Τι θα γίνει με τα μαγαζιά αύριο, 26 Δεκεμβρίου – Πότε ανοίγουν τα σούπερ μάρκετ
Τόσο στις 25 όσο και στις 26 Δεκεμβρίου, τα εμπορικά καταστήματα και τα σούπερ μάρκετ παραμένουν κλειστά, καθώς πρόκειται για υποχρεωτικές επίσημες...
Τι θα γίνει με τα μαγαζιά αύριο, 26 Δεκεμβρίου – Πότε ανοίγουν τα σούπερ μάρκετ
σερρες
Η πρώτη πόλη της Ελλάδας που ευθυγραμμίζεται με τα ευρωπαϊκά πρότυπα - Τι αλλάζει στους δρόμους της
Η πρωτοβουλία αφορά τον τρόπο λειτουργίας των κυκλικών κόμβων και φιλοδοξεί να βελτιώσει την καθημερινή μετακίνηση οδηγών και πεζών
Η πρώτη πόλη της Ελλάδας που ευθυγραμμίζεται με τα ευρωπαϊκά πρότυπα - Τι αλλάζει στους δρόμους της