omeleta
Σε αντίθεση με την ξεροψημένη αμερικάνικη, η γαλλική ομελέτα είναι ζουμερή, βελούδινη, χρυσοκίτρινη χωρίς καφετιά σημεία, συνήθως με μια μικρή ποσότητα γέμισης.

Υπάρχουν πολλά είδη ομελέτας, όπως άλλωστε και τα γούστα των ανθρώπων. Αμερικάνικη, γαλλική, γιαπωνέζικη, γεμιστή κ.α. Εμείς σήμερα θα επικεντρωθούμε στη γαλλική ομελέτα: σε αντίθεση με την ξεροψημένη αμερικάνικη, η γαλλική ομελέτα είναι ζουμερή, βελούδινη, χρυσοκίτρινη χωρίς καφετιά σημεία, συνήθως με μια μικρή ποσότητα γέμισης.

Για την τέλεια γαλλική ομελέτα λοιπόν, πρέπει να προσέξουμε πολλά: η θερμοκρασία του τηγανιού να είναι η σωστή, τα αβγά χτυπημένα όπως πρέπει, οι αντιδράσεις γρήγορες για να βγει η ομελέτα από το τηγάνι τη σωστή στιγμή.

Ας τα πάρουμε όμως ένα ένα, ώστε ακόμα κι ένας αρχάριος στην κουζίνα να μπορέσει, ακολουθώντας τις συμβούλες μας, να πετύχει την τέλεια ομελέτα.

1. Το τηγάνι:

Ο κλασικός τρόπος συνιστά καλής ποιότητας τηγάνι βαρέως τύπου από ανθρακούχο χάλυβα. Σίγουρα όμως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα καλό αντικολλητικό τηγάνι.

2. Το χτύπημα των αβγών:

Για να γίνει η ομελέτα μας αφράτη, χρειάζεται να ενσωματώσουμε αέρα στα αβγά. Αυτό γίνεται με το χτύπημα των αβγών. Αν το παρακάνουμε όμως θα έχουμε το αντίθετο αποτέλεσμα καθώς οι πρωτεΐνες  των αβγών θα… φρικάρουν και θα σφίξουν. Ο καλύτερος τρόπος να χτυπήσουμε τα αβγά είναι με ένα πιρούνι, μετρώντας περίπου 80 χτυπήματα. Ίσως  σας φανεί αστείο,  όμως το μέτρημα στην προκειμένη περίπτωση είναι σημαντικό για να έχουμε αφράτη ομελέτα!

3. Η φωτιά:

Προθερμαίνουμε το τηγάνι για 10 λεπτά σε χαμηλή φωτιά πριν ρίξουμε τα αβγά, για να αποφύγουμε μαυρίσματα στην επιφάνεια της ομελέτας. Μετά δυναμώνουμε τη φωτιά σε μέτρια ένταση.

4. Η βελούδινη υφή:

Προσθέτοντας μικρούς κύβους παγωμένου βούτυρου στο μίγμα των αβγών πριν τα ρίξουμε στο τηγάνι, θα αποφύγουμε τις λαστιχένιες ομελέτες και θα έχουμε υφή ζουμερή και βελούδινη.

5. Το ψήσιμο:

Αφαιρούμε την ομελέτα από τη φωτιά λίγα δευτερόλεπτα πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμό της. Ισιώνουμε την επιφάνειά της με μια σπάτουλα και τη σκεπάζουμε με καπάκι, ώστε ο ατμός που θα εγκλωβιστεί και η θερμότητα του τηγανιού να ολοκληρώσουν το ψήσιμο.

Υλικά (για 1 ατομική ομελέτα):

  • 1 κ. σούπας βούτυρο ανάλατο, κομμένο σε κυβάκια, παγωμένο
  • 1/4 κ. γλυκού ηλιέλαιο
  • 2 αβγά μεγάλα & 1 κρόκος, από το ψυγείο
  • αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:

  1. Προθερμαίνουμε το τηγάνι σε χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά. Ρίχνουμε το ηλιέλαιο.
  2. Βάζουμε τα κομματάκια βούτυρου στην κατάψυξη.
  3. Σπάμε τα 2 αβγά σε μπολ και προσθέτουμε τον εξτρα κρόκο. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Χτυπάμε με πιρούνι 80 περίπου φορές. Ρίχνουμε το μισό παγωμένο βούτυρο κομμένο σε κομματάκια.
  4. Μόλις το τηγάνι ζεσταθεί, σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας το λάδι. Ρίχνουμε το υπόλοιπο βούτυρο να λιώσει και να απλωθεί σε όλο το τηγάνι. Προσθέτουμε τα αβγά και δυναμώνουμε τη φωτιά στο μέτριο.
  5. Με ένα ξυλάκι (chopsticks) ή το χερούλι ξύλινης σπάτουλας, ανακατεύουμε τα αβγά με κυκλικές κινήσεις, ξεκολλώντας τα αβγά που κολλάνε στα τοιχώματα,  ώσπου τα αβγά είναι σχεδόν ψημένα, ελαφρώς υγρά, 45 με 90 δευτερόλεπτα. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, ισιώνουμε την επιφάνεια με μια σπάτουλα ή κουτάλι και σκεπάζουμε το τηγάνι με καπάκι. Περιμένουμε 1 λεπτό για πιο υγρή ομελέτα ή 2 λεπτά για πιο σφιχτή.
  6. Επιστρέφουμε το τηγάνι στο μάτι σε χαμηλή φωτιά για 20 δευτερόλεπτα και με τη βοήθεια της σπάτουλας ξεκολλάμε την ομελέτα από το τηγάνι. Τοποθετούμε την ομελέτα σε πιάτο και με προσεκτικές κινήσεις την κάνουμε ρολό. Σερβίρουμε αμέσως!

ΥΓ : μπορούμε στο βήμα 5 να προσθέσουμε λίγo τριμμένο τυρί  πριν την καλύψουμε με το καπάκι.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Έκτακτο επίδομα έως 1.700 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 6/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

αγρότες
Λιμάνι Μυτιλήνης σε αποκλεισμό: Αγρότες μπλόκαραν την πρόσβαση – Πλοίο αναχώρησε άδειο
Το «Διαγόρας» έφυγε χωρίς επιβάτες και οχήματα – Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες και κτηνοτρόφοι
Λιμάνι Μυτιλήνης σε αποκλεισμό: Αγρότες μπλόκαραν την πρόσβαση – Πλοίο αναχώρησε άδειο
πλοίο
Απεργία στις 11/12: Δεμένα τα εμπορικά πλοία – Η ΠΕΝΕΝ προειδοποιεί με κλιμάκωση
Ναυτεργάτες απαιτούν αλλαγές στην επάνδρωση, νέες Συλλογικές Συμβάσεις και καλύτερες συνθήκες ασφάλειας στα RO/RO πλοία
Απεργία στις 11/12: Δεμένα τα εμπορικά πλοία – Η ΠΕΝΕΝ προειδοποιεί με κλιμάκωση
βια
Χολαργός: 14χρονος τραυματίστηκε με μαχαίρι μετά από στημένο ραντεβού – Αναζητούνται οι δράστες
Ανήλικοι φέρονται να παγίδεψαν τον 14χρονο με δόλωμα μία συνομήλική του – Τον μαχαίρωσαν τρεις φορές και εξαφανίστηκαν
Χολαργός: 14χρονος τραυματίστηκε με μαχαίρι μετά από στημένο ραντεβού – Αναζητούνται οι δράστες
δικαστήρια
Όλοι διορίζονται στα Δικαστήρια: Βγαίνει η προκήρυξη ΕΣΔΙ και για απόφοιτους Λυκείου
Ραγδαίες εξελίξεις με τον πιο σημαντικό γραπτό διαγωνισμό του 2026 για τα δικαστήρια που τους αφορά όλους! Βγαίνει η προκήρυξη!
Όλοι διορίζονται στα Δικαστήρια: Βγαίνει η προκήρυξη ΕΣΔΙ και για απόφοιτους Λυκείου