Μπριζόλα
Τι κάνουμε λάθος και η μπριζόλα δεν βγαίνει ζουμερή – Τα μυστικά για σωστό ψήσιμο

Όλοι έχουμε δοκιμάσει μια ζουμερή μπριζόλα κάπου – κάποτε που, ακόμη δεν μπορούμε να ξεχάσουμε και, όσο κι αν προσπαθούμε να φτιάξουμε κάποια που γευστικά της μοιάζει, δεν τα καταφέρνουμε.

Υπάρχουν λόγοι που συμβαίνει αυτό και αυτοί οι λόγοι δεν είναι άλλοι από τις βιαστικές κινήσεις που κάνεις, από τα πολλά αναποδογυρίσματα και τα κοψίματα, αλλά ας τα πάρουμε όλα από την αρχή.

Τo κρέας, όπως πριν το μαγείρεμά του, έτσι και μετά, χρειάζεται ξεκούραση κι αν νομίζεις πως μόνο το ζυμάρι έχει την ανάγκη αυτή, κάνεις μέγα λάθος. Πριν έρθει η ώρα του μαγειρέματος η μπριζόλα μας καλό είναι να μένει εκτός ψυγείου και κατάψυξης για σχεδόν μια ώρα. Με αυτόν τον τρόπο θα μαγειρευτεί ομοιόμορφα εξωτερικά και εσωτερικά. Αν δεν ακολουθήσεις αυτή τη συμβουλή το πιο πιθανό είναι να ξεροψήσεις το εξωτερικό με το μέσα του να είναι κατά πάσα πιθανότητα ωμό.

Με την ίδια λογική ο chef προτείνει τη ξεκούραση και μετά το μαγείρεμα για τουλάχιστον 5 με 7 λεπτά.

Μην κόβεις το κομμάτι για να δεις αν είναι έτοιμο και μην το τσιμπάς κάθε λίγο.

Αυτό κι αν είναι πρόβλημα! Το κρέας πρέπει να μένει «ήσυχο». Όσο εμείς επεμβαίνουμε εμποδίζουμε τη διαδικασία. Σκέψου πως με τη βοήθεια της φωτιάς στο εσωτερικό της μπριζόλας τα υγρά μαγειρεύουν ομοιόμορφα το κρέας μας. Αν εμείς κόψουμε ένα κομμάτι σταματάμε βίαια τη διαδικασία αυτή.

Άσε τη μπριζόλα στη φωτιά μέχρι να ψηθεί χωρίς να την αναποδογυρίζεις. Αν αναποδογυρίζεις το κρέας σου διαρκώς, για να δεις αν ψήθηκε από κάτω, το ψήσιμο δεν θα είναι ποτέ ομοιόμορφο.

Καθοριστικό ρόλο στο μαγείρεμα της μπριζόλας παίζει το «στέγνωμα» του κρέατος. Είτε έχουμε βρέξει το κρέας με νερό, είτε πρόκειται για τα υγρά που βγάζει, καλό θα είναι με χαρτί κουζίνας να καθαρίσουμε το κρέας μας αφού με αυτόν τον τρόπο δεν θα επηρεαστεί το μαγείρεμα και κυρίως η θωράκιση του εξωτερικού μέρους.

Τέλος, τα καρυκεύματα παίζουν τον πρώτο και τελευταίο λόγο στη γεύση μιας μπριζόλας. Πριν βάλουμε το κρέας μας στη φωτιά καλό είναι να ρίξουμε τα μπαχαρικά μας. Το αλάτι και το πιπέρι κάνουν τη μεγαλύτερη δουλειά.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Έκτακτο επίδομα έως 1.700 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 14/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Εκπαιδευτικοί
Ένας εκπαιδευτικός αλλά... δύο, τρία ή περισσότερα σχολεία
Πως επιδρά στους ίδιους τους εκπαιδευτικούς αλλά και μέσα στην τάξη η εξάντληση των εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε περισσότερα από ένα σχολεία
Ένας εκπαιδευτικός αλλά... δύο, τρία ή περισσότερα σχολεία
Σχολεία
Από το δημόσιο σχολείο στη «σχολική μονάδα»: Το νέο διοικητικό μοντέλο και τα διεθνή παραδείγματα

Η συζήτηση για την «αυτονομία» των σχολικών μονάδων και τον αναβαθμισμένο ρόλο των διευθυντών επανέρχεται...

Από το δημόσιο σχολείο στη «σχολική μονάδα»: Το νέο διοικητικό μοντέλο και τα διεθνή παραδείγματα
Εθνικό Απολυτήριο: Κλειστά σχολεία στις 16/12 – Μαθητές σε καταλήψεις για «μπλόκο» στις τριπλές Πανελλαδικές
Εθνικό Απολυτήριο: Κλειστά σχολεία στις 16/12 – Μαθητές σε καταλήψεις για «μπλόκο» στις τριπλές Πανελλαδικές
Δυναμικές κινητοποιήσεις στις 16 Δεκεμβρίου: Οι μαθητές ετοιμάζουν καταλήψεις, αποχές και μαζικές δράσεις ενάντια στο Εθνικό Απολυτήριο
Εθνικό Απολυτήριο: Κλειστά σχολεία στις 16/12 – Μαθητές σε καταλήψεις για «μπλόκο» στις τριπλές Πανελλαδικές
μαθητές
Λειτουργικός αναλφαβητισμός: Όταν οι μαθητές δεν κατανοούν τι διαβάζουν
Κι όμως, το 20% των μαθητών δεν κατανοεί τι διαβάζει - Γιατί συμβαίνει αυτό; Η έκθεση του 2024 και τα βαθύτερα αίτια του λειτουργικού αναλφαβητισμού
Λειτουργικός αναλφαβητισμός: Όταν οι μαθητές δεν κατανοούν τι διαβάζουν