αλτσ
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η συσσώρευση σπλαχνικού λίπους στο σώμα μπορεί να συσχετίζεται με την παρουσία παθολογικών πρωτεϊνών στον εγκέφαλο, όπως το αμυλοειδές και η ταυ πρωτεΐνη, που είναι χαρακτηριστικά της Αλτσχάιμερ

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι μια προοδευτική πάθηση που επηρεάζει τον εγκέφαλο, προκαλώντας σταδιακή απώλεια μνήμης, καθώς και αλλαγές στη συμπεριφορά και τη διάθεση.

Όμως, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, ένα φυσικό σημάδι της νόσου μπορεί να εμφανιστεί δεκαετίες πριν από τα πρώτα συμπτώματα απώλειας μνήμης. Ειδικότερα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η συσσώρευση σπλαχνικού λίπους στο σώμα μπορεί να συσχετίζεται με την παρουσία παθολογικών πρωτεϊνών στον εγκέφαλο, όπως το αμυλοειδές και η ταυ πρωτεΐνη, που είναι χαρακτηριστικά της Αλτσχάιμερ.

Η μελέτη αποκάλυψε ότι τα υψηλότερα επίπεδα σπλαχνικού λίπους, που είναι συνήθως αποτέλεσμα της παχυσαρκίας, ενδέχεται να επηρεάσουν τη συσσώρευση αυτών των πρωτεϊνών στον εγκέφαλο, προειδοποιώντας για τον αυξημένο κίνδυνο της νόσου πολλά χρόνια πριν από την εκδήλωσή της.

Επιπλέον, η αντίσταση στην ινσουλίνη και τα χαμηλά επίπεδα "καλής" χοληστερόλης συνδέονται επίσης με την αύξηση αυτών των παθολογικών πρωτεϊνών. Οι ερευνητές τονίζουν τη σημασία της διαχείρισης του κινδύνου της Αλτσχάιμερ μέσω της πρόληψης της παχυσαρκίας και της υιοθέτησης υγιεινών αλλαγών στον τρόπο ζωής, προκειμένου να μειωθεί η συσσώρευση των επικίνδυνων πρωτεϊνών και να περιοριστεί ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Black Friday σε μοριοδοτούμενα σεμινάρια και Πιστοποιήσεις Ξένων Γλωσσών για έξτρα 20 μόρια

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 24/11

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

asoee.jpg
ΠΑΣΠ-ΑΣΟΕΕ για διαγραφές φοιτητών: «Ο Πρύτανης θέτει τις υπηρεσίες του στη διάθεση της Υπουργού Παιδείας»
ΠΑΣΠ ΑΣΟΕΕ: «Αλήθεια κύριε Βασδέκη, ποιών τα συμφέροντα έχετε εκλεγεί να εκπροσωπείτε;»
ΠΑΣΠ-ΑΣΟΕΕ για διαγραφές φοιτητών: «Ο Πρύτανης θέτει τις υπηρεσίες του στη διάθεση της Υπουργού Παιδείας»
ΥΠΑΙΘΑ
Ενισχυτική Διδασκαλία 2025-2026: Η λίστα με τα σχολεία - Κατανομή εκπαιδευτικών ανά ειδικότητα
Όλα τα σχολεία και η κατανομή εκπαιδευτικών για την Ενισχυτική Διδασκαλία 2025-2026
Ενισχυτική Διδασκαλία 2025-2026: Η λίστα με τα σχολεία - Κατανομή εκπαιδευτικών ανά ειδικότητα