εγκεφαλος
Ακόμη και η σύντομη έκθεση μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνιες νευρολογικές επιπτώσεις

Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Journal of Neuroinflammation», ακόμη και η σύντομη επαφή με το κοινό ζιζανιοκτόνο γλυφοσάτη μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στον εγκέφαλο. Η έρευνα σε ποντίκια, που πραγματοποιήθηκε από το Arizona State University και το Translational Genomics Research Institute, εξέτασε δύο επίπεδα έκθεσης σε γλυφοσάτη. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η έκθεση, ακόμα και σε χαμηλές δόσεις, οδήγησε σε σοβαρή φλεγμονή στον εγκέφαλο, η οποία συνδέεται με νευροεκφυλιστικές ασθένειες.

Επιπλέον, η έρευνα έδειξε ότι ένα υποπροϊόν της γλυφοσάτης συσσωρεύτηκε στον εγκεφαλικό ιστό των ποντικιών και αυτό εγείρει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια της χημικής ουσίας για τους ανθρώπους.

Τα ευρήματα της ομάδας βασίζονται σε προηγούμενη έρευνα του Arizona State University που καταδεικνύει μια σχέση μεταξύ της έκθεσης στη γλυφοσάτη και του αυξημένου κινδύνου για νευροεκφυλιστικές διαταραχές. Η προηγούμενη μελέτη έδειξε ότι το ζιζανιοκτόνο αυτό διασχίζει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, ένα προστατευτικό στρώμα που συνήθως εμποδίζει την είσοδο δυνητικά επιβλαβών ουσιών στον εγκέφαλο, και φαίνεται να συμβάλλει στη νευροφλεγμονή και άλλες επιβλαβείς επιδράσεις στη νευρική λειτουργία.

Η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ θεωρεί ορισμένα επίπεδα γλυφοσάτης ασφαλή για την έκθεση του ανθρώπου, υποστηρίζοντας ότι η χημική ουσία απορροφάται ελάχιστα από τον οργανισμό και αποβάλλεται κυρίως αμετάβλητη. Ωστόσο, ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο κατατάσσει τη γλυφοσάτη ως «πιθανώς καρκινογόνα για τον άνθρωπο».

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι πρόσφατες μελέτες, μεταξύ των οποίων και η παρούσα, μπορεί να εγείρουν ερωτήματα σχετικά με τα υφιστάμενα όρια ασφάλειας και το κατά πόσον η χρήση της γλυφοσάτης είναι τελικά ασφαλής. Επίσης, τονίζουν την ανάγκη για συνεχή επαγρύπνηση και εντατικότερη παρακολούθηση των νευρολογικών και άλλων μακροπρόθεσμων αρνητικών επιπτώσεων της γλυφοσάτης στην υγεία.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Έκτακτο επίδομα έως 1.700 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 14/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Ο δάσκαλος που άφηνε τα παιδιά να ονειρεύονται
Σελεστέν Φρενέ: Ο παιδαγωγός που τόλμησε να αλλάξει το σχολείο - Η συγκλονιστική ταινία (Video)
Ο δάσκαλος που άφηνε τα παιδιά να ονειρεύονται - Δείτε την ταινία εδώ
Σελεστέν Φρενέ: Ο παιδαγωγός που τόλμησε να αλλάξει το σχολείο - Η συγκλονιστική ταινία (Video)
Εργαστήρι Μαργαρίτα
Ειδική Αγωγή: Μισοί μισθοί και αβεβαιότητα για τους εργαζόμενους στο Εργαστήρι «Μαργαρίτα»
Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν οικονομική ασφυξία, περικοπές και αυθαίρετες απολύσεις - Στάση εργασίας την Τρίτη 16/12
Ειδική Αγωγή: Μισοί μισθοί και αβεβαιότητα για τους εργαζόμενους στο Εργαστήρι «Μαργαρίτα»
μπισκοτα
Αρωματικά και διαχρονικά: Η πιο απολαυστική συνταγή για μπισκότα βουτύρου–κανέλας
Ζεστό άρωμα κανέλας, αγελαδινό βούτυρο και αμύγδαλο σε μια κλασική ευρωπαϊκή συνταγή που γίνεται κάθε φορά… τέλεια
Αρωματικά και διαχρονικά: Η πιο απολαυστική συνταγή για μπισκότα βουτύρου–κανέλας