κορο
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Η νέα επισήμανση από πλευράς ειδικών αφορά το αντικολλητικό χαρτί ψησίματος που χρησιμοποιούμε για να ψήσουμε κάθε λογής φαγητό στο φούρνο ενώ αντίστοιχο χαρτί υπάρχει και για όσους μαγειρεύουν σε Air Fryer

Τα «παντοτινά χημικά» αποτελούν μια ιδιαίτερη κατηγορία χημικών ουσιών που τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες ασχολούνται ενδελεχώς μαζί τους μιας και δεν διασπώνται στο περιβάλλον, συσσωρεύονται και είναι τοξικές.

Με τον όρο «παντοτινά χημικά» αναφερόμαστε στα PFAS, μια κατηγορία περίπου 14.000 χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται ευρέως από τα νοικοκυριά παγκοσμίως ώστε χιλιάδες καταναλωτικά προϊόντα στα οποία εμπεριέχονται να αντιστέκονται στο νερό, τους λεκέδες και τη θερμότητα. Τα PFAS έχουν συνδεθεί με καρκίνο, εμβρυϊκές επιπλοκές, ηπατική νόσο, νεφρική νόσο, αυτοάνοσα νοσήματα και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας.

H απειλή των PFAS στο αντικολλητικό χαρτί

Η νέα επισήμανση από πλευράς ειδικών αφορά το αντικολλητικό χαρτί ψησίματος που χρησιμοποιούμε για να ψήσουμε κάθε λογής φαγητό στο φούρνο ενώ αντίστοιχο χαρτί υπάρχει και για όσους μαγειρεύουν σε Air Fryer. Δεδομένου ότι οι χρήσεις του αντικολλητικού χαρτιού γίνονται σε ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες, αυτή ακριβώς η θερμοκρασιακή υπέρβαση εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία του καταναλωτή. Σύμφωνα με τους ειδικούς το αντικολλητικό χαρτί ψησίματος δεν δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε θερμοκρασία και χρονική διάρκεια που υπερβαίνουν τις ενδείξεις του κατασκευαστή, καθώς μπορούν να απελευθερωθούν τα «παντοτινά χημικά» με πιθανές επιπτώσεις στην υγεία του καταναλωτή.

Όπως σχολίασε στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica η Σάρα Βαλσέκι, ερευνήτρια του Ινστιτούτου Ερευνών για το Νερό του Εθνικού Συμβουλίου Ερευνών (CNR) μπορεί τα ίχνη να είναι ελάχιστα και να μην παρουσιάζουν οξεία τοξικότητα ωστόσο «μπορούν να επηρεάσουν τα βιολογικά μας συστήματα, για παράδειγμα αυξάνοντας τη χοληστερίνη ή προκαλώντας προβλήματα στα νεφρά και τον θυρεοειδή και μερικές φορές – αν συσσωρευτούν στον εγκέφαλο – να οδηγήσουν ακόμη και σε γνωστικά προβλήματα».

Η ειδικός τονίζει ότι το ζήτημα που ανακύπτει είναι πως ο κατασκευαστής δεν υποχρεούται να αναφέρει την παρουσία τους στην ετικέτα, επομένως είναι απαραίτητο οι αρμόδιες αρχές να επισπεύσουν τη διαδικασία ώστε να αναγράφονται στη συσκευασία του προϊόντος.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Αποτελέσματα Κοινωνικού Τουρισμού: Όλη η λίστα όσων δικαιούνται Voucher

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Η Υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη σε επίσημο πορτρέτο για το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού
Σοφία Ζαχαράκη: Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ήδη στα σχολεία μας και δίνει σύγχρονη γνώση, δύναμη και αυτοπεποίθηση στα παιδιά μας
Η Σοφία Ζαχαράκη παρουσιάζει το πλάνο για την Τεχνητή Νοημοσύνη στα ελληνικά σχολεία
Σοφία Ζαχαράκη: Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ήδη στα σχολεία μας και δίνει σύγχρονη γνώση, δύναμη και αυτοπεποίθηση στα παιδιά μας
Επιβίβαση στο μετρό
Μετρό : Ποιοι σταθμοί θα κλείνουν 2,5 ώρες νωρίτερα από αύριο στη Γραμμή 2
Πρόωρο κλείσιμο τεσσάρων σταθμών στη Γραμμή 2 από αύριο – Σε ισχύ ειδικές ρυθμίσεις και έκτακτη λεωφορειακή γραμμή
Μετρό : Ποιοι σταθμοί θα κλείνουν 2,5 ώρες νωρίτερα από αύριο στη Γραμμή 2
bullying
Σοκ στην Πάτρα: Μαθήτριες Γυμνασίου ξυλοκόπησαν 13χρονη και κατέγραφαν την επίθεση με κινητό
Βία ανηλίκων στην Αχαΐα: Επιτέθηκαν σε 13χρονη στον δρόμο για το σπίτι – Αναζητείται η μαθήτρια που βιντεοσκοπούσε
Σοκ στην Πάτρα: Μαθήτριες Γυμνασίου ξυλοκόπησαν 13χρονη και κατέγραφαν την επίθεση με κινητό