εργασια
Η σπάνια συνήθεια που, όσοι την έχουν, πηγαίνουν κάθε μέρα χαρούμενοι στη δουλειά

Η συνήθεια που μας ενθαρρύνουν να υιοθετήσουμε οι ειδικοί στον εργασιακό χώρο ίσως σε εκπλήξει: πρόκειται για την ικανότητα να συγχωρούμε, ειδικά όταν συνάδελφοι ή προϊστάμενοι συμπεριφέρονται με τρόπο που μας προσβάλλει ή αγνοούν τα όρια που έχουμε θέσει.

Αν αισθάνεσαι πως στον χώρο εργασίας σου υπάρχουν άτομα που παραβιάζουν την ηρεμία και τα όριά σου, οι επιστήμονες προτείνουν να καλλιεργήσεις τη συνήθεια της συγχώρεσης, παρόλο που μπορεί να φαίνεται δύσκολη στην εφαρμογή της.

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε σε 200 εργαζομένους, η συγχώρεση οδήγησε σε υψηλότερη παραγωγικότητα και σε μείωση σωματικών και ψυχικών προβλημάτων, όπως οι πονοκέφαλοι και η έλλειψη όρεξης για δουλειά. Οι εργαζόμενοι που συγχώρησαν όσους τους είχαν στεναχωρήσει ένιωσαν μεγαλύτερη ευτυχία.

Η συγχώρεση έχει εξελιχθεί σε ολόκληρο επιστημονικό πεδίο. Ο καθηγητής Manfred F.R. Kets de Vries, στο έργο του The Art of Forgiveness: Differentiating Transformational Leaders, αναφέρει ότι τα αρνητικά συναισθήματα, όπως το μίσος στον εργασιακό χώρο, μπορούν να δημιουργήσουν αγχώδεις διαταραχές που αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα, οδηγώντας σε κατάθλιψη, έντονο άγχος, ακόμη και σε πρόωρο θάνατο.

Ο Kets de Vries τονίζει: «Επιλέγοντας τη συγχώρεση αντί της σύγκρουσης, μειώνεται το άγχος και η αρτηριακή πίεση, ενώ όσοι συγχωρούν τείνουν να έχουν λιγότερα καρδιακά προβλήματα».

Η συγχώρεση δεν σημαίνει ότι ξεχνάμε τι συνέβη, αλλά ότι επουλώνουμε τις πληγές χωρίς να μένουμε παγιδευμένοι στο παρελθόν. Σύμφωνα με τους ειδικούς, «η συγχώρεση δεν είναι αποδοχή ή δικαιολόγηση της συμπεριφοράς, αλλά τρόπος να απελευθερωθούμε και να δώσουμε στον εαυτό μας μια νέα προοπτική για το μέλλον».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 18/8

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

θάνος πλεύρης
Πλεύρης για μεταναστευτικό: «Δεν θα υποδεχόμαστε όσους έρχονται παράνομα με λουλούδια»
Αυστηροποιείται η μεταναστευτική πολιτική – Ποινικοποιείται η παράνομη παραμονή, περιορίζεται το δικαίωμα στο άσυλο, αυξάνονται οι απελάσεις
Πλεύρης για μεταναστευτικό: «Δεν θα υποδεχόμαστε όσους έρχονται παράνομα με λουλούδια»
Σοφία Ζαχαράκη στη Βουλή
Διορισμός 10.000 εκπαιδευτικών σε Α/βάθμια και Β/βάθμια Εκπαίδευση - Η δήλωση της Σοφίας Ζαχαράκη
Στους νεοδιοριζόμενους εκπαιδευτικούς θα δοθεί προθεσμία να υπογράψουν τη Πράξη διορισμού μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου
Διορισμός 10.000 εκπαιδευτικών σε Α/βάθμια και Β/βάθμια Εκπαίδευση - Η δήλωση της Σοφίας Ζαχαράκη