Διατροφή

Η ώρα του φαγητού επηρεάζει από το πόσο πεινάμε μέχρι τον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός καίει και αποθηκεύει λίπος.

Προφανώς δεν είμαστε οι μόνοι που έχουμε τα θέματά μας στις αρχές του φθινοπώρου, όταν έρχεται η ώρα να κάνουμε το «resolution πριν το resolution». Τότε, δηλαδή, που αρχίζει η νέα σεζόν και πριν την αλλαγή του χρόνου, οπότε παίρνουμε τις μεγαλύτερες αποφάσεις. Το αν τις κάνουμε και πράξεις, είναι δευτερευούσης σημασίας. Σημασία έχει το ταξίδι, σωστά;

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cell Metabolism ασχολήθηκε με ανθρώπους που έτρωγαν τα ίδια ακριβώς πράγματα, αλλά διαφορετικές ώρες της ημέρας.

Κοντολογίς, όσο περισσότερο πεινασμένοι νιώθουμε, τόσο λιγότερο λίπος «καίμε». Σε κέρδισα; Συνεχίζω.

«Έχει σημασία η ώρα που τρώμε, όταν όλα τα άλλα διατηρούνται σταθερά;» ρώτησε η επικεφαλής συγγραφέας, Nina Vujović, ερευνήτρια στις διαταραχές ύπνου και κιρκάδιου ρυθμού στο Νοσοκομείο Brigham and Women's της Βοστώνης. Η απάντησή της ήταν σαφής: Ναι!

Μετά, πρόσθεσε και ότι όσο πιο αργά τρώμε μέσα στην ημέρα, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να πεινάμε περισσότερο.

Σίγουρα δεν πρόκειται για ανακάλυψη επιπέδου διάσπασης του ατόμου. Οι ερευνητές, ωστόσο, το πήγαν ένα βήμα παραπέρα, εξηγώντας όσα προκαλούμε στο σώμα μας όταν «κρατιόμαστε» χωρίς φαγητό για ώρες.

Από ώρα σε ώρα

«Διαπιστώσαμε ότι το να τρώμε τέσσερις ώρες αργότερα κάνει σημαντική διαφορά στα επίπεδα πείνας, στον τρόπο με τον οποίο καίμε θερμίδες μετά το φαγητό και στον τρόπο που αποθηκεύουμε λίπος. Αυτές οι αλλαγές, μαζί, μπορεί να εξηγήσουν γιατί η καθυστερημένη κατανάλωση φαγητού σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας που αναφέρθηκε σε άλλες μελέτες. Παρέχεται και νέα βιολογική εικόνα για τους υποκείμενους μηχανισμούς».

Η μελέτη υποστηρίζει την ιδέα ότι ο κιρκάδιος ρυθμός, ο οποίος επηρεάζει βασικές φυσιολογικές λειτουργίες –όπως η θερμοκρασία του σώματος και ο καρδιακός ρυθμός–, επιδρά και στον τρόπο με τον οποίο το σώμα μας απορροφά τα «καύσιμά» του.

Φάνηκε ότι όταν τρώμε αργότερα, αυξάνουμε την πείνα, επηρεάζουμε τις ορμόνες και αλλάζουμε την έκφραση των γονιδίων, ειδικά όσον αφορά τον μεταβολισμό του λίπους – με τάση προς λιγότερη διάσπαση και περισσότερη εναπόθεση.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

σούπα
Ποια κομμάτια μοσχαριού μας οδηγούν στην ιδανική κρεατόσουπα
Η κρεατόσουπα κατέχει ξεχωριστή θέση στην ελληνική κουζίνα, καθώς συνδυάζει θρεπτική αξία, παρηγορητική γεύση και παράδοση. Είναι το φαγητό που...
Ποια κομμάτια μοσχαριού μας οδηγούν στην ιδανική κρεατόσουπα
πορτα
Ξύλινες πόρτες: Καθαριότητα και φυσική λάμψη χωρίς φθορές
Με μερικά απλά και δοκιμασμένα σπιτικά κόλπα μπορούμε να τις καθαρίσουμε αποτελεσματικά, χωρίς να ταλαιπωρήσουμε το ξύλο ή να αλλοιώσουμε την...
Ξύλινες πόρτες: Καθαριότητα και φυσική λάμψη χωρίς φθορές
μηχανι
Φροντίδα κινητήρα: Πώς να προστατεύσουμε το αυτοκίνητό μας απο το κρύο
Οι χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα αποτελούν μια πραγματική δοκιμασία για τον κινητήρα και τα μηχανικά μέρη του αυτοκινήτου. Ιδιαίτερα τις πρώτες...
Φροντίδα κινητήρα: Πώς να προστατεύσουμε το αυτοκίνητό μας απο το κρύο
ergazomenoi.jpg
Ετήσια άδεια: Το νέο καθεστώς από το 2026
Από την 1η Ιανουαρίου 2026 τίθεται σε εφαρμογή ένα ανανεωμένο πλαίσιο για τη χορήγηση της ετήσιας κανονικής άδειας, με στόχο τον εκσυγχρονισμό της...
Ετήσια άδεια: Το νέο καθεστώς από το 2026