Διατροφή

Η ώρα του φαγητού επηρεάζει από το πόσο πεινάμε μέχρι τον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός καίει και αποθηκεύει λίπος.

Προφανώς δεν είμαστε οι μόνοι που έχουμε τα θέματά μας στις αρχές του φθινοπώρου, όταν έρχεται η ώρα να κάνουμε το «resolution πριν το resolution». Τότε, δηλαδή, που αρχίζει η νέα σεζόν και πριν την αλλαγή του χρόνου, οπότε παίρνουμε τις μεγαλύτερες αποφάσεις. Το αν τις κάνουμε και πράξεις, είναι δευτερευούσης σημασίας. Σημασία έχει το ταξίδι, σωστά;

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cell Metabolism ασχολήθηκε με ανθρώπους που έτρωγαν τα ίδια ακριβώς πράγματα, αλλά διαφορετικές ώρες της ημέρας.

Κοντολογίς, όσο περισσότερο πεινασμένοι νιώθουμε, τόσο λιγότερο λίπος «καίμε». Σε κέρδισα; Συνεχίζω.

«Έχει σημασία η ώρα που τρώμε, όταν όλα τα άλλα διατηρούνται σταθερά;» ρώτησε η επικεφαλής συγγραφέας, Nina Vujović, ερευνήτρια στις διαταραχές ύπνου και κιρκάδιου ρυθμού στο Νοσοκομείο Brigham and Women's της Βοστώνης. Η απάντησή της ήταν σαφής: Ναι!

Μετά, πρόσθεσε και ότι όσο πιο αργά τρώμε μέσα στην ημέρα, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να πεινάμε περισσότερο.

Σίγουρα δεν πρόκειται για ανακάλυψη επιπέδου διάσπασης του ατόμου. Οι ερευνητές, ωστόσο, το πήγαν ένα βήμα παραπέρα, εξηγώντας όσα προκαλούμε στο σώμα μας όταν «κρατιόμαστε» χωρίς φαγητό για ώρες.

Από ώρα σε ώρα

«Διαπιστώσαμε ότι το να τρώμε τέσσερις ώρες αργότερα κάνει σημαντική διαφορά στα επίπεδα πείνας, στον τρόπο με τον οποίο καίμε θερμίδες μετά το φαγητό και στον τρόπο που αποθηκεύουμε λίπος. Αυτές οι αλλαγές, μαζί, μπορεί να εξηγήσουν γιατί η καθυστερημένη κατανάλωση φαγητού σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας που αναφέρθηκε σε άλλες μελέτες. Παρέχεται και νέα βιολογική εικόνα για τους υποκείμενους μηχανισμούς».

Η μελέτη υποστηρίζει την ιδέα ότι ο κιρκάδιος ρυθμός, ο οποίος επηρεάζει βασικές φυσιολογικές λειτουργίες –όπως η θερμοκρασία του σώματος και ο καρδιακός ρυθμός–, επιδρά και στον τρόπο με τον οποίο το σώμα μας απορροφά τα «καύσιμά» του.

Φάνηκε ότι όταν τρώμε αργότερα, αυξάνουμε την πείνα, επηρεάζουμε τις ορμόνες και αλλάζουμε την έκφραση των γονιδίων, ειδικά όσον αφορά τον μεταβολισμό του λίπους – με τάση προς λιγότερη διάσπαση και περισσότερη εναπόθεση.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Έκτακτο επίδομα έως 1.700 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 6/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

αυγη
Παραίτηση Σπύρου Σουρμελίδη από την Αυγή μετά το επίμαχο Κυριακάτικο πρωτοσέλιδο – Αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ
Παραίτηση του διευθυντή της «Αυγής» μετά από αντιδράσεις για πρωτοσέλιδο
Παραίτηση Σπύρου Σουρμελίδη από την Αυγή μετά το επίμαχο Κυριακάτικο πρωτοσέλιδο – Αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ
πεσυε
Νέα ανοιχτή συνέντευξη τύπου από την ΠΕΣΥΕ για τα ζητήματα των Συμβούλων Εκπαίδευσης
Η πρόσκληση έρχεται μετά την επιτυχημένη διοργάνωση του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της ΠΕΣΥΕ, ενώ η συνέντευξη θα επικεντρωθεί στις προκλήσεις, τον...
Νέα ανοιχτή συνέντευξη τύπου από την ΠΕΣΥΕ για τα ζητήματα των Συμβούλων Εκπαίδευσης
Κώστας Καραμανλής
Παρέμβαση Κώστα Καραμανλή: Να ακούμε τη φωνή των αγροτών και να καταλαβαίνουμε την αγωνία τους
Κώστας Καραμανλής: Η υπαίθρος σε κρίση και η ανάγκη στήριξης των αγροτών
Παρέμβαση Κώστα Καραμανλή: Να ακούμε τη φωνή των αγροτών και να καταλαβαίνουμε την αγωνία τους
ΠΑΝΟΣ ΡΟΥΤΣΙ
Ο Πάνος Ρούτσι δεν σταματάει τον αγώνας: «Δεν έχουμε προλάβει να πενθήσουμε, δεν αντέχω να είμαι στην εκταφή»
Ο πόνος ενός πατέρα που δεν ζητά τίποτε άλλο παρά δικαιοσύνη
Ο Πάνος Ρούτσι δεν σταματάει τον αγώνας: «Δεν έχουμε προλάβει να πενθήσουμε, δεν αντέχω να είμαι στην εκταφή»