Απεργία της ΠΝΟ
Nikos Libertas / SOOC
Συνάντηση με τον υπ. Ναυτιλίας έχει ζητήσει η ΠΝΟ

Την προκήρυξη νέας πανελλαδικής 48ωρης απεργιακής κινητοποίησης σε όλες τις κατηγορίες πλοίων της ακτοπλοΐας, αποφάσισε ομόφωνα η διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας ΠΝΟ.

Οι ναυτεργατικές οργανώσεις πραγματοποίησαν σήμερα συγκεντρώσεις στο λιμάνι του Πειραιά και ενημερωτικές συσκέψεις στα πλοία της ακτοπλοΐας.

Ο γγ της ΠΝΟ Μανώλης Τσικαλάκης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, είπε ότι πέραν του θέματος που αφορά την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας, υπάρχουν επιπλέον ζητήματα που απασχολούν τους Έλληνες ναυτικούς, όπως οι μειωμένες συνθέσεις στα πλοία κατά τη χειμερινή περίοδο, από το Νοέμβριο έως τον Μάρτιο, ενώ πρόσθεσε ότι θα πρέπει να καταργηθεί ο νόμος Ν. 4150 που διέπει την τετράμηνη δρομολόγηση των Ε/Γ-Ο/Γ Ταχυπλόων Σκαφών.

«Η συντριπτική πλειοψηφία των ναυτικών εργάζεται 6-7 μήνες τον χρόνο, αλλά το εισόδημα διαιρείται δια 12 μήνες. Ταυτόχρονα, βάσει των απαγορευτικών προϋποθέσεων που ισχύουν, είναι ελάχιστοι αυτοί που δικαιούνται το επίδομα ανεργίας από το ΓΕΝΕ, το οποίο κυμαίνεται στα 350 ευρώ» είχε επισημάνει σε πρόσφατη ανακοίνωσή του το συνδικαλιστικό σωματείο των ναυτικών.

Ο γγ της ΠΝΟ δήλωσε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, παρά το γεγονός ότι τα ναυτεργατικά σωματεία προχώρησαν σε ελέγχους που αφορούν παραβάσεις του μέγιστου ορίου απασχόλησης των πληρωμάτων, με προεξάρχουσα τις ειδικότητες των θαλαμηπόλων, των μαγείρων και των οικονομικών αξιωματικών, υπάρχουν αυτή τη στιγμή εταιρείες που οφείλουν χρήματα από υπερωριακή απασχόληση.

Δήλωσε επίσης, ότι «το υπουργείο Ναυτιλίας, ως προς τα θέματα αυτά τηρεί προς το παρόν σιγή ιχθύος» και ότι έχει ζητηθεί ήδη συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό Ναυτιλίας Χρήστο Στυλιανίδη.

 Σημειώνεται ότι η ΠΝΟ ζητά την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας για το 2025, με αυξήσεις 12%, ενώ οι ακτοπλόοι αντιπρότειναν 3%.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Black Friday σε μοριοδοτούμενα σεμινάρια και Πιστοποιήσεις Ξένων Γλωσσών για έξτρα 20 μόρια

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 24/11

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

λάπτοπ
Γιατί το laptop στην αγκαλιά είναι κακή ιδέα — Οι κίνδυνοι που αγνοούμε κάθε μέρα
Από πόνους στη μέση μέχρι υπερθέρμανση της συσκευής και προβλήματα κυκλοφορίας, η «βολική» συνήθεια κρύβει σοβαρές παγίδες για την υγεία και την...
Γιατί το laptop στην αγκαλιά είναι κακή ιδέα — Οι κίνδυνοι που αγνοούμε κάθε μέρα
Τορτίγια
Οι πιο εύκολες σπιτικές τορτίγιες – Η συνταγή που γίνεται σε λίγα λεπτά
Με απλά υλικά και γρήγορη παρασκευή, οι τορτίγιες γίνονται το απόλυτο snack ή γεύμα – από χειροποίητα wraps μέχρι λαχταριστές μίνι πίτσες.
Οι πιο εύκολες σπιτικές τορτίγιες – Η συνταγή που γίνεται σε λίγα λεπτά
Χέρια
Το απρόσμενο «τεστ υγείας» στα χέρια σας – Η δύναμη που αποκαλύπτει γήρανση και ασθένειες
Νέα έρευνα δείχνει ότι η δύναμη της λαβής μπορεί να προβλέψει τον ρυθμό γήρανσης, τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και την επιβίωση από καρκίνο.
Το απρόσμενο «τεστ υγείας» στα χέρια σας – Η δύναμη που αποκαλύπτει γήρανση και ασθένειες