Thumbnail
Τι πρέπει να προσέχετε

Ο έλεγχος του στόματος και των δοντιών μας από τον οδοντίατρο είναι απαραίτητος για την αφαίρεση τυχόν συσσωρευμένης πλάκας και πέτρας, αλλά και την αποκατάσταση χαλασμένων δοντιών.

Ένας επιπλέον λόγος για να επισκέπτεστε σε τακτική βάση τον οδοντίατρο σας, όμως, είναι και το γεγονός ότι, ως ειδικός, μπορεί να εντοπίσει ύποπτα σημάδια στο στόμα, που προμηνύουν κινδύνους, όπως ο καρκίνος στην στοματική κοιλότητα και στα χείλη.

 Την παραπάνω προειδοποίηση απηύθυνε το βρετανικό Ίδρυμα Στοματικής Υγείας (OHF), δεδομένου ότι έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα κρούσματα καρκίνου στη στοματική κοιλότητα. Σύμφωνα με στοιχεία του OHF, καταγράφονται περισσότερα από 9.800 περιστατικά στη χώρα, ενώ 3.000 ασθενείς χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους.

Το ποσοστό στην Ελλάδα δεν είναι καθόλου μικρό. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Παρατηρητήριο Καρκίνου (GCO), καταγράφονται ετησίως περισσότερα από 600 περιστατικά στη χώρα μας. Μάλιστα, το 2020 πέθαναν 217 άνθρωποι από καρκίνο στην στοματική κοιλότητα και στα χείλη.

Επίσης, το βρετανικό Ίδρυμα τονίζει πως είναι ζωτικής σημασίας να αυξηθεί η ενημέρωση για τα ύποπτα συμπτώματα, δεδομένου ότι μόνο το 12% των ενηλίκων τα γνωρίζει.

Τα συμπτώματα στο στόμα που ποτέ δεν πρέπει να αγνοούμε

  • Έλκος (πληγή) που δεν επουλώνεται μέσα σε τρεις εβδομάδες
  • Κόκκινες ή λευκές κηλίδες μέσα στο στόμα
  • Ασυνήθιστα εξογκώματα ή πρηξίματα οπουδήποτε στο στόμα ή στο λάρυγγα

Όπως επισημαίνει, όμως, ο οδοντίατρος Neil Sikka, μιλώντας στον Independent, υπάρχουν κι άλλα συμπτώματα, για τα οποία απαιτείται αξιολόγηση από γιατρούς, όπως:

  • Η χαλάρωση και η απώλεια δοντιών χωρίς εμφανή λόγο
  • Οι δυσκολίες στην κατάποση
  • Η ανάπτυξη επίμονης βραχνάδας ή δυσκολίας στην ομιλία

«Όποιος έχει τέτοιου είδους συμπτώματα δεν σημαίνει πως υποχρεωτικά πάσχει από καρκίνο», επισημαίνει, προσθέτοντας πως «χρειάζεται περαιτέρω έλεγχος».

Ο καρκίνος στο στόμα μπορεί να προσβάλλει άτομα κάθε ηλικίας και φύλου. Ωστόσο, είναι πιο συχνός στους άνδρες (67% των περιστατικών). Επιπλέον, σχεδόν 8 στα 10 περιστατικά είναι άνδρες και γυναίκες ηλικίας άνω των 55 ετών.

Σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για καρκίνο στο στόμα είναι το κάπνισμα, το μάσημα καπνού, η κατανάλωση αλκοόλ και η μόλυνση από ορισμένους ιούς HPV κατά το στοματικό σεξ.

Όταν ο καρκίνος στο στόμα και στα χείλη διαγνωστεί εγκαίρως, τότε, το ποσοστό επιβίωσης που φθάνει τα πέντε χρόνια ξεπερνά το 90%. Σε περίπτωση, όμως, που διαγνωστεί σε προχωρημένο στάδιο, το ποσοστό πέφτει κάτω από 25%. Η πενταετής επιβίωση είναι ένα ορόσημο που σηματοδοτεί την ίαση από την νόσο.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/10

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ethniki_synomospondia_atomon_me_anapiria_211118_1054.jpg
«Προσβασιμότητα κατ’ οίκον»: Παράταση έως 18/11 για επιδότηση έως 14.500 ευρώ
Πώς υποβάλλονται οι αιτήσεις στο πρόγραμμα «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι
«Προσβασιμότητα κατ’ οίκον»: Παράταση έως 18/11 για επιδότηση έως 14.500 ευρώ
Erasmus
Το 7ο Γυμνάσιο Χανίων δημιουργεί ψηφιακό, συμπεριληπτικό και καινοτόμο εκπαιδευτικό υλικό
«Το υλικό έχει δημιουργηθεί με χρήση ποικίλων εργαλείων, όπως το H5P, με μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης και με τη χρήση δικτυακών πλατφόρμων»
Το 7ο Γυμνάσιο Χανίων δημιουργεί ψηφιακό, συμπεριληπτικό και καινοτόμο εκπαιδευτικό υλικό
Η Υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, στο Action24
Ζαχαράκη για Βορίζια: «Kλειστό το σχολείο μέχρι Τετάρτη ή Πέμπτη – Θα πάω και εγώ αν χρειαστεί»
Η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη ανακοίνωσε μέτρα στήριξης μετά το τραγικό περιστατικό στα Βορίζια – Ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί και σχολές...
Ζαχαράκη για Βορίζια: «Kλειστό το σχολείο μέχρι Τετάρτη ή Πέμπτη – Θα πάω και εγώ αν χρειαστεί»