αλόη βέρα
Ποια φυτά μειώνουν τον κίνδυνο να εμφανιστεί καρκίνος

Οι άνθρωποι που γεμίζουν το σπίτι τους με φυτά, μειώνουν τον κίνδυνο να εμφανιστεί καρκίνος. Αυτό έδειξε νέα έρευνα Αυστραλών επιστημόνων.

Ειδικοί στο Σίδνεϋ ανακάλυψαν ότι τα φυτά στο σπίτι μπορούν να απομακρύνουν τους τοξικούς ρύπους, συμπεριλαμβανομένων αυτών που προκαλούν καρκίνο, από το εσωτερικό τους.

Στην πρώτη του είδους μελέτη, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Σίδνεϋ (UTS) εξέτασαν την ικανότητα των φυτών να καθαρίζουν τους ρύπους της βενζίνης, μια από τις κύριες πηγές τοξικών ενώσεων στα κτίρια παγκοσμίως. Τα φυτά που μελετήθηκαν αφαίρεσαν με επιτυχία το 97% των πιο επιβλαβών ρύπων από τον αέρα σε μόλις οκτώ ώρες.

Οι επικίνδυνοι για την ανθρώπινη υγεία ρύποι που παράγονται από την καύση είναι το μονοξείδιο του άνθρακα και το διοξείδιο του αζώτου.

Η εισπνοή των ρύπων μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμό των πνευμόνων, πονοκεφάλους και ναυτία. Η μακροχρόνια έκθεση έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, άσθματος και άλλων χρόνιων ασθενειών, συμβάλλοντας στη μείωση του προσδόκιμου ζωής.

Αν και δεν έχει αποδειχθεί, αυτό υποδηλώνει ότι η αφαίρεση αυτών των χημικών ουσιών από τον αέρα των εσωτερικών χώρων, θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου.

Πολλοί χώροι εργασίας, σπίτια, ακόμη και μερικά σχολεία, έχουν γκαράζ, βρίσκονται σε πολυσύχναστους δρόμους ή κοντά σε βενζινάδικο, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να εκτίθενται καθημερινά σε χημικές ουσίες που σχετίζονται με τη βενζίνη, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Οι ερευνητές κατασκεύασαν εννέα πράσινους τοίχους με διαφορετικούς τύπους φυτών προσκολλημένα πάνω τους.

Στη συνέχεια, εξέθεσαν κάθε πράσινο τοίχο σε ρύπους βενζίνης.

Διαπιστώθηκε ότι οι περισσότεροι ρύποι απομακρύνθηκαν μέσα σε διάστημα οκτώ ωρών, αλλά συνέχισαν να μειώνονται και μετά από αυτό το διάστημα.

Από τις πολλές χημικές ουσίες που σχετίζονται με τη βενζίνη και δοκιμάστηκαν, η μελέτη διαπίστωσε ότι τα φυτά ήταν πιο αποτελεσματικά στην απομάκρυνση των ενώσεων που προκαλούν πνευμονία που ονομάζονται αλκάνια — εκ των οποίων το 97,9% εκατό εξαφανίστηκαν.

Το βενζόλιο, ένα γνωστό καρκινογόνο, επίσης απομακρύνθηκε σε υψηλό ποσοστό (85,9%).

Σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι η πρώτη φορά που τα φυτά ελέγχονται για την ικανότητά τους να αφαιρούν ενώσεις που σχετίζονται με τη βενζίνη και τα αποτελέσματα είναι «εκπληκτικά».

«Τα φυτά όχι μόνο μπορούν να απομακρύνουν την πλειονότητα των ρύπων από τον αέρα μέσα σε λίγες ώρες, αλλά αφαιρούν τους πιο επιβλαβείς ρύπους που σχετίζονται με τη βενζίνη από τον αέρα με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο», σημειώνουν.

«Τα σπουδαία νέα είναι ότι αυτή η μελέτη έδειξε ότι κάτι τόσο απλό όσο το να έχει κάποιος φυτά σε εσωτερικούς χώρους, μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά».

Ο τύπος των φυτών που χρησιμοποιήθηκαν για τη μελέτη ήταν ο πόθος ή κισσός του διαβόλου (Scindapsus Aureus), το χλωρόφυτο, γνωστό και ως φυτό-αράχνη (Spider plant), και το συγκόνιο, γνωστό και ως φυτό-βέλος (Syngonium).

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 2/05

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ισορροπια
Μπορείτε να σταθείτε στο ένα πόδι; Το απλό τεστ που «μετρά» τη βιολογική σας ηλικία
Μπορεί να αποκαλύψει πολλά περισσότερα από ό,τι νομίζετε για την υγεία και τη μακροζωία σας
Μπορείτε να σταθείτε στο ένα πόδι; Το απλό τεστ που «μετρά» τη βιολογική σας ηλικία
ANERGIA
Η Κοκκινοσκουφίτσα της ανεργίας και ο κακός λύκος της Εκπαίδευσης: Μύθος και πραγματικότητα για τη νεανική ανεργία στην Ελλάδα
Η «Κοκκινοσκουφίτσα» των νέων πτυχιούχων καλείται να προσέχει τον «κακό λύκο» της εκπαίδευσης. Όμως ο λύκος δεν βρίσκεται στην Παιδεία. Βρίσκεται στη...
Η Κοκκινοσκουφίτσα της ανεργίας και ο κακός λύκος της Εκπαίδευσης: Μύθος και πραγματικότητα για τη νεανική ανεργία στην Ελλάδα
amaxi
Προσοχή στις απάτες: Συμβουλές για αγορά μεταχειρισμένου αυτοκινήτου
Η απόκτηση ενός μεταχειρισμένου αυτοκινήτου, είτε από ιδιώτη είτε από επαγγελματία πωλητή, μπορεί να κρύβει παγίδες.
Προσοχή στις απάτες: Συμβουλές για αγορά μεταχειρισμένου αυτοκινήτου
mitsotakis
Σύσκεψη στο Μαξίμου για τα μέτρα ασφαλείας στα Πανεπιστήμια σήμερα Σάββατο
Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και έρχεται λίγες ώρες μετά την επίθεση κουκουλοφόρων στη Νομική.
Σύσκεψη στο Μαξίμου για τα μέτρα ασφαλείας στα Πανεπιστήμια σήμερα Σάββατο