nosokomeiaa
Τι προβλέπουν τα κίνητρα για τους γιατρούς – Από την κυβέρνηση διαβεβαιώνουν πως θα εξασφαλιστεί και στέγη για το ιατρικό προσωπικό

Μετά το πέρας του καλοκαιριού, αναμένεται να βγει στη δημοσιότητα η προκήρυξη για την κάλυψη κενών θέσεων γιατρών σε νησιά και άγονες περιοχές σε όλη τη χώρα.

Τις επόμενες ημέρες η ΚΥΑ

Η κυβέρνηση σχεδιάζει τις επόμενες ημέρες να εκδώσει την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) η οποία θα περιλαμβάνει τα οικονομικά και θεσμικά κίνητρα για τους γιατρούς που θα καλύψουν θέσεις σε νοσοκομεία και μονάδες υγείας νησιωτικών περιοχών αλλά και απομακρυσμένων περιοχών που σήμερα παρουσιάζουν σοβαρά κενά.

Παρότι τα κίνητρα είχαν προαναγγελθεί ήδη από την Άνοιξη, θα εφαρμοστούν τελικώς από το Φθινόπωρο και μετά, οπότε και αναμένεται να εκδοθεί η σχετική προκήρυξη που θα περιγράφει τα κενά στο εθνικό σύστημα υγείας.

Τι ισχύει με τα κίνητρα

Αν και τα κίνητρα έχουν λίγο πολύ δημοσιοποιηθεί από τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, δεν φαίνεται να αποτελούν «σημείο έλξης» για το ιατρικό προσωπικό της χώρας, με βάση τουλάχιστον τα όσα μεταφέρουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των γιατρών.

Πρόκειται άλλωστε για ένα αυξημένο επίδομα που ήδη δίνεται σήμερα και μπορεί στις ειδικότητες που παρουσιάζουν σοβαρές ελλείψεις όπως είναι αυτή της Παθολογίας και της Αναισθησιολογίας, να φθάσει και τα 600€ το μήνα ώστε οι γιατροί να μετακινηθούν στη νησιωτική χώρα αλλά και σε περιοχές απομακρυσμένες.

Ταυτόχρονα υπάρχει η διαβεβαίωση από την κυβέρνηση ότι θα εξασφαλιστεί και στέγη για το ιατρικό προσωπικό που θα επιλέξει να καλύψει τα κενά στο ΕΣΥ αλλά θα είναι υποχρεωμένο να παραμείνει στη θέση του για κάποιο χρονικό διάστημα με βάση τις πληροφορίες του ethnos.gr.

Εν αναμονή προσλήψεων

Πάντως η κυβέρνηση για άλλη μια χρονιά διαβεβαιώνει πως θα προχωρήσει σε μόνιμες προσλήψεις ιατρικού προσωπικού. Προσλήψεις όμως τις οποίες είχε προαναγγείλει εδώ και καιρό. Υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη μάλιστα λίγο πριν την ΔΕΘ προαναγγέλλουν ότι μέσα στο έτος θα γίνουν 6.500 μόνιμες προσλήψεις στο σύστημα υγείας, αν και ο συγκεκριμένος αριθμός είχε ανακοινωθεί και από την προηγούμενη θητεία της κυβέρνησης.

Μ’ αυτά και με αυτά όμως τα νοσοκομεία και οι δημόσιες μονάδες υγείας παραμένουν χωρίς προσωπικό, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλυφθούν ούτε οι βασικές ανάγκες στον κατάλληλο χρόνο για τους ασθενείς.

Από την άλλη το υπουργείο Υγείας επισημαίνει ότι τα προβλήματα στο ΕΣΥ θα υπάρχουν πάντα, αλλά θα γίνονται βελτιωτικές κινήσεις. Επιχειρηματολογεί μάλιστα ο υπουργός Υγείας ότι άμεσα θα υπάρχουν νέα κτίρια που ανακατασκευάζονται με κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης και θα αλλάξουν όλη την αντίληψη και τη λειτουργία του δημόσιου συστήματος υγείας.

Πηγή: ethnos.gr

Διαβάστε επίσης στο ethnos.gr:

Όταν οι Σύμμαχοι είδαν ότι αδυνατούν να δολοφονήσουν τον Χίτλερ, σκέφτηκαν κάτι απίθανο για να τον σταματήσουν!

Γιατί ήταν ωραίο αυτό το καλοκαίρι, αλλά και επικίνδυνο; Καύσωνας κυβερνητικών χειρισμών, χειμαζόμενη Αντιπολίτευση και απώλειες

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Βγήκαν οι προκηρύξεις εκπαιδευτικών - Όλα τα κριτήρια

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
Επίσκεψη εκπροσώπου του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στο INOPOL Πορτογαλίας
Επίσκεψη του Υπεύθυνου του Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στο INOPOL της Πορτογαλίας
Επίσκεψη εκπροσώπου του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στο INOPOL Πορτογαλίας
Κεραμέως
Κεραμέως για 4ημερη εργασία: Να μας εξηγήσει το ΠΑΣΟΚ πώς θα καλυφθεί η 5η ημέρα
Ανεφάρμοστη χαρακτήρισε η υπουργός Εργασίας την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για 4ημερη οριζόντια εργασία, ενώ υποστήριξε πως υπάρχει ήδη αυτή η δυνατότητα με...
Κεραμέως για 4ημερη εργασία: Να μας εξηγήσει το ΠΑΣΟΚ πώς θα καλυφθεί η 5η ημέρα