Γάμος: Προσφέρει οφέλη στην υγεία των ανδρών και των γυναικών;
Ο γάμος κάνει καλό στην υγεία των ανδρών – Τι έδειξε η έρευνα για τις γυναίκες

Μια νέα μελέτη επιβεβαιώνει ότι ο γάμος μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα στην υγεία ανδρών και γυναικών.

Ο γάμος μπορεί να είναι καλό «φάρμακο» για τους άνδρες καθώς μεγαλώνουν, αλλά όχι τόσο για τις γυναίκες, δείχνει νέα έρευνα.

Μια τριετής μελέτη σε περισσότερους από 7.600 Καναδούς ηλικίας 60 ετών και άνω διαπίστωσε ότι οι άνδρες που είχαν παντρευτεί είχαν διπλάσιες πιθανότητες να «γεράσουν καλά», σε σύγκριση με τους άνδρες που παρέμειναν ελεύθεροι.

Ωστόσο, η έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal International Social Work, έδειξε ότι ο γάμος δεν προσέφερε κανένα τέτοιο όφελος για τη γήρανση στις γυναίκες.

Στην πραγματικότητα, οι ανύπαντρες γυναίκες είχαν διπλάσιες πιθανότητες να γεράσουν καλύτερα από μια γυναίκα που είχε παντρευτεί αλλά έχασε τον σύντροφό της λόγω θανάτου ή διαζυγίου.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο γάμος βοηθά τους άνδρες, αφού οι γυναίκες τους βοηθούν να παρακολουθούν την υγεία τους, κάτι που συχνά οι ίδιοι παραμελούν.

«Μπορεί οι παντρεμένοι να ενθαρρύνουν ο ένας τον άλλον να υιοθετήσουν ή να διατηρήσουν θετικές συμπεριφορές υγείας, όπως η διακοπή του καπνίσματος ή η τακτική άσκηση», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης David Burnes, καθηγητής κοινωνικής εργασίας στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο.

Στη συγκεκριμένη μελέτη, η βέλτιστη γήρανση ορίστηκε ως «η ελευθερία από οποιεσδήποτε σοβαρές σωματικές, γνωστικές, ψυχικές ή συναισθηματικές καταστάσεις που εμποδίζουν τις καθημερινές δραστηριότητες, καθώς και υψηλά επίπεδα αυτοαναφερόμενης ευτυχίας, καλής σωματικής και ψυχικής υγείας».

Τα ευρήματα της μελέτης δεν αποτέλεσαν κάποια έκπληξη για τους επιστήμονες, καθώς και προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ο γάμος συνδέεται με καλύτερα αποτελέσματα υγείας τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες, ενώ οι άνδρες που δεν παντρεύτηκαν ποτέ είχαν γενικά τα χειρότερα αποτελέσματα υγείας.

Η κοινωνική απομόνωση και η κακή γήρανση

Εκτός από τα ευρήματα για το γάμο, η μελέτη διαπίστωσε ότι η κοινωνική απομόνωση ήταν ένας σαφής παράγοντας κινδύνου για κακή γήρανση.

«Το να είσαι κοινωνικά συνδεδεμένος με τους άλλους είναι σημαντικό, ειδικά στη μετέπειτα ζωή», δήλωσε η Eleanor Pullenayegum, καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Πολιτικής, Διαχείρισης και Αξιολόγησης Υγείας του ίδιου πανεπιστημίου.

«Η τακτική επαφή με συγγενείς, φίλους και γείτονες μπορεί να βοηθήσει τους ηλικιωμένους να μειώσουν την αίσθηση της μοναξιάς τους και να βελτιώσουν τη συνολική τους ευημερία», εξήγησε.

Φυσικοί παράγοντες όπως η αποφυγή της παχυσαρκίας, η τακτική άσκηση, ο καλός ύπνος και το κάπνισμα συνδέθηκαν επίσης με τη βέλτιστη γήρανση, σύμφωνα με τη μελέτη.

Πηγή: iatropedia.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 2250 ευρώ σε ανέργους με ΚΑΥΑΣ DYPAHS - ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΑΜΕΣΑ ΣΤΟ ΕΚΕΚ ΕΔΩ

1750 νέοι εκπαιδευτικοί ξεκινούν έως 30/7 Ειδική Αγωγή, Σχολ. Ψυχολογία, Παιδαγωγική και Ηγεσία

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 1/8

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΟΠΕΚΕΠΕ
«Ντου» από στελέχη της ΑΑΔΕ στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ – «Λαυράκι» με επιδοτήσεις 300.000 και 1.4 εκατ. ευρώ
Υψηλόβαθμα στελέχη της ΑΑΔΕ «σάρωσαν» τα κεντρικά γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ - Στο φως δύο παράνομες επιδοτήσεις αγροτών: Ο ένας πήρε 300.000 και ο άλλος...
«Ντου» από στελέχη της ΑΑΔΕ στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ – «Λαυράκι» με επιδοτήσεις 300.000 και 1.4 εκατ. ευρώ
βουλη
Υπερψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο της εκπαίδευσης – Δείτε πώς ψήφισαν τα κόμματα
Με ευρεία πλειοψηφία εγκρίθηκαν οι διατάξεις που αφορούν Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση – Τι προβλέπεται για την ασφάλεια στα...
Υπερψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο της εκπαίδευσης – Δείτε πώς ψήφισαν τα κόμματα
χταπόδι
Τρόμος: Χταπόδι επιτέθηκε σε 6χρονο – Πέντε λεπτά «μάχης» για να σωθεί το παιδί (βίντεο)
Σοκαριστικό viral βίντεο από ενυδρείο – Χταπόδι τυλίγει 6χρονο με τα πλοκάμια του, προκαλώντας μελανιές στο παιδί
Τρόμος: Χταπόδι επιτέθηκε σε 6χρονο – Πέντε λεπτά «μάχης» για να σωθεί το παιδί (βίντεο)
αεροσκάφος Λιμενικό
Συναγερμός στον Ίμερο Ροδόπης: 12χρονη παρασύρθηκε με φουσκωτή λέμβο – Σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση διάσωσης
Μεγάλη κινητοποίηση Λιμενικού, Πολεμικής Αεροπορίας και ιδιωτικών σκαφών για τον εντοπισμό του κοριτσιού
Συναγερμός στον Ίμερο Ροδόπης: 12χρονη παρασύρθηκε με φουσκωτή λέμβο – Σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση διάσωσης