γεμιστα
Τι θα λέγατε να τα «πειράξουμε» λίγο;

Με κιμά ή χωρίς, τα γεμιστά είναι ένα από τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά φαγητά της ελληνικής κουζίνας με άρωμα γιαγιάς και καλοκαιριού. Τι θα λέγατε, όμως, να τα «πειράξουμε» λίγο;

Γεμιστά με κιμά ή χωρίς; Πόσες διαφωνίες έχουν γεννηθεί από αυτή την απάντηση! Όπως κι αν τα προτιμάτε, ας συμφωνήσουμε ότι η βασική συνταγή χωρίς τον κιμά παραμένει πιο υγιεινή, χωρίς κορεσμένα λιπαρά και με λιγότερες θερμίδες, vegan και χορτοφαγική και απολύτως μυρωδάτη. Παίρνοντας αυτήν ως βάση, ας δούμε τι άλλο μπορούμε να της προσθέσουμε, για να της δώσουμε μια πιο σύγχρονη πινελιά και να την κάνουμε ακόμη πιο υγιεινή.  

  • Δοκιμάζουμε φαγόπυρο και κινόα

Οι δύο αυτές επιλογές μας δίνουν τη δυνατότητα να μειώσουμε το ρύζι που χρησιμοποιούμε, το οποίο έχει αυξημένο γλυκαιμικό δείκτη και περιεκτικότητα σε αρσενικό, και να αντικαταστήσουμε κάποια ποσότητα με φαγόπυρο και κινόα, χαρίζοντας ένα απολύτως μελωμένο αποτέλεσμα. Και τα δύο αποτελούν πηγές φυτικής πρωτεΐνης, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, με την κινόα να είναι πλούσια και σε καλά λιπαρά. Και τα δύο χρειάζονται βράσιμο για περίπου 15 λεπτά, σε αναλογία 1 φλιτζάνι φαγόπυρο ή κινόα προς 2 φλιτζάνια νερό. 

  • Προσθέτουμε κουκουνάρι και σταφίδα

Για έξτρα υφή και διατροφική αξία, μπορείτε να δοκιμάσετε την προσθήκη κουκουναριού στη γέμισή σας. Το κουκουνάρι έχει μαλακή και βουτυρώδη υφή και συνδυάζει φυτικές ίνες, πρωτεΐνη και μονοακόρεστα λιπαρά, που σημαίνει ότι ανεβάζει το πιάτο και σε γεύση και σε διατροφική αξία. Προσθέστε το στη γέμιση, μαζί με σταφίδες, οι οποίες είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, με αντιγηραντικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

  • Αξιοποιήστε τα κρεμμύδια

Στα γεμιστά, συνήθως γεμίζουμε πιπεριές, ντομάτες, μελιτζάνες και κολοκύθια.

Γιατί, όμως, να μην δοκιμάσουμε και τα κρεμμύδια, που όταν μαγειρεύονται γίνονται γλυκά; Καθαρίστε μερικά μεγάλα κρεμμύδια, βράστε τα για λίγη ώρα μέχρι να μαλακώσουν, σουρώστε και όταν κρυώσουν αδειάστε το εσωτερικό τους και προσθέστε τη γέμιση.

Πηγή: clickatlife.gr
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ChatGpt για όλους: Παρέχεται σε 100.000 υποψήφιους πανελλαδικά ως 24/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 24/11

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Τενεκεδένιο Σχολείο Θεσσαλονίκης
Τέλος εποχής: Κατεδαφίζονται τα «τενεκεδένια» σχολεία της Θεσσαλονίκης
Ασύλληπτες εικόνες ντροπής: Οριστικό τέλος στα λυόμενα σχολεία που στέγασαν γενιές μαθητών - Η «προσωρινή» λύση 46 χρόνων από τον σεισμό του 1978!
Τέλος εποχής: Κατεδαφίζονται τα «τενεκεδένια» σχολεία της Θεσσαλονίκης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει στο Υπουργικό Συμβούλιο
Ανασχηματισμός: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης «πατάει το κουμπί» αμέσως μετά τις γιορτές
Φόβος Σαμαρά στο Μαξίμου: Ο ανασχηματισμός – «ασπιρίνη» για τους απειλούμενους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας
Ανασχηματισμός: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης «πατάει το κουμπί» αμέσως μετά τις γιορτές
Διατροφή
Η ιαπωνική φιλοσοφία που προάγει την υγεία, τη μακροζωία και τη σωστή διατροφή
Στην Ιαπωνία, μια παραδοσιακή πρακτική που μας μαθαίνει να τρώμε μέχρι να νιώθουμε περίπου 80% χορτάτοι, γνωστή ως hara hachi bu ή "χάρα χάτσι μπου",...
Η ιαπωνική φιλοσοφία που προάγει την υγεία, τη μακροζωία και τη σωστή διατροφή