Thumbnail
Έρευνα επιβεβαιώνει ότι η χρόνια υψηλή αρτηριακή πίεση αυξάνει τις πιθανότητες για εγκεφαλικό

Η έγκαιρη διάγνωση και ο διαρκής έλεγχος της υψηλής αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια της ζωής είναι κρίσιμης σημασίας για την πρόληψη ενός εγκεφαλικού.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση στην ενήλικη ζωή αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες εγκεφαλικού επεισοδίου, επιβεβαιώνει νέα μελέτη.

Η μελέτη

Η μελέτη εξέτασε έξι μεγάλες αμερικανικές μελέτες που έγιναν από το 1971 έως το 2019 και στις οποίες συμμετείχαν συνολικά περισσότεροι από 40.000 ενήλικες, παρακολουθώντας τη συστολική (αυτή που ονομάζουμε «μεγάλη») πίεση των συμμετεχόντων για σχεδόν 22 χρόνια, κατά μέσο όρο.

Κανένας από τους συμμετέχοντες δεν είχε υποστεί εγκεφαλικό όταν άρχισε να συμμετέχει στην αντίστοιχη μελέτη, αλλά η ομάδα της Levine ασχολήθηκε με τα άτομα που κάποια στιγμή υπέστησαν εγκεφαλικό, εξετάζοντας τη συστολική πίεση που είχαν πριν το πάθουν.

Όπως διαπίστωσαν, μία μέση τιμή συστολικής αρτηριακής πίεσης υψηλότερη από τον μέσο όρο κατά 10 mmHg συνδέθηκε με 20% περισσότερες πιθανότητες για εγκεφαλικό και ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Αυτή η αύξηση των 10 βαθμών στη συστολική πίεση συνδέθηκε επίσης με 31% μεγαλύτερο κίνδυνο ενδοεγκεφαλικής αιμορραγίας.

Τα ισχαιμικά εγκεφαλικά, τα οποία αποτελούν περίπου το 85% των εγκεφαλικών επεισοδίων, προκαλούνται από μπλοκαρίσματα σε ένα αγγείο.

Οι ενδοεγκεφαλικές αιμορραγίες είναι «αιμορραγίες» εντός του εγκεφάλου και είναι μια θανατηφόρα, αλλά λιγότερο συχνή μορφή εγκεφαλικού.

«Τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι η έγκαιρη διάγνωση και ο διαρκής έλεγχος της υψηλής αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια της ζωής είναι κρίσιμης σημασίας για την πρόληψη του εγκεφαλικού επεισοδίου, του ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου και της ενδοεγκεφαλικής αιμορραγίας», δήλωσε η δρ Deborah Levine, καθηγήτρια Εσωτερικής Ιατρικής και Νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή του Μίσιγκαν και ανώτερη συγγραφέας της μελέτης.

Πηγή: iatropedia

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 2/05

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

sxoleio
Μόνιμοι και αναπληρωτές εκπαιδευτικοί: Ποια μέρα θα πιστωθεί η μισθοδοσία στους λογαριασμούς τους
Εκπαιδευτικοί: O υπολογισμός της μισθοδοσίας από 1η Μαΐου
Μόνιμοι και αναπληρωτές εκπαιδευτικοί: Ποια μέρα θα πιστωθεί η μισθοδοσία στους λογαριασμούς τους
anoia.jpg
Αν ο γονιός μου έχει άνοια, θα αποκτήσω κι εγώ; Οσα πρέπει να γνωρίζετε για την άνοια σε 10 λεπτά
Τα νέα όπλα κατά του Αλτσχάιμερ και τα μυστικά της οξύνοιας (Βίντεο).
Αν ο γονιός μου έχει άνοια, θα αποκτήσω κι εγώ; Οσα πρέπει να γνωρίζετε για την άνοια σε 10 λεπτά
φαγητό
Φυτικές πρωτεΐνες και μακροζωία: Το μυστικό της Ιαπωνίας και της Ικαρίας
Έρευνες αποδεικνύουν ότι η κατανάλωση φυτικών πρωτεϊνών μπορεί να προσφέρει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, ενώ μειώνει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, με...
Φυτικές πρωτεΐνες και μακροζωία: Το μυστικό της Ιαπωνίας και της Ικαρίας