kafka
Πρόκειται για μια πολύ οδυνηρή επιστολή που γράφτηκε προς το τέλος της ζωής του, στην οποία εκφράζει το πόσο απελπισμένος είναι να ξαναγράψει

Εκατό χρόνια μετά τον θάνατο του Φραντς Κάφκα βγαίνει σε δημοπρασία επιστολή του στην οποία εξομολογείται σε φίλο του πως δεν μπορεί πια να γράφει. 

Παραλήπτης του χειρογράφου του Κάφκα, ενός από τους σπουδαιότερους συγγραφείς του 20ου αιώνα, γνωστού για τα έργα του «Η Δίκη» και «Η Μεταμόρφωση», είναι ο Αυστριακός ποιητής και εκδότης Άλμπερτ Ερενστάιν. 

Επρόκειτο πιθανότατα για την απάντησή του σε αίτημα για συνεισφορά στο λογοτεχνικό περιοδικό «Die Gefährten».

Στη μονοσέλιδη επιστολή, γραμμένη στα γερμανικά, ο γεννημένος στην Πράγα συγγραφέας παραδέχεται πως δεν έχει γράψει τίποτα τα τελευταία τρία χρόνια. 

Το κείμενο αυτό πιστεύεται πως γράφτηκε μεταξύ Απριλίου – Ιουνίου του 1920 σε ένα σανατόριο στο Μεράνο της βόρειας Ιταλίας, σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών Sotheby’s. Ο Κάφκα είχε διαγνωστεί με φυματίωση το 1917 – την οποία δεν αναλύει στην επιστολή.

«Όταν οι ανησυχίες εισδύουν σε ένα ορισμένο στρώμα της εσωτερικής ύπαρξης, το γράψιμο και τα παράπονα προφανώς παύουν, πράγματι η αντίστασή μου δεν ήταν πολύ ισχυρή» φέρεται να εξομολογείται στην επιστολή. 

«Πρόκειται για μια πολύ οδυνηρή επιστολή που γράφτηκε προς το τέλος της ζωής του, στην οποία εκφράζει το πόσο απελπισμένος είναι να ξαναγράψει, αλλά και τα συναισθήματά του για το συγγραφικό του μπλοκάρισμα» εξηγεί ο Γκάμπριελ Χίτον, ειδικό σε βιβλία και χειρόγραφα στον οίκο Sotheby’s.

«Σωματικά είναι εξαιρετικά αδύναμος, ωστόσο, αρχίζει αυτήν την πολύ έντονη αλληλογραφία με τη Μιλένα (Pollakova-Jesenska), τη μεγάλη αγάπη των τελευταίων χρόνων του, η οποία θα πυροδοτήσει την ανανεωμένη δημιουργικότητα. Έτσι, παρότι νιώθει απελπισμένος, στην πραγματικότητα βρίσκεται στα πρόθυρα μιας τελευταίας περιόδου υπέροχης, υπέροχης δημιουργικότητας» προσθέτει ο ίδιος. 

Ο Ερενστάιν έστειλε τελικά στην καλλιτέχνιδα Ντόλι Περούτς την επιστολή, η οποία δημοπρατείται μαζί με τον φάκελο που χρησιμοποίησε ο Αυστριακός. Η αξία του ιστορικού χειρόγραφου πλησιάζει τα 114.000 δολάρια. 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Γιατί οι Έλληνες με προθεσμιακές καταθέσεις είναι «μεγάλοι χαμένοι»;

Ποια γνωστή ηθοποιός παράτησε την τηλεόραση και έγινε δασκάλα σε χωριό της Αρκαδίας

Γιατί δεν πρέπει να ξεφορτώνεστε τα γρατζουνισμένα πιάτα σας

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

αδωνις
Άδωνις Γεωργιάδης για Μαρία Καρυστιανού: Να μας πει ποιοι της πρόσφεραν χρήματα για να μην κάνει κόμμα
Όπως ανέφερε, έχει ζητήσει να αποσαφηνιστεί ποιοι προσέγγισαν την κ. Καρυστιανού και με ποια ποσά, χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρξει απάντηση
Άδωνις Γεωργιάδης για Μαρία Καρυστιανού: Να μας πει ποιοι της πρόσφεραν χρήματα για να μην κάνει κόμμα
Ωνάσεια σχολεία
6ο Γυμνάσιο και 3ο ΓΕΛ Ευόσμου: Δεν μετατρέπονται σε Ωνάσεια μετά από απόφαση του Υπουργείου
Μετά από έναν χρόνο κινητοποιήσεων, εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς καταφέρνουν να αποτρέψουν τη μετατροπή τους σε Ωνάσεια και την ιδιωτικοποίηση...
6ο Γυμνάσιο και 3ο ΓΕΛ Ευόσμου: Δεν μετατρέπονται σε Ωνάσεια μετά από απόφαση του Υπουργείου
foto_education.jpg
Αντιδράσεις για τη μετατροπή σχολείων σε Ωνάσεια: Διαμαρτυρία στη ΔΙΔΕ Γ’ Αθήνας

Σε μια μαζική σύσκεψη που διοργάνωσαν η Β’ ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Αιγάλεω,...

Αντιδράσεις για τη μετατροπή σχολείων σε Ωνάσεια: Διαμαρτυρία στη ΔΙΔΕ Γ’ Αθήνας