Φραντς Κάφκα
Ένα σύντομο και απλό animation εξηγεί τους βασικούς παράγοντες και τα μοτίβα στα έργα του μεγάλου γερμανόφωνου Τσέχου συγγραφέα

Ο Φραντς Κάφκα (1883-1924) γεννήθηκε και μεγαλούργησε στην Πράγα, μια από της σημαντικότερες πόλεις της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας και πρωτεύουσα της επαρχίας της Βοημίας.

Γόνος γερμανόφωνης εβραϊκής οικογένειας, αν και γνώριζε καλά την τσεχική γλώσσα, προτιμούσε να γράφει στα Γερμανικά, λόγω ενδιαφέροντος προς την γερμανική κουλτούρα και ιστορία.

Το συγγραφικό του ενδιαφέρον επικεντρώνεται στους τυπικούς και άτυπους κανόνες της κοινωνικής ζωής, των ανθρώπινων σχέσεων, των αλληλεπιδράσεων του ανθρώπου της βιομηχανικής εποχής με την διαδικασία της παραγωγής και τους γραφειοκρατικούς μηχανισμούς.

Με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την Δίκη, ο σύγχρονος άνθρωπος συχνά έρχεται αντιμέτωπος με αόρατους ιμάντες που καθοδηγούν τη ζωή του και ορίζουν την τύχη του, αδυνατώντας συχνά όχι απλώς να αλλάξει τη ροή των πραγμάτων, αλλά να κατανοήσει τις διαδικασίες και τους απρόσωπους παράγοντες των οποίων είναι δέσμιος.

Στο ύφος του κυριαρχεί η αλληγορία και η σκωπτική διάθεση, ενώ απέναντι σε ένα αίσθημα κενότητας και ματαιότητας, επιχειρεί να αντιπαρατάξει την διαπίστωση πως, σε τελική ανάλυση, ο κόσμος που ζούμε είναι το αποτέλεσμα των πράξεων και των αλληλεπιδράσεών μας με την κοινωνία∙ επομένως, είναι στον κόσμο μας να τον αλλάξουμε.

Δείτε το σύντομο animation του TED-Ed:

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα