asep
Τι εισηγήθηκαν, σε σύσκεψη στο Μαξίμου, ο νέος υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος και η υφυπουργός Παρασκευή Χαραλαμπογιάννη

Πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα (18/06) σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την επιτάχυνση των διαδικασιών προσλήψεων στον δημόσιο τομέα. 

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο Υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος και η Υφυπουργός Εσωτερικών Παρασκευή Χαραλαμπογιάννη παρουσίασαν προτάσεις για την απλοποίηση των διαδικασιών που προβλέπονται για τις νέες αιτήσεις που εξετάζονται από το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ) με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών προσλήψεων στον δημόσιο τομέα 

libanios

Συζητήθηκε η ψηφιοποίηση των διαδικασιών που ακολουθούνται σήμερα, με σκοπό τον ταχύτερο έλεγχο των αιτήσεων μέσω της άντλησης δεδομένων από υπηρεσίες όπως το Ptyxia.gov.gr και το Taxisnet. Με τον τρόπο αυτόν, τα πιστοποιημένα προσόντα των υποψηφίων θα επικαιροποιούνται άμεσα, περιορίζοντας έτσι τους ελέγχους που γίνονται από το ΑΣΕΠ και συμβάλλοντας στη μείωση του χρόνου εξέτασης των αιτήσεων.

Συγκεκριμένα

«Ψηφιακά» δικαιολογητικά

Στα σκαριά είναι ένα νέο, αυτοματοποιημένο μοντέλο ελέγχου των δικαιολογητικών που υποβάλλονται. Το σκεπτικό είναι απλό: Οποιοδήποτε στοιχείο βρίσκεται ή μπορεί να βρεθεί στον ψηφιακό αέρα θα τραβιέται αυτόματα, εξ ου και εκκινεί διασύνδεση του ΑΣΕΠ με φορείς. Ηλεκτρονική άντληση των απαραίτητων εγγράφων μπορεί να γίνεται, για παράδειγμα, για το πτυχίο, άρα με διασύνδεση με τα πανεπιστήμια, την εργασιακή εμπειρία, άρα μέσω «Εργάνης» κ.ο.κ.

«Δεν γίνεται να υπάρχουν δεκάδες υπάλληλοι που καλούνται να ελέγχουν ένα προς ένα πλήθος δικαιολογητικών, ενώ αυτά μπορούν να «έρχονται» αυτόματα και αξιόπιστα» λένε ενημερωμένες πηγές. Αυτό θα δώσει και μία απάντηση, όπως προσδοκά η κυβέρνηση, στον βραχνά των ενστάσεων, που είναι από τις βασικές αιτίες των καθυστερήσεων. Μιλώντας με… αριθμούς, αυτούς τους μήνες εκδικάζονται, σύμφωνα με στελέχη του ΑΣΕΠ, 6.300 ενστάσεις εκπαιδευτικών που αφορούν την κατάταξη 150.000 εκπαιδευτικών γενικής παιδείας.

Το επικουρικό σχήμα

Κατά πληροφορίες, συζητείται και μία εναλλακτική: Η δημιουργία ενός… μίνι ΑΣΕΠ, δηλαδή το σενάριο συγκρότησης ενός επικουρικού οργανισμού ως υποβοηθητικού στη διαχείριση του όγκου των προσλήψεων, ο οποίος θα βρίσκεται υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ.

Επιπλέον, συζητήθηκε η ανάπτυξη της διαλειτουργικότητας του ΑΣΕΠ με κρατικούς φορείς που εμπλέκονται στις διαδικασίες πρόσληψης στον δημόσιο τομέα, ώστε να αντιμετωπιστούν περιττά γραφειοκρατικά εμπόδια που σήμερα καθυστερούν την πλήρωση θέσεων και να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο το κύρος του ΑΣΕΠ.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης οι Υπουργοί Επικρατείας Μάκης Βορίδης και Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Γιώργος Μυλωνάκης και ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού, Στέλιος Κουτνατζής.

Την ερχόμενη Πέμπτη προγραμματίζεται νέα σύσκεψη εργασίας στο υπουργείο Εσωτερικών με αιχμή το «νέο» ΑΣΕΠ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

apple-books_foto_education.jpg
Νομοθεσίας το ανάγνωσμα
Το παρόν κείμενο δεν γράφεται για να λυπηθεί κανείς αντίθετα, όπως ακριβώς με τα θέματα υγείας, γράφτηκε για να αφυπνίσει
Νομοθεσίας το ανάγνωσμα
Αντώνης Ρέμος
Αντώνης Ρέμος για την υπόθεση φοροδιαφυγής: «Κάποιοι θέλουν να με παρουσιάσουν σαν τέρας»
Αντώνης Ρέμος: Τι είπε στη συναυλία του στο Θέατρο Γης για την υπόθεση φοροδιαφυγής
Αντώνης Ρέμος για την υπόθεση φοροδιαφυγής: «Κάποιοι θέλουν να με παρουσιάσουν σαν τέρας»