meth-covid
Πρόωρος θάνατος: Ποιες θα είναι οι κύριες αιτίες θνησιμότητας στο μέλλον;

Ο αριθμός των ατόμων που πεθαίνουν από ασθένειες που σχετίζονται με το υπερβολικό σωματικό βάρος έχει αυξηθεί κατά 50% τα τελευταία 20 χρόνια, όπως αποκάλυψε παγκόσμια έκθεση του ινστιτούτου «Global Burden of Disease», η οποία δημοσιεύθηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό «The Lancet».

Οι πιο κοινοί κίνδυνοι υγείας που καταγράφηκαν στα άτομα με παχυσαρκία περιελάμβαναν την υψηλή αρτηριακή πίεση, τις καρδιαγγειακές παθήσεις, τη νεφρική δυσλειτουργία και τον διαβήτη τύπου 2. Ο δρ Μάικλ Μπράουερ, καθηγητής στο Ινστιτούτο, επεσήμανε ότι αυτοί οι παράγοντες κινδύνου συναντώνται σήμερα ολοένα και περισσότερο στους νέους.

Η μελέτη εξέτασε δεδομένα για 204 χώρες από το 1990 έως το 2021.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, μεταξύ των παραγόντων κινδύνου που μελέτησαν, η ατμοσφαιρική ρύπανση ήταν ο κύριος παράγοντας που συνέβαλε στην παγκόσμια επιβάρυνση από ασθένειες το 2021, ακολουθούμενη από την υψηλή αρτηριακή πίεση και το κάπνισμα.

Για τους νεότερους πληθυσμούς – από 14 ετών και κάτω – οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για κακή υγεία και πρόωρο θάνατο ήταν το χαμηλό βάρος γέννησης, ο πρόωρος τοκετός και η κακή ποιότητα του νερού.

Για τις μεγαλύτερες ηλικιακά ομάδες, η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο υψηλός ΔΜΣ, τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και τα υψηλά επίπεδα «κακής» LDL χοληστερόλης φάνηκε να έχουν τις μεγαλύτερες επιπτώσεις στη μείωση της διάρκειας ζωής.

Μεταξύ 2000 και 2021, τα παγκόσμια ποσοστά πρόωρου θανάτου λόγω υψηλού ΔΜΣ αυξήθηκαν κατά 16%, άνοδος που, μεταξύ άλλων, οφείλεται στην μεγαλύτερη κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων και στον πιο καθιστικό τρόπο ζωής.

Το 2022, οι κύριες αιτίες ήταν οι καρδιακές παθήσεις, οι νεογνικές διαταραχές, το εγκεφαλικό επεισόδιο και οι λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού.

Προηγούμενα παγκόσμια δεδομένα από το 2019 έδειξαν ότι το 13% των θανάτων παγκοσμίως οφείλονταν στις επιπτώσεις της παχυσαρκίας.  Η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό ήταν η Ιορδανία.

Παράλληλα, ενώ η Αμερική θεωρείται συχνά ως η χώρα με τα μεγαλύτερα ποσοστά παχύσαρκου πληθυσμού στον κόσμο, το μέγεθος του προβήματος εκεί ωχριά σε σύγκριση με τα 200 εκατομμύρια ατόμα με παχυσαρκία στην Κίνα και τα 350 εκατομμύρια στην Ινδία. Ταυτόχρονα, βρέθηκε πως το ποσοστό παχυσαρκίας μεταξύ των Αμερικανών ενηλίκων αυξήθηκε από 21,2% το 1990 σε 43,8% το 2022 για τις γυναίκες και από 16,9% σε 41,6% για τους άνδρες.

Ποιες θα είναι οι κύριες αιτίες πρόωρου θανάτου στο μέλλον

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι το παγκόσμιο προσδόκιμο ζωής είναι πιθανό να συνεχίσει να αυξάνεται μεταξύ 2022 και 2050, αλλά με βραδύτερο ρυθμό.

Οι συγγραφείς της έρευνας προβλέπουν επίσης ότι οι κύριοι λόγοι για την κακή υγεία και τον πρόωρο θάνατο το 2050 θα είναι οι καρδιαγγειακές παθήσεις, τα εγκεφαλικά επεισόδιά, ο διαβήτης και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).

Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο «The Lancet» υποστήριξε ότι η παχυσαρκία αποτελεί μεγαλύτερη απειλή για την υγεία από την πείνα με ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους να είναι πλέον πολύ παχύσαρκοι σε όλο τον κόσμο, αριθμός που ισοδυναμεί με περίπου έναν στους οκτώ ανθρώπους.

Πηγή: VITA

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 13/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

teacher daskalos
Διορισμοί εκπαιδευτικών και προσλήψεις αναπληρωτών: Το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Παιδείας
Θα βρίσκονται στη θέση τους με το άνοιγμα των σχολείων οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί και οι αναπληρωτές;
Διορισμοί εκπαιδευτικών και προσλήψεις αναπληρωτών: Το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Παιδείας
ypoyrgeio_paideias.jpg
Πιερρακάκης: Ποια βιβλία θα διαβαστούν ανά βαθμίδα στο σχολείο το α΄εξάμηνο του 2025
Τι θα γίνει με τις σχολικές βιβλιοθήκες - Ποια λογοτεχνικά βιβλία θα εισαχθούν στο Νηπιαγωγείο, το Δημοτικό, το Γυμνάσιο και το Λύκειο τη νέα σχολική...
Πιερρακάκης: Ποια βιβλία θα διαβαστούν ανά βαθμίδα στο σχολείο το α΄εξάμηνο του 2025