αλάτι
Αλάτι: Τρώμε διπλάσια ποσότητα από αυτή που συνιστάται για καλή υγεία

Το πολύ αλάτι συμβάλλει σε 10.000 θανάτους από καρδιαγγειακά αίτια στην Ευρώπη την ημέρα, αλλά στη χώρα μας καταναλώνουμε τη διπλάσια ποσότητα από αυτήν που συνιστάται για καλή υγεία.

Υπερκατανάλωση γίνεται σε συνολικώς 52 από τις 53 χώρες που απαρτίζουν την ευρωπαϊκή περιφέρεια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Μόνον σε μία, την Μάλτα, η μέση ημερήσια κατανάλωση άλατος περιορίζεται σε λιγότερα από 5 γραμμάρια ημερησίως που είναι η συνιστώμενη ποσότητα για τους υγιείς ανθρώπους.

Τα 5 γραμμάρια αντιστοιχούν σε περίπου 1 κουταλάκι του τσαγιού αλάτι. Δεν αφορούν, όμως, μόνο το αλάτι που προσθέτουμε στο μαγείρεμα και στο πιάτο μας. Αφορούν το αλάτι από όλες τις πηγές, ακόμα και από το ψωμί του εμπορίου ή την τυρόπιτα που θα αγοράσουμε για πρωινό.

Ωστόσο νέα έκθεση του ΠΟΥ αποκαλύπτει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην 14η θέση της Ευρώπης σε υπερκατανάλωση άλατος. Κατά μέσον όρο τρώμε 10,7 γραμμάρια αλάτι την ημέρα. 

Μεγαλύτερη και μικρότερη κατανάλωση

Τις μεγαλύτερες ποσότητες καταναλώνουν οι κάτοικοι του Καζακστάν και του Κιργιστάν με 17,2 γραμμάρια ημερησίως. Την πρώτη δεκάδα της ευρωπαϊκής περιφέρειας του ΠΟΥ συμπληρώνουν:

  • Ουζμπεκιστάν και Ρωσία με 14,8 γρ.
  • Τουρκία με 14,3 γρ.
  • Τσεχία με 13,3 γρ.
  • Βόρεια Μακεδονία με 12,8 γρ.
  • Ουκρανία με 12,6 γρ.
  • Ρουμανία με 12,2 γρ.
  • Κροατία με 11,7 γρ.

Ακολουθούν το Μαυροβούνιο με 11,6 γρ., η Σλοβενία με 11,2 γρ. και η Μολδαβία με 10,8 γραμμάρια.

Στη Μάλτα η μέση κατανάλωση είναι 4,92 γρ. την ημέρα. Στην δεύτερη καλύτερη θέση της Ευρώπης βρίσκεται η Κύπρος, με λίγο πάνω από 5 γραμμάρια ημερησίως.

Κινδυνεύουν περισσότερο οι άνδρες

Οι άνδρες κατά κανόνα τρώνε περισσότερο αλάτι από τις γυναίκες. Η κατανάλωσή του στους άνδρες είναι σε 47 χώρες υψηλότερη, αναφέρει ο ΠΟΥ. Μοιραία λοιπόν έχουν και σχεδόν 2,5 φορές περισσότερες πιθανότητες απ’ όσες οι γυναίκες να πεθάνουν από καρδιαγγειακά αίτια.

Το αλάτι αυξάνει έμμεσα τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων, επειδή είναι κύρια αιτία υπέρτασης. Η υπέρταση αυξάνει με την πάροδο του χρόνου τον κίνδυνο για έμφραγμα, εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιακή ανεπάρκεια.

Τα πρόχειρα και τα επεξεργασμένα φαγητά είναι συχνά οι κύριοι ένοχοι για την υπέρταση, επισημαίνει ο διεθνής οργανισμός.

Η νέα έκθεση τιτλοφορείται «Δράση εναντίον του άλατος και της υπέρτασης» (Action on salt and hypertension). Οι συγγραφείς της υπολογίζουν ότι περισσότεροι από ένας στους τρεις ανθρώπους (το 36,9% του συνόλου) ηλικίας 30-79 ετών στην Ευρώπη πάσχουν από υπέρταση. Το ποσοστό αυτό στους άνδρες υπερβαίνει το 40%, ενώ στις γυναίκες είναι 33,4%.

«Τα καρδιαγγειακά νοσήματα και η υπέρταση μπορούν σε σημαντικό βαθμό να προληφθούν», δήλωσε ο Dr. Hans Henri P. Kluge, διευθυντής της Περιφέρειας Ευρώπης του ΠΟΥ. «Ο αριθμός των θανάτων που προκαλούνται από καρδιαγγειακές νόσου στην Ευρώπη φθάνει τα 4 εκατομμύρια. Οι περισσότεροι είναι άνδρες, κυρίως από τις ανατολικές χώρες της ευρωπαϊκής περιοχής. Αυτά είναι τα δεδομένα. Μπορούμε όμως να τα αλλάξουμε. Εφαρμόζοντας στοχευμένες πολιτικές για να μειωθεί το αλάτι κατά 25%, θα μπορούσε να σώσει 900.000 ζωές από τα καρδιαγγειακά νοσήματα μέχρι το 2030».

Πηγή: iatropedia.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

35.000 στην ουρά: Τελευταία ευκαιρία για το online εύκολο Proficiency ΧΩΡΙΣ προφορικά, έκθεση έως 26 Ιουνίου

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ekpaideutes enilikwn
Πώς γίνεσαι Εκπαιδευτής Ενηλίκων ανεξαρτήτως πτυχίου παίρνοντας επάρκεια
Έχεις τελειώσει οποιοδήποτε ΑΕΙ ή ΤΕΙ. Τώρα μπορείς να εργαστείς άμεσα από το σπίτι σου ως εκπαιδευτής ενηλίκων αρκεί να πάρεις επάρκειας στις...
Πώς γίνεσαι Εκπαιδευτής Ενηλίκων ανεξαρτήτως πτυχίου παίρνοντας επάρκεια
maksimou
Η διακυβέρνηση της Ν.Δ. αφήνει κοινωνικές πληγές και όχι μόνο
«Το γεγονός ότι συζητάμε τα πολιτικά πράγματα – κυρίως στις προεκλογικές περιόδους – με βάση μόνο τη μονομέρεια των δημοσκοπήσεων, χωρίς αναλύσεις...
Η διακυβέρνηση της Ν.Δ. αφήνει κοινωνικές πληγές και όχι μόνο