paidi upnos skilos
Η διατροφή που θα σας βοηθήσει να κοιμάστε καλύτερα

Θέλετε να κοιμάστε καλύτερα και περισσότερο; Τότε ίσως να πρέπει να βγάλετε το κρέας από την διατροφή σας… Τουλάχιστον αυτό προτείνει μια νέα έρευνα, που δημοσιεύθηκε από το Sleep Foundation.

Οι βίγκαν και οι χορτοφάγοι κοιμούνται περίπου 30 λεπτά έξτρα κάθε βράδυ συγκριτικά με τον μέσο όρο και έως και το 90% από αυτούς αναφέρουν καλή ή εξαιρετική ποιότητα ύπνου, σύμφωνα με τα νέα ευρήματα.

«Ο ανεπαρκής ύπνος οδηγεί σε κακές διατροφικές επιλογές», αναφέρουν οι ερευνητές. «Γι’ αυτό ονομάζονται “comfort foods” (φαγητά που μας κάνουν να νιώθουμε άνεση), καθώς συνήθως τα επιλέγουμε όταν είμαστε κουρασμένοι και χωρίς ενέργεια για να νιώσουμε άμεσα καλύτερα».

Ποια διατροφή προάγει τον ποιοτικό ύπνο;

Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα, τα άτομα που ακολουθούν το κλασικό διατροφικό πρότυπο της βίγκαν διατροφής φάνηκαν να απολαμβάνουν και τον πιο ποιοτικό ύπνο.

Η paleo diet ή «διατροφή των σπηλαίων» – η οποία επικεντρώνεται στο κρέας, τα ψάρια, τα φρούτα και τα λαχανικά – ήρθε στη δεύτερη θέση.

“Ωστόσο είναι σημαντικό να μην συνδέουμε αποκλειστικά έναν τύπο διατροφής με τον ποιοτικό ύπνο, μιας και οι συμμετέχοντες ανέφεραν τις διατροφικές τους συνήθειες, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να συνοδεύονται από ανακρίβειες.

Υπάρχουν επίσης διαφορετικές ερμηνείες των διατροφικών προτύπων, όπως το τι σημαίνει «κετο» για ένα άτομο μπορεί να σημαίνει κάτι άλλο για ένα άλλο” σημειώνουν οι ερευνητές.

«Υπάρχουν επίσης πολλές μορφές χορτοφαγίας. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι οι ερωτηθέντες θα μπορούσαν να ταξινομήσουν διαφορετικά τα διατροφικά τους πρότυπα, γεγονός που επηρεάζει τα αποτελέσματα».

«Υπάρχουν επίσης πολλές μορφές χορτοφαγίας. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι οι ερωτηθέντες θα μπορούσαν να ταξινομήσουν διαφορετικά τα διατροφικά τους πρότυπα, γεγονός που επηρεάζει τα αποτελέσματα» συμπληρώνουν οι ίδιοι.

Πώς θα κοιμάστε καλά κάθε βράδυ

Αντί να εστιάσετε σε μια συγκεκριμένη δίαιτα, οι ερευνητές προτείνουν να προσπαθήσετε να κοιμάστε από 7 έως 9 ώρες ύπνου κάθε βράδυ. Επίσης μπορείτε να συμπεριλάβετε περισσότερα φρούτα και λαχανικά στην διατροφή σας.

«Η στέρηση ύπνου μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στη γνωστική λειτουργία, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε εξασθενημένη λήψη αποφάσεων και να επηρεάσει την υγεία.

Για παράδειγμα, εάν κάποιος δεν κοιμάται καλά, μπορεί να επιλέξει περισσότερα comfort foods με πολλές θερμίδες και λίγα θρεπτικά συστατικά ή να νιώθει υπερβολικά πολύ κουρασμένος για να κάνει γυμναστική», εξηγούν οι ερευνητές.

Μερικές ακόμα συνήθειες, που μπορεί να σας βοηθήσουν περιλαμβάνουν:

  • Πηγαίνετε για ύπνο την ίδια ώρα κάθε βράδυ και προσπαθήστε να σηκώνεστε την ίδια ώρα κάθε πρωί ακόμα και τα Σαββατοκύριακα.
  • Βεβαιωθείτε ότι η κρεβατοκάμαρά σας είναι ήσυχη, σκοτεινή και άνετη.
  • Αφαιρέστε τις ηλεκτρονικές συσκευές, όπως τηλεοράσεις, υπολογιστές και το κινητό σας γιατί το μπλε φως που εκπέμπουν μπορεί να διαταράξει τον ύπνο σας.
  • Ασκηθείτε. Η σωματική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε πιο εύκολα τη νύχτα.

Πηγή: VITA

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Υπουργείο Παιδείας ΥΠΑΙΘΑ
Ημερομηνίες πρόσληψης αναπληρωτών Ε Φάσης 2025/26-Ανάληψη υπηρεσίας-Δήλωση ΟΠΣΥΔ-Τοποθέτηση
Ημερομηνίες πρόσληψης αναπληρωτών εκπαιδευτικών Ε Φάσης για το 2025-26 – Ανάληψη υπηρεσίας-Τοποθέτηση σε σχολικές μονάδες-Αίτηση/δήλωση προτιμήσεων...
Ημερομηνίες πρόσληψης αναπληρωτών Ε Φάσης 2025/26-Ανάληψη υπηρεσίας-Δήλωση ΟΠΣΥΔ-Τοποθέτηση
Κλειστά σχολεία
Γυμνάσιο Πτολεμαΐδας: Μπήκε ως πατέρας και έκλεψε πορτοφόλι
Ο δράστης έγινε αντιληπτός από εκπαιδευτικούς και διέφυγε πετώντας το πορτοφόλι στο προαύλιο – Καταγγελία από τη διεύθυνση του σχολείου (βίντεο)
Γυμνάσιο Πτολεμαΐδας: Μπήκε ως πατέρας και έκλεψε πορτοφόλι
Σία Αναγνωστοπούλου - Φωτεινή Αραμπατζή
Καβγάς Αραμπατζή – Αναγνωστοπούλου: «Δεν θα κουνάτε εσείς το δάχτυλο» – «Να μάθετε πώς εκφασίζεται μια κοινωνία»
Ένταση και σφοδρή σύγκρουση στην Επιτροπή της Βουλής για τη Χίο – Διακοπή Αναγνωστοπούλου από την προεδρεύουσα
Καβγάς Αραμπατζή – Αναγνωστοπούλου: «Δεν θα κουνάτε εσείς το δάχτυλο» – «Να μάθετε πώς εκφασίζεται μια κοινωνία»