paidi upnos skilos
Η διατροφή που θα σας βοηθήσει να κοιμάστε καλύτερα

Θέλετε να κοιμάστε καλύτερα και περισσότερο; Τότε ίσως να πρέπει να βγάλετε το κρέας από την διατροφή σας… Τουλάχιστον αυτό προτείνει μια νέα έρευνα, που δημοσιεύθηκε από το Sleep Foundation.

Οι βίγκαν και οι χορτοφάγοι κοιμούνται περίπου 30 λεπτά έξτρα κάθε βράδυ συγκριτικά με τον μέσο όρο και έως και το 90% από αυτούς αναφέρουν καλή ή εξαιρετική ποιότητα ύπνου, σύμφωνα με τα νέα ευρήματα.

«Ο ανεπαρκής ύπνος οδηγεί σε κακές διατροφικές επιλογές», αναφέρουν οι ερευνητές. «Γι’ αυτό ονομάζονται “comfort foods” (φαγητά που μας κάνουν να νιώθουμε άνεση), καθώς συνήθως τα επιλέγουμε όταν είμαστε κουρασμένοι και χωρίς ενέργεια για να νιώσουμε άμεσα καλύτερα».

Ποια διατροφή προάγει τον ποιοτικό ύπνο;

Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα, τα άτομα που ακολουθούν το κλασικό διατροφικό πρότυπο της βίγκαν διατροφής φάνηκαν να απολαμβάνουν και τον πιο ποιοτικό ύπνο.

Η paleo diet ή «διατροφή των σπηλαίων» – η οποία επικεντρώνεται στο κρέας, τα ψάρια, τα φρούτα και τα λαχανικά – ήρθε στη δεύτερη θέση.

“Ωστόσο είναι σημαντικό να μην συνδέουμε αποκλειστικά έναν τύπο διατροφής με τον ποιοτικό ύπνο, μιας και οι συμμετέχοντες ανέφεραν τις διατροφικές τους συνήθειες, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να συνοδεύονται από ανακρίβειες.

Υπάρχουν επίσης διαφορετικές ερμηνείες των διατροφικών προτύπων, όπως το τι σημαίνει «κετο» για ένα άτομο μπορεί να σημαίνει κάτι άλλο για ένα άλλο” σημειώνουν οι ερευνητές.

«Υπάρχουν επίσης πολλές μορφές χορτοφαγίας. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι οι ερωτηθέντες θα μπορούσαν να ταξινομήσουν διαφορετικά τα διατροφικά τους πρότυπα, γεγονός που επηρεάζει τα αποτελέσματα».

«Υπάρχουν επίσης πολλές μορφές χορτοφαγίας. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι οι ερωτηθέντες θα μπορούσαν να ταξινομήσουν διαφορετικά τα διατροφικά τους πρότυπα, γεγονός που επηρεάζει τα αποτελέσματα» συμπληρώνουν οι ίδιοι.

Πώς θα κοιμάστε καλά κάθε βράδυ

Αντί να εστιάσετε σε μια συγκεκριμένη δίαιτα, οι ερευνητές προτείνουν να προσπαθήσετε να κοιμάστε από 7 έως 9 ώρες ύπνου κάθε βράδυ. Επίσης μπορείτε να συμπεριλάβετε περισσότερα φρούτα και λαχανικά στην διατροφή σας.

«Η στέρηση ύπνου μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στη γνωστική λειτουργία, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε εξασθενημένη λήψη αποφάσεων και να επηρεάσει την υγεία.

Για παράδειγμα, εάν κάποιος δεν κοιμάται καλά, μπορεί να επιλέξει περισσότερα comfort foods με πολλές θερμίδες και λίγα θρεπτικά συστατικά ή να νιώθει υπερβολικά πολύ κουρασμένος για να κάνει γυμναστική», εξηγούν οι ερευνητές.

Μερικές ακόμα συνήθειες, που μπορεί να σας βοηθήσουν περιλαμβάνουν:

  • Πηγαίνετε για ύπνο την ίδια ώρα κάθε βράδυ και προσπαθήστε να σηκώνεστε την ίδια ώρα κάθε πρωί ακόμα και τα Σαββατοκύριακα.
  • Βεβαιωθείτε ότι η κρεβατοκάμαρά σας είναι ήσυχη, σκοτεινή και άνετη.
  • Αφαιρέστε τις ηλεκτρονικές συσκευές, όπως τηλεοράσεις, υπολογιστές και το κινητό σας γιατί το μπλε φως που εκπέμπουν μπορεί να διαταράξει τον ύπνο σας.
  • Ασκηθείτε. Η σωματική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε πιο εύκολα τη νύχτα.

Πηγή: VITA

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 5 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

panellinies g
Πανελλαδικές 2024 - ΕΠΑΛ: Τα θέματα στα Στοιχεία Σχεδιασμού Κεντρικών Θερμάνσεων
Δείτε πρώτοι τα θέματα στα Στοιχεία Σχεδιασμού Κεντρικών Θερμάνσεων για τις Πανελλαδικές 2024
Πανελλαδικές 2024 - ΕΠΑΛ: Τα θέματα στα Στοιχεία Σχεδιασμού Κεντρικών Θερμάνσεων
Πανελλαδικές εξετάσεις
Πανελλήνιες 2024 - ΕΠΑΛ: Οι απαντήσεις στα Στοιχεία Σχεδιασμού Κεντρικών Θερμάνσεων
Οι απαντήσεις στα  Στοιχεία Σχεδιασμού Κεντρικών Θερμάνσεων των Πανελλήνιων εξετάσεων 2024
Πανελλήνιες 2024 - ΕΠΑΛ: Οι απαντήσεις στα Στοιχεία Σχεδιασμού Κεντρικών Θερμάνσεων
νησί Σασών
Ένα σπουδαίας στρατηγικής σημασίας νησί που χάθηκε για την Ελλάδα – Ο Βενιζέλος το μετάνιωσε, αλλά ήταν αργά
Το νησί Σάσων, (έκτασης 6.725,9 στρεμμάτων) παραχωρήθηκε στην Ελλάδα, το 1864 (μετά την ενθρόνιση του βασιλιά Γεωργίου Α’ και με βάση το 2ο άρθρο της...
Ένα σπουδαίας στρατηγικής σημασίας νησί που χάθηκε για την Ελλάδα – Ο Βενιζέλος το μετάνιωσε, αλλά ήταν αργά