Πότε πρέπει να τρώμε τη σαλάτα, πριν ή μετά το φαγητό;
Ποια πιστεύετε είναι η κατάλληλη στιγμή να καταναλώσετε τη σαλάτα σας

Η σαλάτα αποτελεί μία βασική και πολύ υγιεινή διατροφική επιλογή, αλλά πότε είναι καλύτερο να την καταναλώνουμε, πριν ή μετά το γεύμα;

Σαλάτα πριν το γεύμα

Σύμφωνα με τα ευρήματα μελέτης από το Ινστιτούτο Ανθρώπινης Διατροφής του Πανεπιστημίου Κολούμπια στην οποία συμμετείχαν άτομα με προδιαβήτη, το να ξεκινά κανείς το γεύμα του με σαλάτα και να το ολοκληρώνει με υδατάνθρακες φάνηκε να μειώνει τις αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα κατά 46%.

Τα πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας και καρδιαγγειακής νόσου, εξήγησαν οι επιστήμονες.

Σε άλλη μελέτη που διεξήχθη, από το Πανεπιστήμιο Κορνέλ και το Πανεπιστήμιο Κολούμπια, στην οποία συμμετείχαν 16 άτομα με διαβήτη, αποκαλύφθηκε ότι η κατανάλωση λαχανικών, ύστερα πρωτεϊνών και τέλος υδατανθράκων με δέκα λεπτά κενό ενδιάμεσα, θα μπορούσε να αποφέρει παρόμοια αποτελέσματα με τα φάρμακα για τον διαβήτη, απελευθερώνοντας την ορμόνη GLP-1, η οποία βελτιώνει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

Περσινή ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of the American Nutrition Association, ύστερα από ανάλυση 11 προηγούμενων σχετικών μελετών, έδειξε ότι η κατανάλωση υδατανθράκων στο τέλος ενός γεύματος οδηγεί σε χαμηλότερα επίπεδα ινσουλίνης και υψηλότερα επίπεδα της ορμόνης GLP-1, οφέλη που παρατηρήθηκαν και σε άτομα που δεν έπασχαν από διαβήτη.

«Με απλά λόγια, καταναλώστε τα λαχανικά σας πριν από το κρέας και αφήστε τελευταίο το ψωμί. Η ορμόνη GLP-1 που απελευθερώνεται, επιβραδύνει την πέψη και δίνει εντολή στον εγκέφαλο ότι δεν πεινάτε άλλο. Έτσι, μπορεί να καταλήξετε να τρώτε λιγότερο. Επιπλέον, το στομάχι με αυτή τη σειρά κατανάλωσης των τροφών γεμίζει με χαμηλά θερμιδικά τρόφιμα, όπως λαχανικά και πρωτεΐνες και απομένει λιγότερος χώρος για υδατάνθρακες.

Όλα αυτά μπορούν να βοηθήσουν στην προσπάθεια να χάσετε κιλά», δήλωσαν οι επιστήμονες σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrients.

Σαλάτα μετά το γεύμα

Εάν αφήσετε τη σαλάτα για το τέλος, είναι πιθανό να μην την καταναλώσετε όλη καθώς θα έχετε χορτάσει με το κυρίως πιάτο. Κατά συνέπεια, θα χάσετε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά τα οποία θα παίρνατε μέσω της σαλάτας, ενώ υπάρχει ο κίνδυνος να καταναλώσετε μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού από αυτή που χρειάζεστε.

Πηγή: healthstories.gr 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

35.000 στην ουρά: Τελευταία ευκαιρία για το online εύκολο Proficiency ΧΩΡΙΣ προφορικά, έκθεση έως 26 Ιουνίου

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 20/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα