Ηλικιωμένος - Νεαρός
Ποιο το μυστικό για να την κρατήσετε νεανική σε κάθε ηλικία

Για να κρατήσουμε νεανικό το δέρμα μας, γνωρίζουμε ήδη ότι είναι σημαντικό να το προσέχουμε, προστατεύοντας το από τον ήλιο, ενυδατώνοντάς, προσέχοντας παράλληλα τη διατροφή και τον ύπνο μας. Υπάρχει, ωστόσο, κι ένα άλλο σημείο του σώματος που προδίδει την ηλικία μας και που συνήθως δεν του δίνουμε την αντίστοιχη προσοχή: η φωνή μας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ποιότητα της φωνής επηρεάζεται από το γήρας και επομένως, θα πρέπει να λάβουμε μέτρα για τη διαφύλαξή της καθώς η ψυχική μας υγεία θα μπορούσε να απειληθεί – κινδυνεύουμε από κοινωνική απομόνωση, ακόμη και κατάθλιψη, χωρίς τη δυνατή φωνή μας.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι εκπλήσσονται όταν διαπιστώνουν ότι και η φωνή επηρεάζεται από τη διαδικασία της γήρανσης. Οι φωνητικές πτυχώσεις, που βρίσκονται εντός του λάρυγγα ή των φωνητικών χορδών, είναι μερικοί από τους μικρότερους μύες τους σώματος και επηρεάζονται αντίστοιχα με τους υπόλοιπους. Μειώνεται έτσι η μυϊκή μάζα, επηρεάζοντας την ταχύτητα, τη δύναμη και την αντοχή των λαρυγγικών μυών» εξηγεί η Δρ Ruth Epstein, ειδική στη Νευρολαρυγγολογία και λογοθεραπεύτρια.

Αν και με την αύξηση της ηλικίας η φωνή γίνεται λιγότερο εκφραστική και με χαμηλότερη ένταση, το 20% των ηλικιωμένων ενηλίκων – σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε πέρυσι στο American Journal of Speech-Language Pathology – θα αναπτύξει μια διαταραχή της φωνής, η ομιλία τους δηλαδή θα είναι πιο αδύναμη. Ως αποτέλεσμα, η επικοινωνία δυσκολεύει και τα άτομα ενδεχομένως να αποσυρθούν με τα αντίστοιχα αρνητικά αποτελέσματα στην ψυχική τους υγεία, σύμφωνα με την Δρα Epstein.

Μάλιστα, οι φωνές των γυναικών είναι πιο ευάλωτες επειδή οι φωνητικές τους πτυχές είναι πιο ευαίσθητες. Ωστόσο, με την ηλικία, και τα δύο φύλα μπορεί να διαπιστώσουν ότι η φωνή τους γίνεται πιο μονότονη «επειδή ο λάρυγγας υποχωρεί, επεκτείνοντας το μήκος της φωνητικής οδού και αλλοιώνοντας τον ήχο», λέει η Ruth Epstein.

Άσκηση και διατροφή: Το κλειδί για νεανική φωνή 

Ένας καλός τρόπος να αποτρέψουμε αυτές τις αλλαγές στη φωνή είναι να γυμναζόμαστε τακτικά: «Όσοι ασκούνται συστηματικά ή κάνουν 10 χιλιάδες βήματα τη μέρα, δεν αποκαλύπτουν συνήθως την ηλικία τους μέσα από τη φωνή τους» επισημαίνει η Δρ Ruth Epstein.

Ακόμα, μπορούμε να προστατεύσουμε τις φωνητικές μας χορδές, τρώγοντας υγιεινά και προσέχοντας να μην τρώμε αμέσως πριν τον ύπνο: «Αν καταναλώσετε το γεύμα το βράδυ και μετά πάτε αμέσως για ύπνο, το πιθανότερο είναι ότι οι όξινες εκκρίσεις θα ταξιδέψουν στο πίσω μέρος του λαιμού, προκαλώντας ενδεχομένως ερεθισμό» συμβουλεύει η ειδικός.

Επιπλέον, συμπληρώνει ότι η επαρκής ενυδάτωση -με επτά ή οκτώ ποτήρια την ημέρα- και η χρήση εισπνοών ατμού μπορούν να διατηρήσουν τη φωνή νεανική. Η συστηματική χρήση της φωνής μπορεί να έχει τα αντίστοιχα αποτελέσματα: «Ενθαρρύνω πάντα τους ηλικιωμένους να βγαίνουν έξω και να μιλούν με ανθρώπους, καθώς η κουβέντα θα βοηθήσει να διατηρηθούν σε φόρμα οι λαρυγγικοί μύες» προσθέτει.

Σημειώνει, τέλος, ότι επί του παρόντος εξετάζονται νέες θεραπείες που συνδυάζουν ασκήσεις με επίκεντρο τον λάρυγγα και το αναπνευστικό σύστημα για την αντιμετώπιση της φωνής που γερνάει.

Πηγή: ygeiamou.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Πλοίο σήκωσε κύματα σε παραλία της Μυκόνου
Μύκονος: Πλοίο προκάλεσε υψηλό κυματισμό και τραυμάτισε δύο λουόμενους – Συνελήφθη ο πλοίαρχος
Μύκονος: Πλοίο της γραμμής σήκωσε υψηλό κυματισμό και τραυμάτισε δύο λουόμενους
Μύκονος: Πλοίο προκάλεσε υψηλό κυματισμό και τραυμάτισε δύο λουόμενους – Συνελήφθη ο πλοίαρχος
Κακοκαιρία
Καιρός: Έρχονται θερμικές καταιγίδες - Το επικίνδυνο φαινόμενο που θα δούμε σε λίγες ώρες
Η πρόγνωση καιρού των επόμενων ημερών – Πώς προκαλούνται οι θερμικές καταιγίδες
Καιρός: Έρχονται θερμικές καταιγίδες - Το επικίνδυνο φαινόμενο που θα δούμε σε λίγες ώρες