Έρευνα: Πως αισθάνεται κάποιος όταν του κλέβουν τον σκύλο;
Τα ευρήματα υποστηρίζουν την ιδέα ότι τα κατοικίδια ζώα γίνονται πραγματικά μέλη της οικογένειας των ιδιοκτητών τους, ανέφεραν οι ερευνητές

H συναισθηματική αναστάτωση που προκαλεί η κλοπή ενός σκύλου είναι παρόμοια με εκείνη που αισθάνεται ένας γονιός όταν χάνει το παιδί του, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Τα ευρήματα υποστηρίζουν την ιδέα ότι τα κατοικίδια ζώα γίνονται πραγματικά μέλη της οικογένειας των ιδιοκτητών τους, ανέφεραν οι ερευνητές.

Όταν έρχονται αντιμέτωποι με την κλοπή ενός κατοικίδιου ζώου, οι ιδιοκτήτες τείνουν να αισθάνονται παhttps://www.alfavita.gr/skylosρόμοια αισθήματα αδυναμίας, παραπόνου και απώλειας. Μάλιστα, κάποιοι από τους συμμετέχοντες στην έρευνα ένιωσαν ότι η απώλεια ενός σκύλου ήταν πιο έντονη από τον θάνατο ενός φίλου ή συγγενή, λόγω της στενής σχέσης που είχαν με το κατοικίδιό τους, αλλά όχι και με ορισμένα μέλη της οικογένειας.

«Αποδεικνύει την έντονη αγάπη για τα σκυλιά και τη γονική ευθύνη των κηδεμόνων», ανέφερε η επικεφαλής ερευνήτρια Akaanksha Venkatramanan, βοηθός ψυχολόγος στο Berkshire Healthcare NHS Foundation Trust στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Για την έρευνα, που δημοσιεύτηκε στις 25 Απριλίου στο περιοδικό Animal-Human Interactions, οι ερευνητές πραγματοποίησαν συνεντεύξεις με τέσσερα άτομα που είχαν κλέψει τα σκυλιά τους.

«Η έρευνα ξεκίνησε όταν η σκυλίτσα των φίλων μου, η Λόλα, κλάπηκε κάτω από τη μύτη της, από τον κήπο της, από κάποιον που υποθέτουμε ότι παρίστανε τον ντελιβερά», ανέφερε η ερευνήτρια Lindsey Roberts, λέκτορας στο University of the West of England.

«Η αγωνία συγκλόνισε τους πάντες και ένιωσα ότι έπρεπε να γίνουν περισσότερα για να υποστηρίξω εκείνους που τους έκλεβαν τα σκυλιά τους», πρόσθετε.

Οι ιδιοκτήτες σκύλων που συμμετείχαν στη μελέτη ανέφεραν σταθερά λύπη, απόγνωση, απελπισία, συναισθηματικό πόνο και μούδιασμα μετά την απώλεια του κατοικίδιου ζώου τους.

Οι ίδιες συναισθηματικές αντιδράσεις έχουν αναφερθεί και μετά τον θάνατο αγαπημένων ανθρώπων, αλλά η κοινωνία αντιμετωπίζει την απώλεια ανθρώπων διαφορετικά από τον θάνατο αγαπημένων ζώων συντροφιάς, ανέφεραν οι ερευνητές.

Η ψυχική απόγνωση των ιδιοκτητών συχνά επιδεινώνεται από την έλλειψη κατανόησης σχετικά με το πόσο μεγάλη σημασία μπορεί να έχει ένα κατοικίδιο για κάποιον, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Επιπλέον, οι νόμοι για την κλοπή σκύλων που αντιμετωπίζουν τα κατοικίδια ως «κλεμμένη ιδιοκτησία» -αντίστοιχη ενός ποδηλάτου ή ενός πορτοφολιού- ενισχύουν τον πόνο των ιδιοκτητών και περιορίζουν την υποστήριξη που μπορεί να παρέχει η αστυνομία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των ανθρώπων που διατρέχουν τον κίνδυνο να ζήσουν κάτι παρόμοιο έχει αυξηθεί μετά την πανδημία. Είναι ενδεικτικό ότι στη Βρετανία, κατά τη διάρκεια του lockdown, αγοράστηκαν περίπου 3,2 εκατομμύρια κατοικίδια, καθώς οι άνθρωποι αναζητούσαν συντροφιά και υπήρξε μια επακόλουθη αύξηση κατά 250% στις αναφερόμενες κλοπές σκύλων, ανέφεραν οι ερευνητές.

Πηγή: iatropedia

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 13/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

diaita_0.jpg
Αυτή είναι η πασίγνωστη διατροφή – σύμμαχος για υγιές έντερο και λιγότερα κιλά
Στη δοκιμή συμμετείχαν 41 υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα (27 γυναίκες και 14 άνδρες) για μια περίοδο 8 εβδομάδων
Αυτή είναι η πασίγνωστη διατροφή – σύμμαχος για υγιές έντερο και λιγότερα κιλά