skilaki
Ποιος είναι ο κύκλος της ζωής των ψύλλων - Πώς να αντιμετωπίσετε την εμφάνισή τους

Καθώς ο καιρός ζεσταίνει ένα πρόβλημα γνωστό και ιδιαίτερα έντονο τα τελευταία χρόνια θα αρχίσει να μας απασχολεί , τόσο εμάς όσο και τους τετράποδους φίλους μας, οι ψύλλοι!!

Ας γνωρίσουμε, λοιπόν, λίγο καλύτερα τα ενοχλητικά αυτά έντομα.

Τι είναι οι ψύλλοι;

Είναι έντομα μικρά (μήκος 1,5-5 mm) χωρίς φτερά και με σώμα πλευρικά συμπιεσμένο.

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη, με πιο γνωστά τον ψύλλο της γάτας (Ctenocephalides felis), του σκύλου(C.canis) και του ανθρώπου( Pulex irritans).

Τι προκαλούν;

Οι ψύλλοι παρασιτούν στο δέρμα και μυζούν αίμα. Δεν ‘’προτιμούν ‘’ ένα μόνο ζωικό είδος αλλά μπορούν να παρασιτήσουν σε όποιο ζώο βρουν διαθέσιμο, άρα και στον άνθρωπο. Το τσίμπημά τους είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό και προκαλεί έντονο κνησμό. Επισημαίνεται ότι ιδιαίτερα ευαίσθητα είναι τα παιδιά. Επίσης, οι ψύλλοι είναι υπεύθυνοι για τη μετάδοση διαφόρων νοσημάτων στον άνθρωπο. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα ιστορικά είναι η επιδημία βουβωνικής πανώλης κατά το μεσαίωνα που στοίχησε τη ζωή σε εκατομμύρια ανθρώπους. Υπεύθυνος για τη μετάδοση της νόσου ήταν ο ψύλλος των ποντικών. Ένα πιο σύγχρονο πρόβλημα είναι ότι οι ψύλλοι μπορούν να μεταδώσουν, από τις γάτες στον άνθρωπο, τον υπεύθυνο για ζωοανθρωπονόσο παθογόνο Bartonella hensealae (cat scratch disease).

Ανάμεσα στα προβλήματα που προκαλούν σήμερα οι ψύλλοι στα ζώα είναι:

Αλλεργική δερματίτιδα από ψύλλους. Συγκαταλέγεται ανάμεσα στις τρεις πιο συχνές αλλεργικές δερματίτιδες του σκύλου στην Ελλάδα. Το σάλιο του ψύλλου παίζει το ρόλο του αλλεργιογόνου. Οι αλλοιώσεις εντοπίζονται κυρίως στο οπίσθιο μέρος του σώματος (βλατίδες – ερύθημα). Ο κνησμός είναι πολύ έντονος και γι’ αυτό παρατηρούνται στο δέρμα αλωπεκία- υποτρίχωση, δρυφάδες και αυτοτραυματικές αλλοιώσεις. Εάν το πρόβλημα δεν αντιμετωπιστεί δημιουργούνται επιπλοκές.
Οι ψύλλοι μπορούν να μεταδώσουν στα ζώα το εντερικό παράσιτο Dipylidium caninum (υπεύθυνο για διάρροιες) .

Σε νεογέννητα ζώα ή πολύ μικρόσωμα μια έντονη παρασίτωση από ψύλλους μπορεί να προκαλέσει ακόμη και αναιμία.

Ο κύκλος της ζωής τους

Τα στάδια της ζωής του ψύλλου είναι τα εξής: αυγό, προνύμφη, νύμφη, ενήλικο. Στα ζώα και στον άνθρωπο συναντάμε τους ενήλικους ψύλλους που χρειάζονται αίμα για να επιβιώσουν και να γεννήσουν αυγά. Τα θηλυκά γεννούν έως και 40 αυγά την ημέρα. Τα αυγά πέφτουν στο περιβάλλον και εκεί αναπτύσσονται και τα υπόλοιπα στάδια. Οι προνύμφες πηγαίνουν σε σκοτεινά προστατευμένα σημεία, τέτοια σημεία μέσα στα σπίτια είναι τα χαλιά, τα πατάκια, οι κουβέρτες ,τα ξύλινα πατώματα κα.   Οι νύμφες είναι πιο ανθεκτικές και μπορούν να επιβιώσουν για μήνες (6 έως 12).

Τα τελευταία χρόνια το πρόβλημα με τους ψύλλους έχει διογκωθεί. Ηπιότεροι χειμώνες, αυξημένη υγρασία, αύξηση των αδέσποτων, μη σωστή αντιμετώπιση του προβλήματος στην εντατική κτηνοτροφία είναι μερικά από τα αίτια που συντηρούν αλλά και διογκώνουν το πρόβλημα.

Καταπολέμηση

Η καταπολέμηση είναι δύσκολο εγχείρημα γιατί:

1) τα έντομα είναι μικρά, πολλές φορές αόρατα με γυμνό μάτι

2) αναπαράγονται με γρήγορο ρυθμό, άρα υπάρχουν στο χώρο πολλοί περισσότεροι από αυτούς που έτυχε να δούμε

3) ακόμα και αν σκοτώσουμε τα ενήλικα έντομα στο περιβάλλον υπάρχουν εκατοντάδες αυγά που μετά από λίγο καιρό εκκολάπτονται και εξελίσσονται σε ενήλικα έντομα

Γι’αυτό

  • Eφαρμόζετε στο ζώο σας όλο το χρόνο εξωπαρασιτοκτόνα που θα σας συστήσει ο κτηνίατρός σας και όχι μόνο το καλοκαίρι. Δεν έχει σημασία αν το ζώο σας ζει αποκλειστικά μέσα στο σπίτι ή απλά δε βγαίνει πολλές βόλτες (μπορείτε και εσείς να μεταφέρετε με τα ρούχα και τα παπούτσια σας τα μικροσκοπικά αυτά έντομα στο σπίτι).
  • Μην αγοράζετε για τα φυτά σας κοπριά χύμα, άγνωστης προέλευσης, γιατί μπορεί να είναι γεμάτη από αυγά ψύλλων. Η κοπριά συνήθως προέρχεται από μονάδες με μικρά μηρυκαστικά που στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρό πρόβλημα με τους ψύλλους.
  • Εάν εσείς ή κάποιο άτομο της οικογένειάς σας εμφανίσει στο δέρμα κοκκινίλες μικρές με έντονη φαγούρα απευθυνθείτε σε κάποιο δερματολόγο, μπορεί οι ψύλλοι να επισκέφτηκαν και εσάς!
  • Eάν το πρόβλημα εντοπίζεται στο σπίτι σας τότε μην προσπαθήσετε απαλλάξετε το χώρο με διάφορα αεροζόλ του εμπορίου γιατί το πιο πιθανό είναι ότι δε θα τα καταφέρετε. Θα ήταν καλύτερο και πιο αποτελεσματικό να απευθυνθείτε σε κάποιον επαγγελματία απεντομωτή.

Τέλος να τονίσουμε ότι η πρόληψη είναι πάντα πιο εύκολη, πιο οικονομική και δε μας εκθέτει σε κανένα κίνδυνο. Εάν εμφανιστούν ψύλλοι στο ζώο μας, σε εμάς ή στο σπίτι μας είναι πια αργά, εφόσον θα χρειαστεί περισσότερος κόπος, χρόνος και χρήμα.

Με ποιον τρόπο μπορούμε να ελέγξουμε εάν ο σκύλος ή η γάτα μας έχει ψύλλους
Ένας εύκολος τρόπος είναι, να βρέξετε ελάχιστα τη μία πλευρά μίας χαρτοπετσέτας ή ένα φύλλο ρόλο κουζίνας, όπως προτρέπει ο κ. Γινάργυρος, και να τοποθετήσετε το χαρτί σε λεία επιφάνεια. Η βρεγμένη του πλευρά πρέπει να είναι προς τα πάνω. Στη συνέχεια βάλτε το κατοικίδιο σας δίπλα στο χαρτί και βουρτσίστε το τρίχωμα της πλάτης του, έτσι ώστε οι τρίχες να πέφτουν επάνω στο χαρτί.

  • Διπλώστε το χαρτί και πιέστε δυνατά.
  • Στην περίπτωση που δείτε μικρές κηλίδες, χρώματος καφέ-κόκκινου, τότε πρόκειται για περιττώματα ψύλλων, με άπεπτο αίμα.
  • Βέβαια, υπάρχουν και οι περιπτώσεις που το ζώο μπορεί να έχει ψύλλους, αλλά να μην μπορέσουμε να τους εντοπίσουμε.

Αν το ζώο σας ξύνεται έντονα τότε συμβουλευτείτε άμεσα τον κτηνίατρο σας.

Πως θα απαλλάξετε το κατοικίδιο σας από τους ψύλλους

Το μυστικό για αποτελεσματική καταπολέμηση των ψύλλων είναι να γίνεται την ίδια χρονική στιγμή τόσο στα ζώα όσο και στον περιβάλλοντα χώρο.

Για να εξοντώσετε λοιπόν τους ψύλλους, από τη γούνα των αγαπημένων σας φίλων, θα πρέπει, όπως λέει ο κ. Γινάργυρος να προμηθευτείτε αποτελεσματικά προϊόντα, τα οποία δρουν κατά των ενήλικων ψύλλων, αλλά και των άωρων μορφών.

Ενημερώνει ότι στο εμπόριο θα βρείτε μεγάλη ποικιλία αυτών των προϊόντων, από χάπια, σκόνες και αμπούλες μέχρι σαμπουάν και σπρέι, τα οποία σκοτώνουν τους ψύλλους.

Επισημαίνει ότι, ορισμένα προϊόντα, που κυκλοφορούν στα super market και στα pet shop, δεν είναι τόσο αποτελεσματικά όσο με αυτά που θα βρείτε στα κτηνιατρεία.

Καθαρισμός σπιτιού

Για να εξουδετερώστε τους ψύλλους από τον περιβάλλοντα χώρο θα πρέπει να πλύνετε με ζεστό νερό, το κρεβατάκι, τα σκεπάσματα και το μαξιλάρι του ζώου σας, όπως συμβουλεύει ο κτηνίατρος, και στη συνέχεια να τα ψεκάσετε με εντομοκτόνο.

«Επιπλέον, καθαρίστε τα χαλιά σας, πολύ καλά, με ηλεκτρική σκούπα, ώστε να μειωθεί ο αριθμός των άωρων μορφών των ψύλλων. Να διευκρινίσουμε ότι εκτός από τα προϊόντα που δρουν κατά των ψύλλων υπάρχουν και τα προϊόντα που καταπολεμούν τις άωρες μορφές τους.

Γι’ αυτό απευθυνθείτε στον κτηνίατρο σας, προκειμένου να σας υποδείξει τη κατάλληλη θεραπευτική αγωγή, για το ζώο σας.

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι, η θεραπευτική αγωγή θα έχει διάρκεια γιατί είναι πολύ εύκολο τα ζώα σας να επιμολυνθούν από άλλα ζώα, ή από το περιβάλλον.

Συμβουλές

Επίσης, η εφαρμογή αντιπαρασιτικής αγωγής προτείνεται σε όλες τις γάτες και τους σκύλους του σπιτιού, ακόμη κι αν μόνο ένα ζώο έχει μολυνθεί από ψύλλους», τονίζει ο κ. Γινάργυρος και καταλήγει: «Όπως καταλαβαίνετε, οι ψύλλοι μπορεί να αποτελέσουν τεράστιο πρόβλημα στα σπίτια με ζεστό περιβάλλον (θέρμανση) και στα οποία ζουν περισσότερα από ένα κατοικίδια. Όμως, εάν εφαρμόζετε συστηματικά την αντιπαρασιτική αγωγή, που προτείνεται από τον κτηνίατρο σας, τότε προστατεύετε τα κατοικίδια σας από τους ψύλλους καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Για να μην ξεχνάτε την αποπαρασίτωσή τους μπορείτε να σημειώνετε την επόμενη αντιπαρασιτική αγωγή στο ημερολόγιο ή να βάλετε υπενθύμιση στο κινητό σας».

Πηγή: woofland.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέο κορυφαίο Μεταπτυχιακό για Εκπαιδευτικούς από ΕΚΠΑ, ΠΑΔΑ και ΑΣΠΑΤΕ "Ψηφιακός Μετασχηματισμός και Εκπαιδευτική Πράξη"

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 26/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα