odontiatros
Προσεκτικοί οφείλουμε να είμαστε με την υγιεινή του στόματός μας

Η διατήρηση των ισορροπιών στα βακτήρια της στοματικής κοιλότητας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για πλήθος ασθενειών, μεταξύ των οποίων και ο καρκίνος, σύμφωνα με τον Mingyang Song, Αναπληρωτή Καθηγητής Κλινικής Επιδημιολογίας και Διατροφής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας “T.H. Chan” του Χάρβαρντ.

Σύμφωνα με δελτίο τύπου της σχολής, ο καθηγητής κλήθηκε μαζί με άλλους ειδήμονες να εξηγήσει τη σύνδεση της υγείας του στόματος, των ούλων και των δοντιών με τη συνολική υγεία. «Οι μεταβολές στο μικροβίωμα της στοματικής κοιλότητας μπορούν να προκαλέσουν συστηματική φλεγμονή και να αυξήσουν έμμεσα τον κίνδυνο νόσου», σύμφωνα με τον Δρ Song. Πέραν τούτου, ο καθηγητής προειδοποίησε για τον κίνδυνο τα μικρόβια του στόματος να ταξιδέψουν μέσω της κυκλοφορίας σε άλλα μέρη του σώματος και να αυξήσουν τον κίνδυνο για ασθένειες όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις, η νόσος Αλτσχάιμερ και διάφοροι τύποι καρκίνου.

Οι μελέτες

Ο καθηγητής επικαλέστηκε παλαιότερες μελέτες, που είχαν ρίξει φως στις επιπτώσεις από τις ανισορροπίες στη μικροχλωρίδα του στόματος στην αύξηση των πιθανοτήτων για καρκίνο του στομάχου και του οισοφάγου. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα με περιοδοντίτιδα διατρέχουν κατά 43% και 52% μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου του οισοφάγου και του στομάχου αντίστοιχα, συγκριτικά με άτομα χωρίς περιοδοντική νόσο, και ότι η απώλεια δύο ή περισσότερων δοντιών αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του στομάχου κατά 33%. Μια άλλη έρευνα διαπίστωσε ότι τα άτομα με περιοδοντίτιδα διατρέχουν 17% μεγαλύτερο κίνδυνο για οδοντωτούς πολύποδες, του δεύτερου σε επικινδυνότητα πολύποδα που μπορεί να εξελιχθεί σε κακοήθεια. Ειδικότερα, η απώλεια τεσσάρων τουλάχιστον δοντιών πολλαπλασίαζε κατά 20% τις πιθανότητες οδοντωτού πολύποδα.

Συνεπώς, κατάληξε ο Song, η καλή στοματική υγεία με ισορροπημένο μικροβίωμα είναι το παν. Σύμφωνα με τον ίδιο, στις κινήσεις -ματ για να το επιτύχουμε περιλαμβάνονται οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο, το σωστό και συχνό βούρτσισμα, η χρήση οδοντικού νήματος και στοματικού διαλύματος σε καθημερινή βάση, σε συνδυασμό πάντα με έναν συνολικά υγιεινό τρόπο ζωής με ισορροπημένη διατροφή, σωματική άσκηση και αποφυγή του καπνίσματος.

Πηγή: ygeiamou.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Φοιτητές στο πανεπιστήμιο Κολούμπια
Το σύνδρομο της κοινωνικής πολυοργανικής ανεπάρκειας
Δεν φταίνε οι ανεξέλεγκτες και βίαιες εκδηλώσεις της απόγνωσης και του πανικού που αισθάνονται τα παιδιά μπροστά σ’ ένα μέλλον που ξέρουν ότι δεν...
Το σύνδρομο της κοινωνικής πολυοργανικής ανεπάρκειας
egkefalos
Με ποια καθημερινή συνήθεια θα μειώσετε τον κίνδυνο άνοιας, σύμφωνα με νευροψυχολόγο
Τα παιχνίδια γνώσεων μπορούν να βοηθήσουν, αλλά αυτή η συνήθεια είναι ακόμα πιο αποτελεσματική
Με ποια καθημερινή συνήθεια θα μειώσετε τον κίνδυνο άνοιας, σύμφωνα με νευροψυχολόγο