Εθισμός στο φαγητό
Ο εθισμός στο φαγητό είναι μία καταναγκαστική συμπεριφορά που χαρακτηρίζεται από την υπερβολική κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη

Επηρεάζει έντονα την ψυχική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το άτομο και ενεργοποιεί το σύστημα ανταμοιβής στον εγκέφαλο, καθιστώντας δύσκολο τον έλεγχο των διατροφικών συνηθειών.

Όπως κάθε εθισμός, χαρακτηρίζεται από ακατανίκητη τάση για κατανάλωση φαγητού και από την ύπαρξη στερητικών συμπτωμάτων, όπως άγχος και εκνευρισμός, στις περιπτώσεις που παρεμποδίζεται η πρόσβαση σε αυτό. Όπως τα εθιστικά φάρμακα, τα εξαιρετικά εύγευστα τρόφιμα ενεργοποιούν ουσίες που παράγει ο οργανισμός, όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη.

Τα συμπτώματα του εθισμού στο φαγητό

Η κλίμακα εθισμού στο φαγητό του πανεπιστημίου Yale περιλαμβάνει τα πρώτα διαγνωστικά κριτήρια για τον εντοπισμό ατόμων που εμφανίζουν συμπτώματα εθισμού στα τρόφιμα.

Ποια είναι αυτά;

Όρεξη για φαγητό ακόμη και όταν υπάρχει αίσθηση πληρότητας

Το πιθανότερο είναι ότι δεν θα αισθάνεστε «πεινασμένοι» αφού ολοκληρώσετε το γεύμα σας. Αν παρόλα αυτά επιθυμείτε να καταναλώνετε ορισμένες τροφές ενώ έχετε χορτάσει, τότε αυτό μπορεί να αποτελεί μία ένδειξη εθισμού.

Υπερκατανάλωση τροφίμων

Η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας φαγητού αποτελεί μία ακόμη συμπεριφορά εθισμού, κατά την οποία κάποιος χάνει τη δυνατότητα να σταματήσει να καταναλώνει φαγητό, ακόμη και όταν ο οργανισμός του δεν αντέχει άλλο.

Απόκρυψη της κατανάλωσης τροφίμων

Η προσπάθεια να αποκρύψετε τα γεύματα που καταναλώνετε αποτελεί ένα ακόμη συχνό σύμπτωμα του προβλήματος, το οποίο συνοδεύεται από ένα έντονο αίσθημα ενοχής και ντροπής.

Μειωμένη κοινωνική αλληλεπίδραση

Ένα ακόμη σύμπτωμα του εθισμού στο φαγητό είναι η αρνητική του επίδραση στην κοινωνική ζωή του ατόμου. Τα άτομα που είναι εθισμένα στο φαγητό αποφεύγουν τις κοινωνικές εκδηλώσεις, χάνουν το ενδιαφέρον τους για δραστηριότητες που άλλοτε απολάμβαναν ή απομονώνονται από τα μέλη της οικογένειας και τους φίλους τους.

Κατάθλιψη

Οι άνθρωποι που πάσχουν από εθισμό στο φαγητό μπορεί να εμφανίζουν συμπτώματα στέρησης όπως αίσθημα άγχους, θυμού ή κατάθλιψης όταν δεν μπορούν να ικανοποιήσουν την ανάγκη τους να φάνε.

Απώλεια Ελέγχου

Τα άτομα με την εξάρτηση από το φαγητό έχουν μειωμένο αυτοέλεγχο και αποτυγχάνουν επανειλημμένα να θέσουν κανόνες στον εαυτό τους.

Πηγή: onmed.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

kavgas-sxoleio
Συγκλονιστικό βίντεο από άγριο καυγάς μαθητών – Εκτοξεύθηκαν από τις σκάλες
Περισσότερα πλάνα από το έδαφος δείχνουν τους δύο μαθητές λυκείου να εκτοξεύονται από τις σκάλες αλλά να συνεχίζουν να παλεύουν ακόμα και μετά την...
Συγκλονιστικό βίντεο από άγριο καυγάς μαθητών – Εκτοξεύθηκαν από τις σκάλες