φανάρι
Μια ευρωπαϊκή πόλη ρυθμίζει την κυκλοφορία στους δρόμους χωρίς να χρησιμοποιεί φανάρια

Απαραίτητοι για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας στον αστικό ιστό αλλά και για την οδική ασφάλεια θεωρούνται οι φωτεινοί σηματοδότες στις περισσότερες χώρες του Δυτικού Κόσμου.

Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιες πόλεις και στην Ευρώπη, οι οποίες έχουν καταργήσει τα φανάρια από τους δρόμους τους με εντυπωσιακά αποτελέσματα και στον τομέα της ασφάλειας των ευάλωτων χρηστών όπως είναι οι πεζοί και οι ποδηλάτες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας ευρωπαϊκής πόλης χωρίς φανάρια είναι o ισπανικός δήμος Πίντο, ο οποίος σχεδόν συνορεύει με την πρωτεύουσα της χώρας Μαδρίτη.

Ακολουθώντας μια πολλά υποσχόμενη προσέγγιση στη ρύθμιση της κυκλοφορίας, η οποία κάνει παράλληλα μια πόλη σημαντικά πιο φιλική στους κάτοικους και τους επισκέπτες της, ο ισπανικός δήμος εξάλειψε εντελώς τα φανάρια από τους δρόμους πριν από σχεδόν δύο 10ετίες.

Τη ρύθμιση της κυκλοφορίας των οχημάτων που κυκλοφορούν μέσα στην Πίντο έχουν αναλάβει αποκλειστικά οι κυκλικοί κόμβοι που έχουν δημιουργηθεί γι' αυτό τον σκοπό αλλά και οι διαβάσεις για τους πεζούς, στις οποίες πρέπει να σταματούν υποχρεωτικά αυτοκίνητα, μοτοσυκλέτες και λοιπά μέσα μεταφοράς.

Η εξαφάνιση των φαναριών από την πόλη βελτίωσε τη ροή της κυκλοφορίας, οδήγησε στη μείωση της ταχύτητας με την οποία κινούνται τα οχήματα, ενώ ακόμη πιο εντυπωσιακά ίσως μείωσε σημαντικά και τα τροχαία ατυχήματα.

Ολόκληρη τη χρονιά που μας πέρασε στην ισπανική πόλη έγιναν μόλις τέσσερα τροχαία ατυχήματα εκ των οποίων κανένα δεν ήταν θανατηφόρο, ούτε καν σοβαρό σύμφωνα με ισπανικά μέσα.

Το φαινόμενο της αφαίρεσης των φαναριών στον αστικό ιστό, το οποίο ακολουθείται από μείωση των τροχαίων ατυχημάτων έχει «εξηγηθεί» και σε σχετικά πειράματα που έχουν γίνει στο παρελθόν σε πραγματικές συνθήκες.

Χωρίς την παρουσία φαναριών για να ρυθμίζουν την κυκλοφορία, οι οδηγοί βρίσκονται διαρκώς σε εγρήγορση όταν κινούνται προσέχοντας πολύ περισσότερο την πορεία των υπόλοιπων οχημάτων και ακόμη περισσότερο των πεζών και των ποδηλατών.

Η αρχή θεωρείται ότι έγινε στη Γερμανία το 2007 στην πόλη Μπόμτε, ενώ σήμερα υπάρχουν πολλές ευρωπαϊκές πόλεις με 20.000-30.000 κατοίκους στη Γηραιά Ήπειρο που δεν έχουν φανάρια στους δρόμους τους. Ανάμεσα σε αυτές είναι και η Ορεστιάδα και η Βέροια.

Πηγή: carandmotor.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 22/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

kriti
Χανιά: Ο Κρητικός που σκότωσε Γερμανό αλεξιπτωτιστή με μια πέτρα και ο θρυλικός πίνακας στον Γαλατά
Δεν έγινε ποτέ ξανά στην Ευρώπη ένας άοπλος ή άθλια εξοπλισμένος λαός, να πολεμήσει άρτια εξοπλισμένους και εκπαιδευμένους στρατιώτες…
Χανιά: Ο Κρητικός που σκότωσε Γερμανό αλεξιπτωτιστή με μια πέτρα και ο θρυλικός πίνακας στον Γαλατά
sxol_eksoterikou.jpg
Γκουδούλας : Στον... «αέρα» σχολικό συγκρότημα 900 ελληνόπουλων στο Μόναχο
H υπόθεση αυτή αφορά κοντά  στους 900 μαθητές- Ελληνόπουλα - Τι δήλωσε ο καθηγητής – ερευνητής στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου, Θωμάς Γκουδούλας
Γκουδούλας : Στον... «αέρα» σχολικό συγκρότημα 900 ελληνόπουλων στο Μόναχο
μπούλινγκ
ΔΠΕ Αν. Αττικής: Εκδήλωση για την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού
Πρόσκληση σε Εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού από τη Δ.Π.Ε. Αν....
ΔΠΕ Αν. Αττικής: Εκδήλωση για την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού