Χοληστερόλη: Τα σημάδια στα πόδια που μαρτυρούν ότι είναι στα ύψη
Unsplash
Tρία σημάδια πολύ ύποπτα για καρδιοπάθεια, τα οποία πρέπει να σας οδηγήσουν αμέσως στον γιατρό σας για εξετάσεις εάν τα αναπτύξετε

Τα καρδιαγγειακά προβλήματα δεν περιορίζονται στην καρδιά και τα αγγεία της αλλά πλήττουν ολόκληρο τον οργανισμό. Μοιραία λοιπόν οι πάσχοντες αναπτύσσουν ύποπτα σημάδια στα πιο απίθανα σημεία του σώματος, ακόμα και στα πόδια.

Μάλιστα ο δερματολόγος είναι σε πολλές περιπτώσεις ο πρώτος ιατρός που αντιλαμβάνεται ότι ένας ασθενής έχει καρδιοπάθεια, αναφέρει η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (AAD).

Να λοιπόν τρία σημάδια πολύ ύποπτα για καρδιοπάθεια, τα οποία πρέπει να σας οδηγήσουν αμέσως στον γιατρό σας για εξετάσεις εάν τα αναπτύξετε:

Πρήξιμο των ποδιών

Το πρήξιμο στους άκρους πόδες, στους αστραγάλους και στις κνήμες αποτελεί σύμπτωμα καρδιοπάθειας. Ιατρικά αποκαλείται οίδημα και αποτελεί ένδειξη ότι η καρδιά δεν λειτουργεί καλά.

Όπως εξηγεί η AAD πολλές παθήσεις της καρδιάς προκαλούν συσσώρευση υγρού στα πόδια. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνεται η καρδιακή ανεπάρκεια.

Το οίδημα στα πόδια αναπτύσσεται επειδή όταν η καρδιά δεν λειτουργεί καλά, επιβραδύνεται η ροή του αίματος και παλινδρομεί στις φλέβες των ποδιών. Η συνέπεια είναι η συσσώρευση υγρού στους ιστούς.

Το οίδημα στα πόδια μπορεί να είναι εκτεταμένο, φτάνοντας έως ψηλά στη βουβωνική χώρα. Μπορεί να είναι μικρότερο το πρωί που ξυπνάτε και να επιδεινώνεται στη διάρκεια της ημέρας. Επιπλέον, όταν το πιέζετε σε ένα σημείο με ένα δάκτυλο για λίγα δευτερόλεπτα, μένει ένα «βαθούλωμα» στο δέρμα που αργεί να «σβήσει».

Μπλε δάκτυλα

Η κυάνωση, όπως λέγεται επιστημονικά η κατάσταση αυτή, μπορεί να έχει πολλές αιτίες. Είναι λ.χ. φυσιολογικό να μελανιάσει ένα δάκτυλο όταν το κτυπήσετε ή αν εκτεθεί στο ψύχος. Όταν όμως δεν οφείλεται σε τέτοια προφανή αιτία και το δέρμα στα πόδια είναι ζεστό, η κυάνωση ενδέχεται να αποτελεί ένδειξη απόφραξης σε αιμοφόρο αγγείο.

Η απόφραξη αυτή οδηγεί σε ισχαιμία. Αυτό σημαίνει ότι το δάκτυλο δεν λαμβάνει αρκετό αίμα και δεν οξυγονώνεται σωστά. Σε τέτοια περίπτωση το μελάνιασμα μπορεί να αναπτυχθεί στο κάτω μέρος των δακτύλων των ποδιών σας.

Η κυάνωση πρέπει να ελέγχεται αμέσως από γιατρό, διότι αν η αιτία είναι όντως η ισχαιμία, υπάρχει κίνδυνος νέκρωσης του δέρματος και των υποκείμενων ιστών.

Επώδυνα εξογκώματα στα δάκτυλα

Αν παρουσιάσετε μικρούς, επώδυνους όζους (εξογκώματα) στο κάτω μέρος των δακτύλων σας (προς το πέλμα), είναι απαραίτητο να συμβουλευθείτε τον γιατρό σας. Υπάρχει ενδεχόμενο να έχετε μία λοίμωξη στην καρδιά που αποκαλείται λοιμώδης ενδοκαρδίτιδα.

Τα εξογκώματα αυτά επιστημονικώς αποκαλούνται όζοι Osler. Μπορεί να αναπτυχθούν στα πόδια, στα δάκτυλα των χεριών (προς την παλάμη) ή σε χέρια και πόδια μαζί. Σύμφωνα με την AAD διαρκούν από λίγες ώρες έως αρκετές ημέρες. Παρότι μπορεί να υποχωρήσουν μόνοι τους, οι ασθενείς χρειάζονται θεραπεία και για την λοίμωξη στην καρδιά.

Πηγή: iatropedia.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιες: Πανωλεθρία στα Τμήματα Φυσικής και Μαθηματικών με "βροχή" κενών θέσεων

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 29 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 29/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Γεωργιάδης-Πολάκης
Χαμός με Γεωργιάδη - Πολάκη στη Βουλή: «Ήσουν ο πρώτος ιδιώτης σε δημόσιο νοσοκομείο» - «Τολμάς ρε κακομοίρη;»
Ανέβηκαν ξανά οι τόνοι ανάμεσα σε Γεωργιάδη και Πολάκη
Χαμός με Γεωργιάδη - Πολάκη στη Βουλή: «Ήσουν ο πρώτος ιδιώτης σε δημόσιο νοσοκομείο» - «Τολμάς ρε κακομοίρη;»
paidaki
Απίστευτο! - Δασκάλα κούρεψε 5χρονο σε νηπιαγωγείο γιατί δεν της άρεσαν τα μαλλιά του
Δασκάλα σε νηπιαγωγείο κούρεψε 5χρονο επειδή δεν της άρεσαν τα μαλλιά του, όπως καταγγέλλει η μητέρα του μικρού - Τι είπε για το περιστατικό ο Ο...
Απίστευτο! - Δασκάλα κούρεψε 5χρονο σε νηπιαγωγείο γιατί δεν της άρεσαν τα μαλλιά του
Ακρόπολη
Εφορεία Αρχαιοτήτων: ΕΔΕ για την «ξενάγηση» με αρχαιοελληνικές ενδυμασίες στην Ακρόπολη
ΕΔΕ για το περιστατικό στην Ακρόπολη από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών
Εφορεία Αρχαιοτήτων: ΕΔΕ για την «ξενάγηση» με αρχαιοελληνικές ενδυμασίες στην Ακρόπολη