Χοληστερόλη: Τα σημάδια στα πόδια που μαρτυρούν ότι είναι στα ύψη
Unsplash
Εάν τα αναπτύξετε, πρέπει να συμβουλευθείτε αμέσως τον γιατρό σας

Τα καρδιαγγειακά προβλήματα δεν περιορίζονται στην καρδιά και τα αγγεία της αλλά πλήττουν ολόκληρο τον οργανισμό. Μοιραία λοιπόν οι πάσχοντες αναπτύσσουν ύποπτα σημάδια στα πιο απίθανα σημεία του σώματος, ακόμα και στα πόδια.

Μάλιστα ο δερματολόγος είναι σε πολλές περιπτώσεις ο πρώτος ιατρός που αντιλαμβάνεται ότι ένας ασθενής έχει καρδιοπάθεια, αναφέρει η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (AAD).

Να λοιπόν τρία σημάδια πολύ ύποπτα για καρδιοπάθεια, τα οποία πρέπει να σας οδηγήσουν αμέσως στον γιατρό σας για εξετάσεις εάν τα αναπτύξετε:

Πρήξιμο των ποδιών

Το πρήξιμο στους άκρους πόδες, στους αστραγάλους και στις κνήμες αποτελεί σύμπτωμα καρδιοπάθειας. Ιατρικά αποκαλείται οίδημα και αποτελεί ένδειξη ότι η καρδιά δεν λειτουργεί καλά.

Όπως εξηγεί η AAD πολλές παθήσεις της καρδιάς προκαλούν συσσώρευση υγρού στα πόδια. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνεται η καρδιακή ανεπάρκεια.

Το οίδημα στα πόδια αναπτύσσεται επειδή όταν η καρδιά δεν λειτουργεί καλά, επιβραδύνεται η ροή του αίματος και παλινδρομεί στις φλέβες των ποδιών. Η συνέπεια είναι η συσσώρευση υγρού στους ιστούς.

Το οίδημα στα πόδια μπορεί να είναι εκτεταμένο, φτάνοντας έως ψηλά στη βουβωνική χώρα. Μπορεί να είναι μικρότερο το πρωί που ξυπνάτε και να επιδεινώνεται στη διάρκεια της ημέρας. Επιπλέον, όταν το πιέζετε σε ένα σημείο με ένα δάκτυλο για λίγα δευτερόλεπτα, μένει ένα «βαθούλωμα» στο δέρμα που αργεί να «σβήσει».

Μπλε δάκτυλα

Η κυάνωση, όπως λέγεται επιστημονικά η κατάσταση αυτή, μπορεί να έχει πολλές αιτίες. Είναι λ.χ. φυσιολογικό να μελανιάσει ένα δάκτυλο όταν το κτυπήσετε ή αν εκτεθεί στο ψύχος. Όταν όμως δεν οφείλεται σε τέτοια προφανή αιτία και το δέρμα στα πόδια είναι ζεστό, η κυάνωση ενδέχεται να αποτελεί ένδειξη απόφραξης σε αιμοφόρο αγγείο.

Η απόφραξη αυτή οδηγεί σε ισχαιμία. Αυτό σημαίνει ότι το δάκτυλο δεν λαμβάνει αρκετό αίμα και δεν οξυγονώνεται σωστά. Σε τέτοια περίπτωση το μελάνιασμα μπορεί να αναπτυχθεί στο κάτω μέρος των δακτύλων των ποδιών σας.

Η κυάνωση πρέπει να ελέγχεται αμέσως από γιατρό, διότι αν η αιτία είναι όντως η ισχαιμία, υπάρχει κίνδυνος νέκρωσης του δέρματος και των υποκείμενων ιστών.

Επώδυνα εξογκώματα στα δάκτυλα

Αν παρουσιάσετε μικρούς, επώδυνους όζους (εξογκώματα) στο κάτω μέρος των δακτύλων σας (προς το πέλμα), είναι απαραίτητο να συμβουλευθείτε τον γιατρό σας. Υπάρχει ενδεχόμενο να έχετε μία λοίμωξη στην καρδιά που αποκαλείται λοιμώδης ενδοκαρδίτιδα.

Τα εξογκώματα αυτά επιστημονικώς αποκαλούνται όζοι Osler. Μπορεί να αναπτυχθούν στα πόδια, στα δάκτυλα των χεριών (προς την παλάμη) ή σε χέρια και πόδια μαζί. Σύμφωνα με την AAD διαρκούν από λίγες ώρες έως αρκετές ημέρες. Παρότι μπορεί να υποχωρήσουν μόνοι τους, οι ασθενείς χρειάζονται θεραπεία και για την λοίμωξη στην καρδιά.

Πηγή: iatropedia

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 22/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

kriti
Χανιά: Ο Κρητικός που σκότωσε Γερμανό αλεξιπτωτιστή με μια πέτρα και ο θρυλικός πίνακας στον Γαλατά
Δεν έγινε ποτέ ξανά στην Ευρώπη ένας άοπλος ή άθλια εξοπλισμένος λαός, να πολεμήσει άρτια εξοπλισμένους και εκπαιδευμένους στρατιώτες…
Χανιά: Ο Κρητικός που σκότωσε Γερμανό αλεξιπτωτιστή με μια πέτρα και ο θρυλικός πίνακας στον Γαλατά
sxol_eksoterikou.jpg
Γκουδούλας : Στον... «αέρα» σχολικό συγκρότημα 900 ελληνόπουλων στο Μόναχο
H υπόθεση αυτή αφορά κοντά  στους 900 μαθητές- Ελληνόπουλα - Τι δήλωσε ο καθηγητής – ερευνητής στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου, Θωμάς Γκουδούλας
Γκουδούλας : Στον... «αέρα» σχολικό συγκρότημα 900 ελληνόπουλων στο Μόναχο
μπούλινγκ
ΔΠΕ Αν. Αττικής: Εκδήλωση για την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού
Πρόσκληση σε Εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού από τη Δ.Π.Ε. Αν....
ΔΠΕ Αν. Αττικής: Εκδήλωση για την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού