γαιδουραγκαθο
Έχει αντιγηραντικές ιδιότητες και ενισχύει την παραγωγή μητρικού γάλακτος

Είναι ένα αρχαίο βότανο με πλούσιες αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Συμβάλλει στην υγιή πεπτική λειτουργία, προσφέρει προστασία από πολλές μορφές καρκίνου και μειώνει τη χοληστερόλη. Επίσης, βοηθάει στην πρόληψη του διαβήτη και προστατεύει τα οστά.

Πρόκειται για το γαϊδουράγκαθο που χρησιμοποιείται εκατοντάδες χρόνια. Προέρχεται από το φυτό που είναι γνωστό ως Silybum marianum. Αυτό είναι ένα αγκαθωτό φυτό που έχει διακριτικά μωβ άνθη και λευκές φλέβες, οι οποίες, σύμφωνα με τις παραδοσιακές ιστορίες, «προκλήθηκαν από μια σταγόνα γάλακτος της Παναγίας που έπεσε στα φύλλα του».

Τα οφέλη του γαϊδουράγκαθου για την υγεία είναι πολλά:

  • Προστατεύει το συκώτι σας
  • Βοηθάει σε νευρολογικές παθήσεις
  • Προστατεύει τα οστά σας
  • Βελτιώνει τη θεραπεία του καρκίνου
  • Ενισχύει την παραγωγή μητρικού γάλακτος
  • Μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα
  • Έχει αντιγηραντικές ιδιότητες
  • Μειώνει τη χοληστερόλη

1. Προστατεύει το συκώτι σας

Το γαϊδουράγκαθο προβάλλεται συχνά για τις ηπατοπροστατευτικές του επιδράσεις καθώς δρα σαν ένα ισχυρό καθαριστικό. Βοηθά στην αποκατάσταση των ηπατικών κυττάρων ενώ αφαιρεί τις τοξίνες από το σώμα που υποβάλλονται σε επεξεργασία μέσω του ήπατος.

Το ήπαρ είναι υπεύθυνο για την εκτέλεση ορισμένων ουσιαστικών λειτουργιών αποτοξίνωσης. Καθαρίζει το αίμα και βοηθά στην απομάκρυνση βλαβερών ουσιών, αποτοξινώνοντας το σώμα σας.

Το γαϊδουράγκαθο έχει χρησιμοποιηθεί για διάφορες ασθένειες του ήπατος, όπως αλκοολική ηπατική νόσος, οξεία και χρόνια ηπατίτιδα, ηπατικές νόσοι που προκαλούνται από τοξίνες.

Χρησιμοποιείται τακτικά ως συμπληρωματική θεραπεία από άτομα που έχουν ηπατική βλάβη λόγω παθήσεων ακόμη και καρκίνο του ήπατος.

2. Βοηθάει σε νευρολογικές παθήσεις

Το γαϊδουράγκαθο χρησιμοποιείται για νευρολογικές παθήσεις, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ και η νόσος του Πάρκινσον, για πάνω από δύο χιλιάδες χρόνια.

Οι αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητές του δείχνουν ότι το γαϊδουράγκαθο είναι νευροπροστατευτικό και βοηθά στην πρόληψη της μείωσης της εγκεφαλικής λειτουργίας που βιώνετε καθώς μεγαλώνετε.

3. Προστατεύει τα οστά σας

Η οστεοπόρωση είναι μια ασθένεια που προκαλείται από προοδευτική οστική απώλεια.

Αναπτύσσεται συνήθως αργά για αρκετά χρόνια και προκαλεί αδύναμα και εύθραυστα οστά που σπάνε εύκολα, ακόμα και μετά από μικρές πτώσεις.

Μελέτες που έχουν γίνει σε ζώα έχει παρατηρηθεί ότι το εκχύλισμα γαϊδουράγκαθου διεγείρει την μεταλλοποίηση των οστών και ενδεχομένως να προστατεύει από την οστική απώλεια.

Ως αποτέλεσμα, οι ερευνητές προτείνουν το γαϊδουράγκαθο ως θεραπεία για την πρόληψη ή την καθυστέρηση της οστικής απώλειας σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

4. Βελτιώνει τη θεραπεία του καρκίνου

Οι αντιοξειδωτικές επιδράσεις της σιλυμαρίνης που υπάρχει στο γαϊδουράγκαθο έχουν κάποιες αντικαρκινικές επιδράσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να είναι χρήσιμες για τα άτομα που λαμβάνουν θεραπεία για τον καρκίνο.

Σύμφωνα με έρευνες, μειώνουν τις παρενέργειες των θεραπειών για καρκίνο, ενώ το γαϊδουράγκαθο μπορεί να κάνει τη χημειοθεραπεία να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά κατά ορισμένων μορφών καρκίνου και, σε ορισμένες περιπτώσεις, να καταστρέψει ακόμη και τα καρκινικά κύτταρα.

5. Ενισχύει την παραγωγή μητρικού γάλακτος

To γαϊδουράγκαθο ενισχύει την παραγωγή γάλακτος σε μητέρες που θηλάζουν. Αυτό το αποτέλεσμα επιτυγχάνεται λόγω της ικανότητας που έχει το γαϊδουράγκαθο να αυξάνει την έκκριση προλακτίνης, της ορμόνης που είναι υπεύθυνη για την παραγωγή γάλακτος στις μητέρες.

Μία μελέτη έδειξε ότι οι μητέρες που λάμβαναν 420 mg σιλυμαρίνης για 63 ημέρες παρήγαγαν 64% περισσότερο γάλα από εκείνες που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

6. Μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Το γαϊδουράγκαθο μπορεί να είναι μια χρήσιμη συμπληρωματική θεραπεία για την αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2.

Έχει ανακαλυφθεί ότι μία από τις ενώσεις στο γαϊδουράγκαθο μπορεί να λειτουργεί παρόμοια με ορισμένα διαβητικά φάρμακα, βοηθώντας στη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη και στη μείωση του σακχάρου στο αίμα.

Μία έρευνα διαπίστωσε ότι τα άτομα που έπαιρναν συστηματικά σιλυμαρίνη παρουσίασαν σημαντική μείωση των επιπέδων σακχάρου νηστείας στο αίμα τους. Επίσης, οι αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του γαϊδουράγκαθου μπορεί να είναι χρήσιμες για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβητικών επιπλοκών, όπως η νεφρική νόσος.

7. Έχει αντιγηραντικές ιδιότητες

Λόγω των πολλών αντιοξειδωτικών ουσιών που έχει το γαϊδουράγκαθο, βοηθάει στην πρόληψη των βλαβών που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες στο σώμα και απομακρύνει τους ρύπους και τις τοξίνες από το αίμα και το πεπτικό σύστημα.

Γι’ αυτό τον λόγο πολλά άτομα το χρησιμοποιούν για να επιβραδύνουν τη διαδικασία της γήρανσης. Αυτό ισχύει τόσο για την περιοχή της επιδερμίδας όσο και για τα όργανα, καθώς οι αντιοξειδωτικές ουσίες μπορούν να προστατεύσουν το σώμα μας από χρόνιες ασθένειες.

8. Μειώνει τη χοληστερόλη

Το γαϊδουράγκαθο είναι μια ισχυρή αντιφλεγμονώδης ουσία. Το εκχύλισμα του ωφελεί την υγεία της καρδιάς και βοηθά στη μείωση των υψηλών επιπέδων χοληστερόλης. Αυτό επιτυγχάνεται μειώνοντας τη φλεγμονή, καθαρίζοντας το αίμα και αποτρέποντας την οξειδωτική καταπόνηση στο εσωτερικό των αρτηριών.

Πηγή: oloygeia

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 29 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 29/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

pistopoiisi agglikwn
Πιστοποίηση Αγγλικών ΑΣΕΠ επιπέδου C2: Ποιο είναι το πιο εύκολο στην Ελλάδα
Το πιο εύκολο online Πιστοποιητικό Αγγλικής Γλώσσας επιπέδου Β2,C1,C2 στην Ελλάδα είναι αυτό που προωθεί η goLearn με ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΙΣΧΥ και πλήρη...
Πιστοποίηση Αγγλικών ΑΣΕΠ επιπέδου C2: Ποιο είναι το πιο εύκολο στην Ελλάδα
γονείς
Υπουργείο Παιδείας: Σχετικά με τις Άδειες Παρακολούθησης Σχολικής Επίδοσης Τέκνου
Η άδεια χορηγείται στο γονέα−υπάλληλο ανεξάρτητα από το αν ο άλλος γονέας εργάζεται ή όχι
Υπουργείο Παιδείας: Σχετικά με τις Άδειες Παρακολούθησης Σχολικής Επίδοσης Τέκνου
alfavita_logo
Το alfavita συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που κήρυξαν οι Ενώσεις εργαζομένων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ
24ωρη απεργία προκήρυξαν για σήμερα οι Ενώσεις των εργαζομένων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ
Το alfavita συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που κήρυξαν οι Ενώσεις εργαζομένων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ