«Αναγκαία όσο ποτέ η ισότητα των φύλων»
«Αυτό είναι η πραγματική εκπαίδευση και αυτήν θα έπρεπε να προάγει μια ιδανική πολιτεία. Όσο η αλαζονεία, η υπεροψία, τα συμφέροντα και η απανθρωπιά κυριαρχούν, εκεί θα οδεύει και η κοινωνία μας. Μην μας κάνουν εντύπωση τα τόσα περιστατικά βίας και παρακμής που βιώνουμε. Η ισοπέδωση των πάντων δεν αναγέννησε ποτέ τίποτα σπουδαίο. Και η αλαζονεία το ίδιο»

Φταίει ο δολοφόνος; Φταίει το κάθε θύμα; Φταίει η οικογένεια; Φταίει η αστυνομία; Φταίει το κράτος; Φταίμε όλοι εμείς; Η απάντηση είναι πως φταίμε όλοι εμείς. 
Φταίμε εμείς γιατί δεν φτάνουμε ποτέ στην ρίζα του προβλήματος. Γιατί δεν φροντίζουμε η ριζά αυτή να γίνει υγιής, αποβάλλοντας την σαπίλα που έχει ποτίσει κάθε φύλλο, κάθε κύτταρο μας. Πρωταρχικός παράγοντας: η οικογένεια.
Εκεί που πρέπει να πάψει επιτέλους να υπάρχει ο διαχωρισμός μεταξύ των δυο φύλων. Εκεί που οι γονείς πρέπει να μαθαίνουν στα αγόρια τους τον σεβασμό και στα κορίτσια το αίσθημα της αυτοπεποίθησης. Εκεί που τα δικαιώματα θα είναι ισότιμα, αφήνοντας στο σκοτεινό παρελθόν τις απόψεις του «έχω ένα παιδί και δυο κόρες». Εκεί που θα γαλουχήσουν ανθρώπους οι οποίοι θα ξέρουν πως με την ισότητα, την αλληλεγγύη και την συλλογικότητα θα μπορέσουν να φτάσουν πολύ ψηλά στην ζωή τους. 

Πως να αλλάξουν όμως τόσο παγιωμένες αντιλήψεις; Έχουν γίνει βήματα προς τα εμπρός αλλά κάθε μέρα πάμε τόσο πίσω ως ανθρωπότητα, όταν μια κοπέλα ζητάει βοήθεια και την δολοφονούν έξω από ένα αστυνομικό τμήμα. Πως να αλλάξει αυτή η παρακμή; Με έναν μόνο τρόπο μπορεί να αλλάξει. Με μια μόνο λέξη: Εκπαίδευση! Όχι όμως την εκπαίδευση του σήμερα. Όχι την εκπαίδευση που θέλουν να μας φυτρώσουν μέσα μας. Όχι αυτήν, αλλά την πραγματική εκπαίδευση. Η ρίζα της λέξης «εκπαίδευση» παιδεύω~ παις, σημαίνει εκπαιδεύω, διαπαιδαγωγώ, καλλιεργώ τα παιδιά. Καλλιεργώ την ψυχή τους, το μυαλό τους, το σώμα τους. Τους μεταλαμπαδεύω αξίες, ιδανικά, ανθρωπιά και γνώσεις. Τους μαθαίνω τον σεβασμό στο αντίθετο φύλο και στην διαφορετικότητα. Τους μαθαίνω την ιερότητα της ανθρώπινης ζωής. Τους μαθαίνω να μπορούν να ακούνε την άλλη άποψη χωρίς να κρίνουν. Τους μαθαίνω να είναι δίκαιοι άνθρωποι. Τους μαθαίνω την αλληλεγγύη και τους ενθαρρύνω το αίσθημα της προσφοράς και της συλλογικότητας. Μα πάνω απ όλα τους μαθαίνω να είναι «άνθρωποι ψυχικά υγιείς» που θα μπορούν να σπουδάσουν, να εργαστούν, να προοδεύσουν, να δημιουργήσουν οικογένεια και να δώσουν την σκυτάλη στα παιδιά και στα εγγόνια τους. Την σκυτάλη της αξιοπρέπειας και της ζωής και όχι την σκυτάλη του φόβου, του θυμού, του παραλογισμού, του διχασμού και του θανάτου. 

Αυτό είναι η πραγματική εκπαίδευση και αυτήν θα έπρεπε να προάγει μια ιδανική πολιτεία. Όσο η αλαζονεία, η υπεροψία, τα συμφέροντα και η απανθρωπιά κυριαρχούν, εκεί θα οδεύει και η κοινωνία μας. Μην μας κάνουν εντύπωση τα τόσα περιστατικά βίας και παρακμής που βιώνουμε. Η ισοπέδωση των πάντων δεν αναγέννησε ποτέ τίποτα σπουδαίο. Και η αλαζονεία το ίδιο. Αντιθέτως, το πνεύμα της ομόνοιας, της συλλογικότητας και της ισότητας έφεραν την πρόοδο και την νίκη. Η κάθε μορφή βιας(σωματική, εργασιακή, ψυχική) αυξάνεται, το bullying στα σχολεία γιγαντώνεται, τα ποσοστά των ανθρώπων που καταφεύγουν σε ψυχιατρικά χάπια σπάει ρεκόρ. Άνθρωποι που προσπαθούν να σώσουν την ψυχή τους έχουν το σθένος και την ωριμότητα να αντιληφθούν πως κάτι δεν πάει καλά και ξεκινούν ψυχανάλυση ή ψυχοθεραπεία. Οι υπόλοιποι θεωρούν αδυναμία ή τρέλα την ίαση της ψυχής και μέσα στην δική τους τρέλα, δυστυχούν εις βάρος των εαυτών τους, των γύρω τους αλλά και του συνόλου της κοινωνίας. 

Πως να προχωρήσει και να ορθοποδήσει αυτή η ανθρωπότητα; Όταν η οικογένεια έχει ποτιστεί με την Πατριαρχεία; Όταν το κράτος δεν κάνει τίποτα για να πατάξει το κακό μέσω της εκπαίδευσης; Όταν η κυβέρνηση οδηγείται στην κατρακύλα μπροστά στα μάτια όλων και αντί να σηκώσει τα μανίκια και να πει πάμε να κάνουμε τους εαυτούς μας καλύτερους, την εκπαίδευση καλύτερη, την χώρα καλύτερη, επιλέγουν να υποτιμούν όλο και περισσότερο την ανθρώπινη νοημοσύνη. 

Είμαστε σε μαρασμό. Η μοναδική ελπίδα σωτηρίας μας είναι η φλόγα στις ψυχές των νέων ανθρώπων. Χρέος μας είναι με αυτή την φλόγα να κάψουμε κάθε τι κακό και από τις στάχτες να αναγεννήσουμε την αγάπη, την ισότητα, την προσφορά, την ανθρωπιά, το κράτος δικαίου, την πρόοδο, την εξέλιξη, τις αξίες, τους σωστούς πολιτικούς, την σωστή εκπαίδευση, την παιδεία, την προκοπή, την αξιοπρέπεια. Είναι χρέος μας και έχουμε μόνο μια υποχρέωση: να τα καταφέρουμε!

* Η Ελένη Πανταζοπούλου είναι πτυχιούχος νηπιαγωγός και μεταπτυχιακή φοιτήτρια στις σπουδές φύλου στο ΕΑΠ. 
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ypaith.jpg
Πανελλήνιες 2025: Διδακτέα-εξεταστέα ύλη των εξεταζόμενων μαθημάτων σε ΕΠΑΛ και ΠΕΠΑΛ
Καθορισμός διδακτέας-εξεταστέας ύλης των Πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων της Γ’ τάξης των Ημερήσιων και Εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ.)...
Πανελλήνιες 2025: Διδακτέα-εξεταστέα ύλη των εξεταζόμενων μαθημάτων σε ΕΠΑΛ και ΠΕΠΑΛ