εργατικά ατυχήματα
Δίχως τέλος είναι, δυστυχώς, τα μεροκάματα του τρόμου σε όλη τη χώρα, Όλα αυτά δεν οφείλονται στην "κακιά στιγμή". Είναι αποτέλεσμα των άθλιων συνθηκών, της εντατικοποίησης της εργασίας και της ανυπαρξίας μέτρων προστασίας που επικρατούν στην πλειοψηφία των χώρων δουλειάς, της υποστελέχωσης της Τεχνικής και Κοινωνικής Επιθεώρησης Εργασίας.

«Ένας νεκρός και τρεις τραυματίες σε χώρους δουλειάς στην Εύβοια μέσα σε μια ημέρα!», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας (ΕΚΕ).

Επισημαίνει ότι, «δεν είναι στατιστική από εμπόλεμη περιοχή. Είναι ο απολογισμός μιας εργάσιμης ημέρας στον καθημερινό πόλεμο που δίνουμε για το μεροκάματο. Είναι συνάδελφοί μας με ονοματεπώνυμο και οικογένειες.

Ο Βαγγέλης δεν τα κατάφερε. Σκοτώθηκε όταν υπέστη βλάβη το γερανοφόρο όχημα στο καλάθι του οποίου εργαζόταν με αποτέλεσμα να πέσει από μεγάλο ύψος. Ο Αυγερινός που ήταν μαζί του γλίτωσε το θάνατο με πολλαπλά κατάγματα. Όλα αυτά στην πολυεθνική "SABOS.A." η οποία τόσο πολύ διαφημίζει τα κέρδη και τις νέες επενδύσεις της.

Νωρίτερα την ίδια μέρα, ο Τριαντάφυλλος, τραυματίστηκε σοβαρά όταν μεγάλο μίξερ στην επιχείρηση "Κεντρής" στη Βόρεια Εύβοια του ακρωτηρίασε τρία δάχτυλα ενώ εκτελούσε εργασίες συντήρησης.

Λίγο πιο μετά, ο Ζήσης, κατά τη διαδικασία ξεφορτώματος ζωοτροφών στην επιχείρηση "Νιτσιάκος", παρασύρθηκε από την πόρτα του φορτηγού με αποτέλεσμα να υποστεί κατάγματα στα πόδια».

Και συνεχίζει το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας:

Δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι το Εργατικό Κέντρο, μαζί με τα Συνδικάτα, δε θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια.

Δε θα επιτρέψουμε να γίνουν "κανονικότητα" οι νεκροί και σακατεμένοι στους χώρους δουλειάς λόγω έλλειψης μέτρων προστασίας της ζωής των εργαζομένων, μόνο και μόνο για να αυγαταίνουν τα κέρδη των επιχειρήσεων.

Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση της υπεράσπισης της ζωής τους.

Να μπουν στα Συνδικάτα τους, να φτιάξουν καινούρια όπου δεν υπάρχουν», σημειώνει το ΕΚΕ και καταλήγοντας υπογραμμίζει:

«Γιατί όλα αυτά δεν οφείλονται στην "κακιά στιγμή". Είναι αποτέλεσμα των άθλιων συνθηκών, της εντατικοποίησης της εργασίας και της ανυπαρξίας μέτρων προστασίας που επικρατούν στην πλειοψηφία των χώρων δουλειάς, της υποστελέχωσης της Τεχνικής και Κοινωνικής Επιθεώρησης Εργασίας. Σε αυτά έρχονται να προστεθούν οι επικίνδυνοι νόμοι, όπως αυτός με τον οποίο απαλλάσσονται οι εταιρείες από την υποχρέωση να έχουν μόνιμο Τεχνικό Ασφαλείας και τους επιτρέπεται να αναθέτουν τον κρίσιμο αυτό τομέα σε "εξωτερικούς συνεργάτες" (όπως στην περίπτωση της "SABO"), ή ο νόμος με τον οποίο δεν απαιτείται δίπλωμα χειριστή για τον χειρισμό πολλών κατηγοριών μηχανημάτων. Οι κυβερνήσεις που νομοθέτησαν όλο αυτό το θεσμικό πλαίσιο για να θωρακιστεί η εργοδοτική ασυδοσία, έχουν λερωμένα τα χέρια τους.

Απαιτούμε:

  • Να διαλευκανθούν σε βάθος οι αιτίες των ατυχημάτων.

  • Ούτε σκέψη για φόρτωμα των ευθυνών στους συναδέλφους, για επίκληση της «ατομικής ευθύνης» ή του «ανθρώπινου λάθους». Η αποκλειστική ευθύνη βρίσκεται στις επιχειρήσεις. Αυτές οφείλουν να παίρνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέπεται το «ανθρώπινο λάθος».

  • Με ευθύνη της κάθε εργοδοσίας: Να αποζημιωθεί η οικογένεια του νεκρού συναδέλφου. Να αποκατασταθεί η υγεία των τραυματιών και να αποζημιωθούν στο ακέραιο για όσο διάστημα χρειαστεί να λείψουν από την εργασία τους, για όλες τις θεραπείες που ενδεχομένως θα χρειαστούν.

Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας!»

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιες: Πανωλεθρία στα Τμήματα Φυσικής και Μαθηματικών με "βροχή" κενών θέσεων

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 26/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

education_foto.jpg
Ζάκυνθος: Διοργανώθηκε εκπαιδευτικό συμπόσιο από κρατικούς φορείς εκπαίδευσης με χορηγία… μεγάλου ξενοδοχειακού ομίλου
«Οι εκπαιδευτικοί δεν έχουν μάθει να γλείφουν τα ξεροκόμματα που πέφτουν από το πλούσιο τραπέζι των μεγαλοεπιχειρηματιών»
Ζάκυνθος: Διοργανώθηκε εκπαιδευτικό συμπόσιο από κρατικούς φορείς εκπαίδευσης με χορηγία… μεγάλου ξενοδοχειακού ομίλου