Thumbnail
Ορισμένοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυτό το "εσωτερικό ρολόι" μπορεί να παίζει ρόλο στο ξύπνημα πριν το ξυπνητήρι

Μία από τις κορυφαίες θεωρίες πίσω από το ξύπνημα πριν από το ξυπνητήρι συνδέεται με τους κιρκαδιανούς ρυθμούς μας. Αυτά τα εσωτερικά βιολογικά ρολόγια ρυθμίζουν διάφορες φυσιολογικές διεργασίες, συμπεριλαμβανομένου του κύκλου ύπνου-αφύπνισης και μας βοηθούν να προετοιμαστούμε για πράγματα που συμβαίνουν σε διάφορες ώρες της ημέρας - όπως το να κοιμηθούμε το βράδυ και να ξυπνήσουμε το πρωί.

Καθώς το σώμα μας λοιπόν συντονίζεται με ένα τακτικό πρόγραμμα ύπνου, φαίνεται πως αρχίζει να προβλέπει το ξύπνημα σε μια συγκεκριμένη ώρα. Αυτό το εσωτερικό ρολόι μάλιστα, μπορεί να γίνει τόσο ακριβές, ώστε να μας ξυπνά με φυσικό τρόπο, λίγο πριν χτυπήσει το εξωτερικό ξυπνητήρι.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του protothema.gr, το ανθρώπινο σώμα διαθέτει μια έμφυτη ικανότητα να διατηρεί μια ακριβή αίσθηση του χρόνου. Ορισμένοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυτό το "εσωτερικό ρολόι" μπορεί να παίζει ρόλο στο ξύπνημα πριν το ξυπνητήρι. Αυτή η εσωτερική αίσθηση της ώρας θα μπορούσε να επηρεαστεί από διάφορους παράγοντες, βοηθώντας το σώμα μας να ευθυγραμμιστεί με τις εξωτερικές συσκευές χρονομέτρησης.

Ένας τρόπος με τον οποίο το σώμα μας το κάνει αυτό, είναι να αντιλαμβάνεται τα επίπεδα φωτός γύρω μας, σύμφωνα με την Russell Foster, επικεφαλής του Ινστιτούτου Νευροεπιστήμης Ύπνου και Κιρκαδιανής Νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στη Βρετανία, που μίλησε αναφορικά με το θέμα στους New York Times. «Ειδικά κύτταρα στα μάτια μας ανιχνεύουν τα μεταβαλλόμενα επίπεδα φωτός, όπως ακριβώς πριν και κατά την αυγή - ακόμη και μέσα από τα βλέφαρά μας όταν τα μάτια μας είναι κλειστά», είπε. Αυτά τα κύτταρα πιθανότατα δεν λένε στο σώμα μας ακριβώς τι ώρα είναι, αλλά μπορεί να επικοινωνούν ότι πλησιάζει η ώρα που συνήθως σηκωνόμαστε.

Επιπλέον, το στρες και το άγχος μπορούν να επηρεάσουν βαθιά τις συνήθειες του ύπνου. Εάν υποσυνείδητα ανησυχούμε μήπως χάσουμε ένα σημαντικό γεγονός ή μια συνάντηση, το σώμα μας μπορεί να απελευθερώσει ορμόνες του στρες όπως η κορτιζόλη, οδηγώντας μας σε έναν ελαφρύτερο ύπνο. Αυτή η αυξημένη ευαισθητοποίηση μπορεί να είναι αρκετή για να μας ξυπνήσει λίγο πριν το ξυπνητήρι, καθώς το σώμα μας προετοιμάζεται για την επόμενη μέρα.

Ωστόσο, αν και οι θεωρίες αυτές ρίχνουν φως στην πολύπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ των εσωτερικών βιολογικών διεργασιών μας και των εξωτερικών περιβαλλοντικών παραγόντων, στην πραγματικότητα υπάρχουν ακόμη πολύ περισσότερα ερωτήματα από ό,τι απαντήσεις σχετικά με το γιατί και πώς το σώμα μας μερικές φορές μας ξυπνάει πριν από το ξυπνητήρι. Είτε λοιπόν πρόκειται για τους κιρκάδιους ρυθμούς, την επίγνωση του κύκλου του ύπνου, το στρες, την προετοιμασία ή την ακρίβεια του εσωτερικού μας ρολογιού, το μυστήριο της αφύπνισης πριν από το ξυπνητήρι, προσθέτει ένα ακόμη επίπεδο γοητείας στον αινιγματικό κόσμο του ύπνου.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τα πολύ συχνά ελληνικά επώνυμα που προέρχονται από αλβανικές λέξεις

35.000 στην ουρά: Τελευταία ευκαιρία για το online εύκολο Proficiency ΧΩΡΙΣ προφορικά, έκθεση έως 26 Ιουνίου

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

kakopoiisi
Ασκούμενη δικηγόρος καταγγέλλει γνωστό ποινικολόγο: «Με χτύπησε στο πρόσωπο και με έβρισε»
Νέα καταγγελία για ξυλοδαρμό και εξύβριση σε βάρος γνωστού ποινικολόγου από ασκούμενη δικηγόρο
Ασκούμενη δικηγόρος καταγγέλλει γνωστό ποινικολόγο: «Με χτύπησε στο πρόσωπο και με έβρισε»
aksiologisi
Εκπαιδευτικοί: «Κατήφορος χωρίς τέλος για τη ΔΗΣΥ Λασιθίου»
«Η αμετροέπεια και το ψέμα έχουν κοντά πόδια δυστυχώς για την ΔΗΣΥ Λασιθίου», τονίζουν οι εκπαιδευτικοί της Ενωτικής Κίνησης Εκπαιδευτικών και του...
Εκπαιδευτικοί: «Κατήφορος χωρίς τέλος για τη ΔΗΣΥ Λασιθίου»