Ποιος είναι ο θανατηφόρος ιός Νίπα και γιατί ανησυχεί τον ΠΟΥ
Μπορεί ο ΠΟΥ να έχει χαρακτηρίσει «μέτριο» τον κίνδυνο της ασθένειας, όμως όπως σημειώνει, τα συμπτώματα, συχνά δεν είναι ευδιάκριτα, ώστε να γίνει γρήγορη διάγνωση

Ανησυχία προκαλούν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), τα αυξημένα κρούσματα του ιού Νίπα, που παρουσιάζονται στο Μπαγκλαντές. Τα δύο τελευταία κρούσματα, ήταν θανατηφόρα, ένας άνδρας 38 ετών και ένα τρίχρονο κορίτσι.

Μπορεί ο ΠΟΥ να έχει χαρακτηρίσει «μέτριο» τον κίνδυνο της ασθένειας, όμως όπως σημειώνει, τα συμπτώματα, συχνά δεν είναι ευδιάκριτα, ώστε να γίνει γρήγορη διάγνωση.

Η νόσος εντοπίζεται συνήθως στο Μπαγκλαντές, την Ινδία και την Κίνα και είναι μία θανατηφόρα λοίμωξη, μία ζωονοσογόνος νόσος που μεταδίδεται στον άνθρωπο μέσω μολυσμένων ζώων (όπως νυχτερίδες ή χοίροι) ή τροφών μολυσμένων με σάλιο, ούρα και εκκρίσεις μολυσμένων ζώων.

Για τη συγκεκριμένη νόσο, δεν υπάρχει γνωστή θεραπεία ή εμβόλιο και αντιμετωπίζεται με υποστηρικτική θεραπεία των αναπνευστικών και νευρολογικών επιπλοκών που μπορεί να προκύψουν.

«Τη νόσο τη γνωρίζουμε, δεν πρέπει να ανησυχούμε ακόμη σοβαρά, ο ΠΟΥ, εκδίδει προειδοποιήσεις, όπως πρέπει να κάνει. Συνήθως η ιός εμφανίζεται στο Μπαγκλαντές και την Ινδία, αλλά δεν κάνει μεγάλες επιδημίες. Μπορεί βέβαια να φτάσει σε γενικευμένη σήψη, εγκεφαλοπάθειες, ή και ανακοπή», μας λέει η πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδος, κ.Μάτα Τσικρικά.

Ο θανατηφόρος ιός εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1999 στη διάρκεια ενός ξεσπάσματος της νόσου που επηρέασε χοιροτρόφους και άλλους οι οποίοι ήρθαν σε στενή επαφή με χοίρους στη Μαλαισία και στη Σιγκαπούρη. Το πρώτο και χειρότερο ξέσπασμα ξεκίνησε με έναν 26χρονο, ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με πυρετό και βήχα. Στη συνέχεια μολύνθηκαν συγγενείς του και άλλοι ασθενείς προτού ο άνδρας αυτός διαγνωστεί με Νίπα. Είκοσι-ένας από τους 23 μολυσθέντες κατέληξαν. Το 2019 και το 2021 ο Νίπα στοίχισε τη ζωή σε δύο ακόμη ανθρώπους.

Τα μολυσμένα άτομα αναπτύσσουν αρχικά συμπτώματα που περιλαμβάνουν πυρετό, αναπνευστική δυσχέρεια, πονοκεφάλους και έμετο, λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
Η εγκεφαλίτιδα και οι επιληπτικές κρίσεις μπορούν επίσης να εμφανιστούν σε σοβαρές περιπτώσεις, οδηγώντας σε κώμα.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

egkefalos
Με ποια καθημερινή συνήθεια θα μειώσετε τον κίνδυνο άνοιας, σύμφωνα με νευροψυχολόγο
Τα παιχνίδια γνώσεων μπορούν να βοηθήσουν, αλλά αυτή η συνήθεια είναι ακόμα πιο αποτελεσματική
Με ποια καθημερινή συνήθεια θα μειώσετε τον κίνδυνο άνοιας, σύμφωνα με νευροψυχολόγο